Rakennettu hyvinvointi – arjen ympäristöjen arvot museotyössä Maakuntamuseoiden teemapäivät 2010: "Kulttuuriympäristön palasista kokonaisuudeksi ” Ulla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pirkanmaan brändin nykytila-analyysi Katri Tanni, Differo Oy
Advertisements

Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD tilastot/hak lähde: Asuntojen rakentaminen Vantaalla vuodesta 1970.
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
HÄTÄKESKUSLAITOS TÄNÄÄN
Teija Ryynänen/NELI ELLO väliseminaari Kokous- ja juhlatila Alvarium, Turku Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen.
THL koordinoi Tutkimusyhteistyö  THL  Kela  VATT  Kuntoutussäätiö  Työterveyslaitos  Helsingin yliopisto  Lapin yliopisto Tutkimusrahoitus:  STM,
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
HOT-R / Aalto-yliopisto / Arkkitehtuuri / Tekesin kestävän yhdyskunnan ohjelma HOT-R – Houkutteleva ja ohjelmallinen täydennysrakentaminen.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Paikallismuseotoiminnan kehittäminen –hanke
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
TEEMU AHOLA TAKO-SEMINAARI SUOMEN KANSALLISMUSEO Valtakunnallinen tallennustyönjako valmistunut – miten tästä eteenpäin.
Opettajat Suomessa Pedagoginen toimikunta Heljä Misukka koulutusasiain päällikkö Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Vantaan kuntalaiskuuleminen
Vedenalaisen kenttätyön menetelmät ja haasteet
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Väestönmuutos , maakunnittain
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
Mikä on maailman design pääkaupunki? World Design Capital, WDC - nimitys on ainutlaatuinen muotoilualalla, koska se painottaa designin laajempaa merkitystä.
Suomalaisten yli sata kilometriä pitkien matkojen suuntautuminen.
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Mikä on riittävä rakennusinventointi?
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALASISTA KOKONAISUUDEKSI Maakuntamuseoiden teemapäivät Jyväskylä 20. – MUSEOVIRASTO Elisa El Harouny
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
1 SSTL Puhtausala ry – TOIMIALAN KEHITTÄJÄ. SSTL Puhtausala ry Vuonna 1970 perustettu puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö. Yleishyödyllinen ja puolueeton.
Muistiliitto ry Muistiluotsit verkkoja kutomassa VISIO Vuoteen 2010 mennessä luodaan maan kattava asiantuntija- ja tukikeskusverkosto, jonka avulla vapaaehtoistyö.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
HELSINKI KAIKILLE ESTEETTÖMYYSSYMBOLIHANKE Helsinki kaikille -projektin verkostoseminaari Anni Juutilainen Projekti-insinööri, Helsinki kaikille.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Espoon kuntalaiskuuleminen Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
MILLAISEEN METROPOLIIN? Matinkylä Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
HELSINKI KAIKILLE Verkostoseminaari Raimo K. Saarinen Kaupungininsinööri Ohjausryhmän puheenjohtaja Helsinki kaikille -projekti.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Hyvä käytänne Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Tarja Pääjoki, Satu Kähkönen Yhteiskunnan tarpeisiin reagoiminen koulutuksen suunnittelussa:
Teollisuuden perintö Pirkanmaalla
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
VALTION ALUEHALLINTO.
Tilaisuuden järjestää:
Kuntien lukumäärä 2017 asukasluvun* mukaan
Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamistilanne
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
PoSoTe – työryhmän kokous
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Maakunta/hankkeen nimi Lisätietoa hankkeen toiminnasta
Ulkomaalaiset Lapissa
Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Tarve PERA -hankkeelle syntyy
Ulkomaalaiset Lapissa
Kansainvälisyys ja tasa-arvo Turku
Katsaus Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun Henkilöstöryhmä Pekka Kuosmanen ja Jarno Turunen.
FinSote-tulokset/Parikka
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Rakennettu hyvinvointi – arjen ympäristöjen arvot museotyössä Maakuntamuseoiden teemapäivät 2010: "Kulttuuriympäristön palasista kokonaisuudeksi ” Ulla Salmela

Museokysely Verkkokysely 29 museolle (21 mkm, 5 vem, Vantaa ja Espoo sekä Alvar Aalto -säätiölle). Vastausprosentti 93 % 96 %: 1900-luvun jälkipuolen rakennettuja ympäristöjä koskevat kysymykset tärkeitä Ulla Salmela Museovirasto

