CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen 29.11.2010 TKI-käsitemallinnustyöpaja 29.11.2010 klo 12-15 Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Advertisements

Korkeakoulujen tietomallin hallintamalli
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Itsensä kuvaava tieto Media Technology DIGIWORKSHOP klo Aamukahvi klo Käytännön työpaja … ohjelma.xml.
Tilannekatsaus • Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina oposeminaarin antia •Hankekokonaisuuden määrittelytyön uudelleen organisointi.
Kokonaisarkkitehtuuri osana laatutyötä KA-pilotti ohjausryhmä
Tietokanta.
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE RAKETTI-hankkeen.
Miten HELDA ja TUHAT liittyvät koulutukseen ja miten ne otetaan huomioon eri tasoilla? Teodora Oker-Blom Viikin tiedekirjasto.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Käsitemalli kuvaa relevantit tiedot kohdealueelta. Tietotarpeet määrittävät relevantit.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Opi Analyzer Peruskäyttäjäkoulutus
UKJ-rahoitushakemus UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
JHS:N SUOSITUKSET VAATIMUSMÄÄRITTELYLLE SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
FUAS Kielet ja viestintä
Korkeakoulujen tietohallinnon kehittäminen: tiedon yhteismitallisuus ja järjestelmien yhteentoimivuus Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Analyysi II Katsaus.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Palveluverkkotyöryhmän kokous Työsuunnitelma ja kokousaikataulut.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
TUHA-verkoston tapaaminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Tietovarastofoorumi Toisen asteen tietovarastotilanne
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-työpaja klo Esittäytyminen Käsitemalli 1.0, T&K&I-osuus, laajennusperiaatteet.
Shibboleth-autentikointi WebVoyage Haka-käyttäjien kokoontuminen Arto Tuomi, CSC.
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Semanttisen yhteentoimivuuden viitekehys
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Asiakirjapohjaisen haun ja valinnan tilannekatsaus 6.6
Tietomallista tietokannaksi
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
HAAGA-HELIAn tietovaraston tilannekatsaus
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
TUHA-julkaisumetriikka-verkoston tapaaminen
Esityksen transkriptio:

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin tilannekatsaus 20 min T&K&I-osuuden laajennukset – esittely ja työpaja 2h 30 min Päätöskahvit klo välillä

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Vapaasti käytettävissä: ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistä käsitettä, 90 kaavioita, käsitteiden väliset yhteydet Mukana myös opintohallinnon M-määritykset jotka yhdistetään XDW-malliin Sanasto: käsitemääritelmät, synonyymit, käännökset (tulossa) Alustava työ ja ”kirjoituspöytähahmotelma” tehty työryhmissä korkeakoulujen (~20 korkeakoulua) substanssi-asiantuntijoiden kanssa - Yleis-, henkilöstö- ja taloushallinnon ryhmä - Opintohallinnon ryhmä - T&K&I-ryhmä Korkeakoulujen yhteinen käsitemalli

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Tarjolla myös tietokannan luontilauseet (MS SQL Server 2008) Koulutuskonsepti kehitteillä Ohjeistusta siihen, miten käsitemallia tulkitaan Miten oman organisaation tiedot kuvataan käsitemallin kielellä Julkaisutapaa kehitetään Tulossa: mikä on muuttunut versioiden välillä XML-skeema kehitteillä Käsitemallin mukaisten tietojen siirtäminen järjestelmien / organisaatioiden välillä Korkeakoulujen yhteinen käsitemalli

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Muutosprosessi

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen T&K&I-osa-alueen laajentaminen RAKETTI-JURE tehnyt pilottina tietojen poimimista Tampereen yliopisto Aalto (TKK) Satakunnan ammattikorkeakoulu Opetus- ja kulttuuriministeriön Käsikirja 2010 julkaisuluokituksista RAKETTI-TUTKI: indikaattorit sopimuskaudelle työn alla Syksyn 2010 aikana on XDW-käsitemallia kehitetty käyttäen apuna tietojärjestelmien todellista dataa. ”TKK julkaisee” ja ”TKK toimii” (trip-tietokanta) Taideteollinen korkeakoulu (Reseda) Helsingin kauppakorkeakoulu (Rescat) HY:n TUHAT-järjestelmän tietomallia hyödynnetty PURE-järjestelmä (tanskalainen, Euroopassa käytetty, uuden ajan järjestelmä) JULKI-järjestelmän PURE-konversiossa saatuja kokemuksia hyödynnetty Yleisiä havaintoja: Henkilöitä (yksittäisiä tutkijoita) ei yksilöity datassa Joskus tutkimustietojärjestelmä on viestintäväline ulospäin Joskus kantoja ylläpidetään ministeriön raportointitarpeita silmälläpitäen Tällä hetkellä tehtynä kaaviot (käsitteet, niiden väliset suhteeet, attribuutit) kuvaustekstit kesken, suunniteltu valmistumisajankohta: mennessä

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Uusia TKI-käsitteitä ( ) Asiantuntijatehtävän luonne Asiantuntijatehtävätyyppi Avainsana Avainsana julkaisussa Julkaisufoorumi Kirja Kirjan osa Konferenssijulkaisu Konferenssijulkaisun artikkeli Konferenssijulkaisun media Kustannuspaikka julkaisussa Lehden artikkeli Lehden media Lehti Organisaation rooli julkaisussa Painoksen media Produktion luonne Produktion taltiointi Taidetoiminnan taltiointi Taidetoiminta Tehtävän rooli Ulkoinen organisaatio julkaisussa Vierailu Suomeen Vierailu ulkomaille Vierailun syy Uusia kaavioita: Taidetoiminta Julkaisun organisaatio

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen XDW-tietovaraston tilannekatsaus Oulun Yliopisto, opintohallinto Tiedot ladattu tietovarastoon Kuutio ok Hyväksymistestaus joulukuussa Oulun Yliopisto, henkilöstöhallinto Tiedot ladattu tietovarastoon Kuutiot ok Tiedon oikeellisuuden tarkastus käynnissä Oulun yliopisto, taloushallinto Tietojen lataus tietovarastoon käynnissä Ensimmäinen kuutio luotu Aiheuttanut eniten lisäyksiä käsitemalliin Hämeen Ammattikorkeakoulu, taloushallinto Tiedot ladattu tietovarastoon Kuutio ok, OPH-raporttien tuottaminen työnalla Tiedon oikeellisuuden tarkastelu käynnissä

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Työpajan kulku Muodostetaan 4-6 hengen ryhmiä Esittelemme käsitekaavion Ryhmät saavat 5-10 minuuttia aikaa ja keksivät Vähintään 3 kysymystä / kommenttia / ryhmä Enemmänkin saa esittää Huomioimme kommentit työstäessämme mallia eteenpäin Muutokset julkaistaan sähköisesti (ja uudessa työpajassa, jos on kiinnostusta)