Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Advertisements

Kirkkoarkkitehtuuri: 2000 vuotta Jumalan kunniaksi 2. Varhaiskeskiaika
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Makea vesi Vesikriisi on merkittävä ongelma monin paikoin globaalia Etelää. Monet suuret joet, kuten Rio Grande (USA), Niili (Egypti) Indus (Pakistan)
Kulttuuriherkkyys ja luottamuksen rakentaminen monikulttuuriympäristössä
Oppia Etelästä! Nuukuusviikko
Ammatillinen koulutus Varsinais-Suomessa MUUTOSAJUREITA Kimmo Puolitaival Yksikön päällikkö Työllisyys-, yrittäjyys- ja sivistyspalvelut Varsinais-Suomen.
YK:n apulaisasiantuntijaohjelma
KONE Positiivisella ja kasvumahdollisuuksiin tarttuvalla asenteella eteenpäin Pörssiaamu, 1. marraskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Ulkomaalaiset opiskelijat yhteensä 1233 ( ) 2013.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Keskipohjola – Pohjolan Vihreä Vyöhyke.  Pohjanmaan liitto, SVOF Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, Etelä- Pohjanmaan ja Keski-Suomen.
Aavikko leviää Kansalaisjärjestöjen ratkaisut Tuuli Kaskinen
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Ympäristöoikeudenmukaisuus
03/10 CIMO_jaMu CIMO Tuki Suomen ja Latinalaisen Amerikan koulutusyhteistyölle Globaalilla yhteistyöllä aluevaikuttavuutta. Latinalainen Amerikka ja Suomi.
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Oma matkapäiväkirja PAKETTIMATKAN TEHTÄVIEN SUORITUS
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa. Maailmassa on 2,2 miljardia lasta 90 % heistä asuu kehitysmaissa.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tietoa taloudesta Miten varat kerättiin ja käytettiin vuonna 2009.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Latinalainen Amerikka
ANGLO-AMERIKKA.
Luominen. 1 Moos 1-2: 1-4 ja 1 Moos 2:4-25 Kaksi luomiskertomusta - tutkijat: Mooseksen kirjan kirjoittaja otti mukaan kaksi eri- ikäistä kertomusta.
Keskipohjola Pohjolan Vihreä Vyöhyke
Kylmän sodan kriisejä.
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
© Sauli Rouhinen 1 SUOMEN KANSALLINEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIA (2006) Sauli Rouhinen, YM Valikoituja otoksia, joita on käytetty tausta-aineistona.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle Katsaus vuoteen 2014.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Maailman ja Suomen talouden kehitys Suomea koskevia suhdanne-ennusteita *) Suomen Pankki, Euroopan komissio, OECD ja IMF raportoivat yhdenmukaistetun.
Maapallon metsät.
Oppi, sakramentit, rukoukset, Jumalanpalvelus ja seurakunnan toiminta
Kansainvälinen kauppa
Afrikkalainen kulttuuri
Latinalaisen Amerikan
Kristinusko nykyajalla
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Oma matkapäiväkirja PAKETTIMATKAN TEHTÄVIEN SUORITUS
Keskukset & vaikutusalueet
Aavikko & puoliaavikko
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Väestönkehityksen näkymät
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Maailmankoulu, Joensuu Koordinaattori Heidi Nissinen
Laura, Roope, Eero.
Indonesia.
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
Intia Kiina Muu Lat. Am. Muu it. Eurooppa Lähi-itä ja Afrikka
Maailman ja Suomen talouden kehitys
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
AFRIKKA s
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
Esityksen transkriptio:

Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä Kysymyksiä oppilaille: keskustelkaa Laosista. 1.Millainen maa on Laos? Kuva on Laosista. Suomalainen voi matkustaa esimerkiksi turistiksi entiseen Ranskan siirtomaahan  Laosiin, joka on köyhä valtio Kaakkois-Aasiassa. 2. Moniko on käynyt? Mitä tekisitte siellä? Tutustutteko paikallisiin ihmisiin? -Maasta 80% on metsiä ja siellä elää uhanalaisia lajeja ja alueita on suojeltu. Paikalliset ihmiset kuitenkin keräävät polttopuita ja voivat hakata luvatta metsää, mikä uhkaa luonnonsuojelua. -Laos on myös mineraalirikas, ja metallien vienti ja vesivoima vauhdittavat talouskasvua, mikä on vähentänyt köyhyyttä. -Laosissa asuu 47 eri etnistä ryhmää ja 55% väestöstä kuuluu lao-kansaan. 3. Mistä olette saaneet tietonne Laosista? (Mistä tiedot ovat peräisin?) Miten Laosissa asuminen olisi erilaista kuin Suomessa asuminen? Laos. Kuva: Kansalaisjärjestöjen kuvapankki, Sami Väätänen

Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä Mikä on kehitystä? Mikä tekee onnelliseksi? Mikä riittää hyvään elämään? - Perinteisesti kehitystä on mitattu bruttokansantuotteella. Kysy oppilailta, mitä BKT mittaa? BKT:n tilalle on kehitetty muita mittareita: HDI ja HPI koska bruttokansantuote ei kerro siitä, miten taloudelinen hyvinvointi on jakautunut eikä siitä, miten (elin)ympäristöä kohdellaan. (esim. Arabiemiraattien BKT maailman huippuja, vaikka osa väestöstä kärsii puutteesta) → HDI huomioi paremmin hyvinvoinnin jakautumisen ja sen, mitä rahoilla saadaan aikaan per asukas, (lue diasta!) mutta ei huomioi esim. Ihmisoikeus- tai ympäristökysymyksiä (esim. Kiina pärjää hyvin HDI-mittarilla, vaikka siellä on valtavat ympäristöongelmat ja ihmisoikeusrikkomukset ovat tavallisia.) → HPI mittaa myös luonnonvarojen kulutuksen ja ottaa huomioon ihmisten oman kokemuksen onnellisuudestaan -Tehtävä: Oppilaat saavat keskustella pienissä ryhmissä dian kysymyksistä ja kirjoittavat taululle kolme tärkeää hyvän elämän kriteeriä. - kirjoita taulululle otsikoksi ”hyvä elämä”

Happy Planet Index -tilasto TOP 10 (+ Suomi) 1. Costa Rica 2. Dominikaaninen tasavalta 3. Jamaika 4. Guatemala 5. Vietnam 6. Kolumbia 7. Kuuba 8. El Salvador 9. Brasilia 10. Honduras ...... 59. Suomi - Kysy oppilailta, miksi Suomi on HDI -indeksillä vasta sijalla 59. → luonnonvarojen ylikulutus → koettu onnellisuus Tietyn pisteen jälkeen tulotaso ei enää juurikaan vaikuta onnellisuuteen. Suomessa tämä saavutettiin 1980-luvulla, jonka jälkeen onnellisuutemme ei ole lisääntynyt. Samaan aikaan kansantalous ja yksilöiden tulot ovat kasvaneet huimasti. Syitä: 1. naapurin rikastuminen koetaan omana köyhtymisenä. 2. Sopeudumme nopeasti ja lähes aina ennakko-olettamuksiamme paremmin sekä positiivisiin että negatiivisiin muutoksiin. Siksi edes työttömyys ei aina tuo mukanaan onnettomuutta. (esim. 90-luku) varallisuuden nousu länsimaissa lakkaa lisäämästä onnellisuutta jo selvästi ennen keskimääräistä tulotasoa. Ajan puute koetaan vaikeammaksi purtavaksi kuin rahan puute: suuremmat tulot ja pidemmät työpäivät lisäävät työperäistä stressiä, tunnetta ajan riittämättömyydestä ja kokemusta luokkaeroista. Tulojen kasvuun pyrkivä politiikka on paitsi onnellisuuden rajoittaja, myös luonnonresurssien kannalta kestämätöntä. Uganda, kuva: kansalaisjärjestöjen kuvapankki,Kirsi Nyqvist

Kulutuksen jakautuminen maapallolla Mitä korkeampi bruttokansantuote, sitä enemmän kulutetaan luonnonvaroja (ekologinen jalanjälki) Maapallon väestöstä 1/3 kuluttaa liikaa luonnonvaroja, 1/3 elää kestävästi ja 1/3 kamppailee toimeentulosta Haasteena kestävien elämäntapojen jatkumisen mahdollistaminen Lähde: http://www.maanystavat.fi/index.php?cat=79&action=doDownload&dl_file=DjxrAeyW -Mitä rikkaampi maa, sitä enemmän kuluu luonnonvaroja per asukas. Kysymys oppilaille: mitä luulet, miksi näin on? -Maapallon väestöstä kolmasosa elää yli luonnon uusiutumiskyvyn. Me suomalaiset kuulumme suurimmaksi osaksi tähän ihmisryhmään. -Maapallon väestöstä kolmasosa elää kestävästi, eli he kuluttavat sen verran, että luonto pystyy uusiutumaan samaa tahtia hiedän kulutuksensa kanssa. -Kamppaileva luokka kärsii puutetta toimeentulosta. Ruokaa ja puhdasta juomavettä ei ole riittävästi tai se on yksipuolista tai saastunutta. Jokapäiväinen elämä on kamppailua toimeentulosta. Miljardi ihmistä maapallolla kärsii nälästä tänäkin päivänä.

