Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TÄHTITIETEEN HARRASTAMINEN
Advertisements

Omalla ajalla tehtäviä harjoituksia
Tietovisa Seuraava tietovisa sisältää kysymyksiä muuttolintuihin ja syksyyn liittyen!
Linssit (lenses).
VALAISTUS KYLPYHUONE, WC JA SAUNA Minna Lännenmäki
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Huopatilkku paininjalan alle Neula ja paininjalka alas
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Selkä suoraksi Suomi TM
Tähtitieteen perusteet (5 op): FT Pasi Nurmi/Tuorlan Observatorio,
pohdi olemassa- oloamme tämän pohjalta
Kaavan avulla huovutettu laukku
Deep Sky piirtäminen © 2003 Marko Myllyniemi. Deep Sky piirtäminen  Deep Sky -piirrosten tekeminen lyijykynän ja paperin tai havaintolomakkeen avulla.
Linnunrata ja muut galaksit
Lineaarisia malleja.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Maapallo – ihmisen koti
TÄHTITIETEELLISIÄ NIMITYKSIÄ
Havainto.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
Kineettinen ja potentiaalienergia?
Kuvakäsikirjoitus.
NALLE PUH.
Venäläinen riepunukke
LIIKKEELLELÄHTÖ TRAKTORILLA
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Normaalijakauma NORMAALIJAKAUMA 1) laske normitettu arvo Gaussin käyrä
Hubble: Hubble-avaruusteleskooppi on maapallon kiertoradalle lähetetty peiliteleskooppi, eräänlainen avaruudessa oleva observatorio. Se on nimetty avaruuden.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Kunnon joulukortti.
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Hatarat askeleet osa 1 Kasvumallien toiminnan validointi.
1.2. Tuloperiaate ja permutaatiot
TÄHDISTÖT Tähtitaivas on jaettu 88 tähdistöön.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
LUOKATON LUKIO OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ
Tähden vari. Presentation –Opettaja näyttää pitkän valotusajan kuvan taivaankannesta.
Opettele seuraavat vesilintulajit (oppikirjassa s )
Analyysi II Katsaus.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 15 – Mikko Harju Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 Korreloitu tasapaino ja sosiaaliset.
Esityksen ”fonteista” päätteettömät kirjaimet (groteski) erottuvat paremmin kun teksti on suurta, esim. ARIAL on päätteetön kirjaintyyppi päätteelliset.
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Karhu on euroopan suurin petoeläin
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 - Jaakko Niemi Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Virittäminen (Tuning) s
Hedelmä- tai vihannespussi
© Tehy SAIRAANHOITAJIA JA MUITA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISIA KUVAAVAT OMINAISUUDET (%) 91% 89% 87% 86% 85% 79% 78% 76% 72% 68% 49% 12% 6% 1%
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mallinnusmenetelmät 5 – Emilia Partanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 Mallinnusmenetelmät.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Esitelmä Neptunus planeetasta
Laskulaatikoissa on eläimiä piilossa. Osa eläimistä lähtee pois laatikosta. Laske, kuinka monta eläintä jää laatikkoon. Näpäytä oikeaa vastausta. Tehtävä.
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
3.1. SOVELLUKSIA, pinta-ala
Maailmankaikkeuden rakenne
 Jäälin koulu 5-6D VANHEMPAINILTA MAANTIEDON PROJEKTI  Syksyn maantiedon projektissa tutustumme Euroopan valtioihin ja niiden tärkeimpiin.
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
TÄHDENLENTO.
METALLIN HOHTO- työpaja Tarvikkeet: muotit öljyhiekka talkki valettava esine avaimenperärengas tina viiloja ja hohtimia esiliina tai työtakki Työpajan.
Jupiter on saanut nimensä Jupiter-jumalan mukaan.
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
Kokoa oheiseen kuvioon keskeiset tiedot kustakin tiedemiehestä
Typpihappo 60%.
Selkä suoraksi Suomi TM
- © Apu-Tuote Oy Luiskat cm Yhdistäminen Kääntöpalat Tasot cm R-50
Esityksen transkriptio:

Iso karhu, Ursa major Iso karhu on vanhimpia ja par-haiten tunnettuja tähdistöjä. Sen seitsemän tähden ryhmä tunne-taan meillä Otavana. Tarinoiden mukaan Otavan tähdet kuvaavat seitsemää metsästäjää, karhua, karhun luurankoa, vaunuja, soppakauhaa jne. Koko tähdistö on hyvin laaja. Päätähti Dubhe, joka on neli-kulmion oikeassa yläkulmassa, on spetriluokkaa K1. Dubhe on sadan valovuoden etäisyydellä. Sen alapuolella on toiseksi kirk-kain tähti Merak. Merakin spetriluokka on A1 ja etäisyys 76 ly. γ Uma on A0 luokan tähti ja 80 ly:n etäisyydellä. Se on nimeltään Phekda.

Iso karhu 15.12.2006 Dubhe Merak Megrez Phekda Mizar Alioth Benetnasch

δ UMa on Megrez. Se on Otavan himmein tähti, mag 3,4 ja loistaa spetriluokan A3 valoa 76 valovuoden etäisyydellä. ε UMa eli Alioth on lyhytjaksoinen muuttuja (mag 1,68- 1,83). Jakso on viisi vuorokautta. Sen spetkriluokka on A1 ja etäisyys 78 ly.

Karhun hännän keskimmäinen tähti ζ (zeta) UMa on moninkertainen tähti Mizar. Se on 77 ly:n etäisyydellä ja spetriluokka on A2. Mizarin yläpuolella on Alcor eli g UMa. Se näkyy kaksoistähtenä Mizarin kanssa jopa paljain silmin, kiikarilla oikein hyvin. Alcor on 162 ly:n etäisyydellä ja luokkaa A1. Otavan kuvion ja samalla karhun hän-nän viimeinen tähti on η Uma eli Benetnasch. Etäisyys on 160 ly ja spetriluokka B3. Kaikkien Otavan tähtien mag on lähellä kahta Megreziä lukuun ottamatta.

M 81 M 101 THO Ison Karhun alueelta löytyy tähti-en lisäksi myös muita kohteita. M81 on spiraaligalaksi karhun pään yläpuolella. Sen voi erottaa kiikarilla jopa kaupungissa. Sen yläpuolella aivan lähellä on epä-säännöllinen galaksi M82. Sen yksityiskohtien näkemiseen tar-vitaan vähintään 20 cm kauko-putki. Aivan Ison karhun reunalla hännän yläpuolella on hyvin laaja spiraaligalaksi M101. Galaksi on heikkovaloinen ja suuri kokoinen. Niinpä sen näkemiseen tarvitaan laaja näkökenttäinen ja valovoi-mainen havaintoväline, ehkä 20 cm kaukoputki tai iso tähtikiikari. Galaksi näkyy suoraan päältä.

Pöllösumu eli M97 on Otavan kauhan alla lähellä Merakia oleva plane-taarinen sumu. Merakin ja M97 välissä on epäsäännöllisen muotoinen galaksi M108. Kummankin Messierin kohteen näkemiseen tarvitaan iso kaukoputki.

Suunnistus ohjeita Otavaa apuna käyttäen.

Pohjantähti keskellä, Otavaa oikealla (Dubhe ja Merak) Kefeus

Pohjantähti keskellä, Otavaa oikealla (Dubhe ja Merak)