Ulla Salmela Museovirasto ”Lapin sota tuhosi pahoin Itä- ja Pohjois-Lapin kuntien rakennuskantaa. Nyt on kasvukeskuksissa vuorossa jälleenrakennuskauden rakentamisen purku pois uuden tieltä.” ”Lahti on nuori kaupunki, ja sen kaupunkikuva ja laajemmin identiteetti koostuu uudesta arkkitehtuurista. On perusteellisesti selvitettävä, millaisia muutoksia kaupunkikuva tältä pohjalta kestää.” ”Sotien jälkeinen rakennuskanta on voimakkaan korjaustoiminnan kohteena ja jatkuvasti tulee esiin tilanteita, joissa huomataan, että inventointi ja arvotus olisi ollut syytä jo tehdä.” (Pohjanmaa)

Ulla Salmela Museovirasto 1.Tunnistaminen

Ulla Salmela Museovirasto 2. Korjaus- ja täydennysrakentaminen ”Teolliset rakennusmateriaalit ja niiden korjaustavat ovat vaikeita kysymyksiä suojelun kannalta. Aitouskysymykset ja alkuperäisyyden vaaliminen etenkin teollisten rakennusmateriaalien osalta. Alueiden tiivistämiseen liittyvät uhkatekijät ympäristöarvojen säilymisen kannalta.” (Keski- Uusimaa)

Ulla Salmela Museovirasto  3.

Ulla Salmela Museovirasto 4. Arvokeskustelu, arvostus ”Akuutein haaste on saada muut toimijatahot ymmärtämään rakennuskannan kulttuuriperintöaspekti.” (Satakunta)

Ulla Salmela Museovirasto 4. Arvokeskustelu, arvostus

Inventointeja ja selvityksiä Ajankohtaisia juuri nyt: Keski-Suomen museon modernin rakennusperinnön inventointi (vuoden 1940 jälkeinen) Helsingin KSV; esim. Esikaupunkien renessanssi –hanke, Siltamäki, Keski- Vuosaari… Vantaan kaupunkisuunnittelu ja kaupunginmuseo; Kaivoksela; Tikkurilan 1950-luvun kerrostalorakentaminen Tampereen keskustan ulkopuolisten ja 1970-luvun asuinalueiden inventointi ja arvottaminen; EHYT-hanke Modernin inventointeja: Lahti, Kouvola, Seinäjoki ja Vaasa Lähiöinventointeja ja -hankkeita myös esim. Oulussa ja Vaasassa RHS:t… Ulla Salmela Museovirasto

”Yhteistyötä tarvitaan tapauskohtaisesti kaikkien mahdollisten asiantuntijatahojen kanssa, koska mitä lähemmäs nykypäivää tullaan sitä vähemmän kokonaisuudet ovat minkään yksittäisen tahon hallussa.” (Rakennustaiteen museo) ”Museoviraston tulisi koota valtakunnallinen museoiden yhteistyöelin, joka veisi modernin kartoitusta ja suojelua eteenpäin.” (Päijät- Häme) ”Kaivataan arvokeskustelua ja ohjeistusta: tietoa korjausvaihtoehdoista, tekijöistä, markkinoilla olevista tuotteista, hyvistä ratkaisuista ja kustannusvaikutuksista.” (Varsinais-Suomi) ”Tutkimustiedon tuottaminen ja tutkimuksen koordinointi. Rahoitusmahdollisuuksien järjestäminen ja yhteistyöverkoston luominen…. Tutkimuspankin ja tutkimusohjelman luominen; ainakin suuntaviivojen ja teemojen esiin nostaminen.” (Pirkanmaa) Museoiden ajatuksia yhteistyöstä ja Museoviraston roolista Ulla Salmela Museovirasto

Johtopäätöksiä Ratkaisuista: 1.Pitkä aikaväli ja laaja yhteistyö Arvokeskustelu, viestintä Tiedon tuottaminen, tutkimus 2.Työkalut, ohjeet, mallit 3.Museoalan yhteistyötä vaativat haasteet Arvotus Koulutus Ulla Salmela Museovirasto Museoviraston roolista:

Rakennettu hyvinvointi: mitä seuraavaksi? 1.Aloitusseminaari keväällä 2011, yhteistyön muodot 2.Museoviraston rakennushistorian osaston Aikakauskirja 4 Rakennettu hyvinvointi - teemajulkaisuna 3.Hankkeen viestinnän suunnittelu 4.Teemahankkeet: liikunta- ja urheiluympäristöjä koskeva hanke, Suomalainen Kampus – tutkimusprojekti… 5.MARC 2011 ja aiempien aineistojen työstäminen 6.Nuoret ympäristöt osana inventointien kehittämistä Ulla Salmela Museovirasto