95 % suomalaisista kuluttaa yli maapallon resurssien 19% kiinalaisista kuluttaa yli maapallon resurssien 84% yhdysvaltalaisista kuluttaa yli maapallon resurssien 33% brasilialaisista kuluttaa yli maapallon resurssien

Toimeentulosta kamppailu 60% Saharan eteläpuolisen Afrikan ihmisistä kamppailee toimeentulosta 45% Etelä- ja keski-Aasian ihmisistä kamppailee toimeentulosta 20% Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen ihmisistä kamppailee toimeentulosta 5% Länsi-Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Australian ihmisistä kamppailee toimeentulosta Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jakarta_slumlife54.JPG -Kysymys oppilaille: onko Suomessa perustoimeentulosta kamppailevia? Missä tilanteessa voisi joutua kamppailemaan? Indonesia, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jakarta_slumlife54.JPG

Kestävä elämäntapa 40% Saharan eteläpuolisen Afrikan ihmisistä elää kestävästi 55% Länsi-Aasian ja Pohjois-Afrikan ihmisistä elää kestävästi 50% Etelä- ja Keski-Aasian ihmisistä elää kestävästi 55% Itä-Euroopan ihmisistä elää kestävästi 45% Latinalaisen Amerikan ja Karibian ihmisistä elää kestävästi 50% Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen ihmisistä elää kestävästi 5% Länsi-Euroopan ihmisistä elää kestävästi - Kestävä elämäntapa ei ole mikään utopia. Kolmasosa maapallon väestöstä elää tänäänkin kestävästi. Heitä on joka manterella ja eri maissa, mutta suurin osa elää globaalissa Etelässä: Lue muutama esimerkki. -Pyydä oppilaita pohtimaan ryhmissä, mitkä asiat tekevät kestävän elämäntavan. Piirrä taululle kestävän elämäntavan talo, jossa on perustukset, seinät, katto, ikkunat, savupiippu ja ovi. Nimetkää eri asiat, jotka tekevät kestävän elämän talosta ekologisesti kestävän, onnellisen ja vielä kohtuu pitkään elämään johtavankin. (esim. Perusta: luonnonvarojen kulutus kestävällä pohjalla, ikkunat: juhlat, ilo ja yhteisöllisyys, seinät: sopiva työn määrä riittävän toimeentulon saavuttamiseksi, savupiippu: jätteiden kierrätys, käsittely jne. ) Kysymys oppilaille: missä asioissa voisimme ottaa mallia kestävää elämää elävistä ihmisistä? Nicaragua, kuva: kansalaisjärjestöjen kuvapankki, Seppo Heikkinen

Kuvat: Friends of the Earth International -Globaalin etelän ihmiset eivät suinkaan alistu ympäristöjensä tuhoamiseen ilman vastarintaa, vaan vastustavat tuhoisia hankkeita ja ajavat oikeuksiaan monin eri tavoin. On tärkeää, että tuemme globaalin Etelän ihmisten omia pyrkimyksiä ja tavoitteita suhteessa heidän ympäristöihinsä. Myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten ääntä pitäisi kuunnella, sillä he eivät välttämättä jaksa taistella oikeuksistaan. Kysymys: mitä sinä tekisit, jos sinun asuma-alueellasi vesi pilaantuisi niin, ettei sitä enää voisi turvallisesti juoda? Kuvat: Friends of the Earth International. Vas. yläkuva: Penan blokkaus, sademetsät, Malesia. Oik. Yläkuva: Kaivostapaaminen, Guatemala Vas. Alakuva: Aboriginalit vastustavat ydinjätesijoitusta, Australia. Oik. Alakuva: Vesivoimapadon vastustus, Brasilia Kuvat: Friends of the Earth International