FORSSA 9.5.2011 Tiedonhaku kansainvälisistä hoitoalan tietokannoista Cinahl Ebsco Science.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TEKNILLINEN KORKEAKOULU KIRJASTO RefWorks-demo
Advertisements

Tiedonhaun menetelmät – pro gradu TuKKK - Pori
Vaihtuvia e-kirjoja it-alalta
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Tutkimushankekuvausten yhteishaku  MATRI ja julkinen tutkimustieto  tutkimustiedon saatavuus.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Internet-tiedonhaussa tarvitaan  Hakukone tai tietokanta  Hakusanoja tai asiasanoja  Hakulause.
Tiedonhaku Ensyklopediat Kommentaarit Journaalit.
7/1/2014 E-aineistot: kartoitus ja käytönseuranta.
W w w. h a m k. f i Hamkin kirjaston e-aineistot verkko-opetuksessa Nelliportaali, e-aineistojen käyttöoikeudet ja aineiston linkittäminen.
TIEDONHAUN PERUSTEET.
HAMK Kirjasto- ja tietopalvelut
Primo Central Index –työpaja
MMM29:00/2003, (c) Maj-Lis Aaltonen Sähköisen julkaisemisen workshop MATRI ja julkinen tutkimustieto tutkimustiedon saatavuus tutkimustiedon.
 Monella tiedonalalla on oma erikois- tai oppilaitoskirjasto.  Suuri osa kirjastoista on kaikille avoimia.  Joissain kirjastoissa käynnistä on sovittava.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN MARTOILLE. Johdantoa Mihin asiaan viimeksi hait tietoa tai olisit tarvinnut tietoa? Miten hait tietoa aiheesta? Mitä.
1 amk.fivirtualyh.fioncampus.fi Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu Tähtäimessä amk.fi.
RefWorks-demo TKK Kirjasto. RefWorks-demon sisältö (1) Kirjautuminen Viitteiden siirto, kun tietokannassa ei ole siirtokuvaketta Viitteiden siirto, kun.
Tiedonhaun työkalupakki - tiedonhaun tekniikka haltuun
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto.
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Metlan tutkimusaineistojen löydettävyyden parantaminen Tutkimushenkilöstön päivät, Rovaniemi Anu Kantola Tutkimusaineistoprojektin ”Metatieto.
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
OPAC vai WWW Miten elektroniset kausijulkaisut löytyvät? Kausijulkaisupäivä
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – kirjastojen tarjontaa yrittäjille.
Kliinisen hoitotyön asiantuntijuus
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Selviytyjät: Primo Central Index Kirjastoverkkopäivät Jussi Brunberg & Anna Pienimäki.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Tiedonhakuopetus Nelli-portaali yleisesti
GMA-, KTA- ja RYT-kandiseminaarien tiedonhaun luento
Systemaattisen tiedonhankinnan perusteet
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.JohdantoJohdanto 2.Tiedonhaku Europa-portaalistaTiedonhaku.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
TIETOA JA TIEDONHANKINTAA YRITYSTOIMINTASI TUEKSI: Tehoa tiedonhankintaan ja kirjastojen palveluita yrittäjille.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT. Sisällöt artikkeliviitetietokannat Arto ja Aleksi Elektroniset lehdet ePress, PressDisplay, Suoma ja Googlen lehdet.
ARTIKKELI- JA LEHTITIETOKANNAT
Viittaustietoisku Diplomityötä varten.
Lehtiartikkelitietokannat ja elektroniset aineistot Mitä tietoja tai asioita asiakkaat voivat löytää kirjaston elektronisista aineistoista? Faktat, tilastot,
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
© Heli Kangas Hyvät fysioterapiakäytännöt tavaksi: Sepelvaltimotautipotilaan liikunnallinen kuntoutus -suositus ja fysioterapian näkyminen eri.
Kirjaston verkkovälineet - tietokannat ja e-lehdet, Terttu Turunen Helsingin yliopiston kirjasto – Keskustakampuksen kirjasto – Valtiotieteet.
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
Kesäkandi- seminaarin tiedonhaku Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto)
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Tiedonhankinnan perusteet
Tiedonhankintataidot aineopinnoissa
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Melindan päivitettyjä indeksejä
LUMI-hakupalvelu kokoaa ulkomaisia verkkojulkaisuja
Auktoriteettien käyttö Melindassa
Asiasanastojen käytöstä
Tiedonhaku kirjastossa
Kirjaston tiedonhaku - alakoulu
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Työpaja: englanninkielisiä tiedonlähteitä mediatekniikan opiskelijoille Kevät 2014, Kaisu Sallasmaa.
Artikkelihakujen tekeminen
Muokkaus Mari Lampinen,
Terkko tehokäyttöön: aineistot ja palvelut
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta 5. lk
SFX:n haravointi Finnaan
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Esityksen transkriptio:

