Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
Asevelvollisuuden vaikutus nuorten miesten työuraan
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
1 90-luvun talous- ja pankkiriisi pankinjohtajan silmin 1990-luvun pankkikriisin taloudelliset vaikutukset Markku Pohjola.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
PÄTKÄTYÖT AMMATTIYHDISTYKSEN NÄKÖKULMASTA
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Naisten uralla etenemisen suurimmat esteet Päivi Knuuttila tutkija.
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Työn ja työsuhteiden muutos
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Miten Kouvolan seutu selviytyy? janne a. Panostukset korkea-asteen koulutukseen Lähde: worldmapper.org © Copyright SASI Group (University of Sheffield)
Kansantalouden häiriöt:
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, kesäkuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
Tulopolitiikka Tiia, Oona, Pihla, Samu.  Tulopolitiikka: palkkaneuvotteluihin liittyvä talouspolitiikan käsite ja sitä tekevät työmarkkinajärjestöt ja.
Me. säätiö © 2015 Me-säätiö Me-säätiö Ulla Nord.
Talouden häiriöt. Suhdannevaihtelut O Taloudessa vaihtelevat suhdanteet eli talouden hyvät ja huonot ajat O 1. Noususuhdanne: talous kasvaa, yritykset.
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan Kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke.
Työttömyyden lajit.
Suhdannevaihtelut.
Kertaus.
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Suomalainen palkkarakenne
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
14 ja 15 Talouden häiriötilat ja talouspolitiikka
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
TALOUDEN KIERTOKULKU.
Työttömyys Työvoima = 15-74v. työlliset ja työttömät henkilöt
Miten tekemänne alihankintatilaukset ovat viimeisten
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
Mistä suhdannevaihtelut johtuvat?
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2014–2015
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Huomioita Suomen Pankin suhdanne-ennusteesta ja kustannuskilpailukykyanalyysistä Teknologiateollisuus.
Taloudellinen katsaus
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Korkeasti koulutettujen palvelut ja työllisyystilanne
Työllisten määrän muutos työssäkäyntialueittain 2015–2016
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2016
Suomalainen palkkarakenne: muutokset - syyt - seuraukset
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Työllisyysaste kunnan asukasluvun mukaan 2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Esityksen transkriptio:

Onko pätkätöitten yleistyminen totta vai tilastoharhaa? Roope Uusitalo Yhteiskuntapolitiikka 73 (2008):1

Ovatko pätkätyöt lisääntyneet? Yleisen käsityksen mukaan... Pätkätyö on uusi, kasvava ongelma ”Turvallisten työmarkkinoiden” aikakausi on ohi Taustalla on lamanjälkeisen Suomen työmarkkinoissa tapahtunut radikaali muutos Muutoksesta voi syyttää yritysten kasvaneita tuottavuusvaatimuksia ja haluttomuutta sitoutua

Ovatko pätkätyöt lisääntyneet? Todellisuudessa... Määräaikaisten työsuhteiden osuus on muuttunut maltillisesti ja huippu on jo ohitettu Taustalla ei ole ”suurta yhteiskunnallista murrosta” vaan normaali suhdannevaihtelu Syyttää voi pikemminkin valtiota kuin yrityksiä (julkisella sektorilla pahimmat ”pätkätyöloukut”)

Pätkätyöharhan synty Tilastointitapa muuttunut → uusien ja vanhojen tilastojen suora vertailukelvottomuus Nasevan uudissanan keksiminen ja sen käyttäminen yhteiskunnallisessa keskustelussa Johtopäätösten tekeminen liian nopeasti

Muutoksen syyt 1990-luvun alun syvä lama: Työttömyys → tukityöllistämisen tarve kasvaa 1990-luvun lopun nopea talouskasvu: Työpaikkoja syntyy → paljon uusia määräaikaisia työsuhteita

Muutoksen syyt Opiskelijoiden lisääntynyt tarve käydä töissä: Korkeakouluopiskelijoiden määrä kaksinkertaistunut Opintoetuuksien ostovoima heikentynyt Perhevapaiden käytön lisääntyminen: Sijaisten tarve kasvanut