FORSSA Tiedonhaku kansainvälisistä hoitoalan tietokannoista Cinahl Ebsco Science Direct JBI Connect Cochrane Library

Aluksi Tavoite on hakea tiedontarpeen kannalta olennaista aineistoa Kaikki olennainen aineisto ei ole suomen kielellä saatavilla Haittapuolena voi olla se, että kansainvälinen aineisto ei ole aina sovellettavissa Suomen oloihin Hakukieli kv. tietokannoissa on käytännössä englanti Kaikki tietokantamme ovat käytössä Nelli-portaalin kautta, myös etänä (muista kirjautua Hamkin verkkotunnuksilla!)  Katso Nellissä Alakohtaiset tietokannat -> Sosiaali- ja terveysalaSosiaali- ja terveysala Nellin yhteishaku OmaNelli: hakujen tallentaminen ja hälytysten teko, viitteiden tallentaminen

CINAHL (EbscoHOST) Cinahl on hoitotieteen ja sen lähitieteiden viitetietokanta Pääasiassa viitetietokanta, eli luettavissa on vain tiivistelmät, ei koko artikkelit. Muista Hamkin kirjaston ilmainen kaukopalvelu! Jonkin verran linkkejä kokoteksteihin Haku kannattaa tehdä asiasanoilla (Cinahl Headings)

CINAHL (EbscoHOST) Cinahl Headings Esimerkkihaku syöpää sairastavan kivunhoidosta Pain AND cancer -> Pain AND neoplasms vai ”Cancer pain” Explode = hakee valitulla sanalla ja kaikilla sen alakäsitteillä Major Concept = hakee artikkeleita, joissa ko. aihe on keskeinen Huomaa haun rajausmahdollisuudet!

JBI Connect Näyttöön perustuvaa hoitotiedettä Haku sanoilla tai selaamalla eri aihekokonaisuuksia (Nodes) Näytön aste arvioitu (JBI Levels of evidence) 11 lehteä luettavissa: -> About -> Journals

Ebsco Academic Search Elite Monialainen viite- ja kokotekstinen tietokanta Haku kannattaa tehdä asiasanoilla (Subject Terms) Term Begins With = asiasana alkaa Term Contains = asiasana sisältää Relevancy Ranked = asiasanahaun tuloslistaus tärkeysjärjestykseen Voit rajata hakua jälkikäteenkin

Science Direct Monialainen kokotekstinen tietokanta Kokotekstinen, ei varsinaista asiasanastoa Haun voi halutessaan kohdentaa aihekokonaisuuksiin (kuten Nursing and Health Professions) Voit rajata hakua jälkikäteenkin

Cochrane Library Näyttöön perustuvaa lääke- ja hoitotiedettä Cochrane Reviews Other Reviews Clinical Trials Technology Assessments Economic Evaluations Vinkki: Plain language summary Cochrane Reviews -artikkeleissa antaa kokonaiskuvan artikkelista

Kirjasto jelppii tiedon tarvitsijaa! Ota yhteyttä kirjastoon tiedontarpeen yllättäessä! Emme tee hakuja valmiiksi, mutta autamme sinua auttamaan itseäsi Hoitotyön informaatikot: Forssa: Päivi Hollanti Hämeenlinna: Kari Mikkonen ---mutta muutkin kirjastolaiset auttavat toki