Käyttöjärjestelmät Johdanto. Kurssimateriaalista 15 lukua, jotka vastaavat enemmän tai vähemmän 15 kahden tunnin pakettia Perustuu Gary Nuttin Operating.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI
Advertisements

Tietokoneen käyttöjärjestelmä
5.4 Käyttöjärjestelmät operating system (OS) OS on systeemiohjelmistoista tärkein ja monimutkaisin tarkoituksena on helpottaa ja tehostaa tietokoneen käyttöä.
Käyttöjärjestelmät1 Käyttöjärjestelmät Juhani Heikkinen Kymenlaakson ammattikorkeakou Voit lisätä yrityksen logon tähän diaan. •Valitse Lisää. •Valitse.
TIETOKONE PROJEKTI Prosessin vaiheet Tarve Hankinta Kokoaminen
Stored Procs Pientä ja yleistä asiaa monelta eri kantilta.
PROSESSIT Tehtäviä: Limittää usean prosessin suoritus, jotta resurssien käyttö olisi tehokasta, mutta samalla taata, että kaikki prosessit etenevät mielekästä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
Copyright © Tekes ”Tutkimusprojektin tulostiivistelmä” Janne Takalo-Mattila
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Linuxin rakenne ja ominaisuudet
Prosessiosaaminen - prosessiosaajaksi
Lähiverkot erikoistyökurssi
Novell-kuulumiset Pekka Lindqvist
Käyttöjärjestelmien perustehtävät
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Samba seminaari. Historiaa  Ensimmäinen versio 1992  Kehittäjä Andrew TridgellAndrew Tridgell.
Tietojenkäsittelyn osatekijät
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen0 - 1 Tervetuloa! CT50A2601Käyttöjärjestelmät (4 op)
Windows NT Mika Purmonen
PiccSIM – TrueTime –integrointi Henri Öhman AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt
Siirräntäjärjestelmät. 2 w Siirräntäjärjestelmä Tiedostojärjestelmä ja siirräntä keskusmuistin ja oheislaitteiden välillä w Voidaan käsitellä hierarkkisina.
Ajoitus -prosessien ajoitus -resurssien varaaminen -vuorontamisen algoritmit -reaaliaikaiset järjestelmät.
A Linux -järjestelmät WINE-API SEKÄ VIRTUALISOINTIOHJELMISTOT
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Käyttäjätunnukset ja salasanat Mika Pasanen Osao Myllytulli ja Mytlpt09E 2010.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi on kannettavia tietokoneita.
Tietokoneohjelman suoritus opintojakso Olioajattelu ja –ohjelmointi, osa I Hans Nieminen Syksy 2013.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Novell NetWare Verkkokäyttöjärjestelmä. NOS (Network Operating System) Yleensä järjestelmäriippumaton. Antaa: Läpinäkyvän (käyttäjän kannalta protokollavapaan)
UNIX ftp://shell.shore.net/members/w/s/ws/Support/OS/UNIX.pdf
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
Käyttöönottokaavio – Deployment diagram Sami Stenius.
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Systeemityö 2 Tilakaavio – State machine diagram
Pinon ylivuodon estäminen Mikko Toivonen & Antti Mattila.
Sovelluskehittimet Nikolaos Avanidis oh5.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Käyttöjärjestelmät ja laitteistot
Tietokone asiantuntijan työvälineenä ICT01D Tietokoneen toiminta Juhani Merilinna.
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
Kertaus Näkökulmat: käyttöjärjestelmä rajapintana prosessit resurssit.
S11-08 Workflow-tuote tuotantojärjestelmien integraatiossa Teemu Pekkanen Timo Schwarte.
Tietokantapalvelimet Ville Parviainen. Sisältö Yleistä tietokannoista SQL PostgreSQL MySQL MySQL vs. PostgreSQL Linux -työ.
Ohjelma Mikro-ohjelmointi Symbolinen konekieli Osoitustavat.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Tietoturva Toni Pirinen Esa Kuparinen Otso Lonka
Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu
Lähiverkot -erikoistyökurssi Linux -työ Network File System 22.4 Jarkko Pulli.
RASPBERRY PI Yhden piirilevyn tietokone.. SISÄLLYS  Yleistä tietoa  Teknistä höpinää  Käyttöjärjestelmät  Pelaaminen Raspberryllä  Yhteenveto  Kysymykset.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
Lauri Pirkkalainen. KONNEVESI AluUUesuunnitelma KONNEVEDEN BIOLUKIO BIOLUKIO KESKI-SUOMEEN.
Tietokantamoottorit Suosittuja tietokantamoottoreita: MySQL SQLite
Linux Mint Heikkilä Visa.
Tietokoneen toiminnasta ja rakenteesta
Yliopistojen JOO-sopimusta tukeva palvelu
Riku Heino ja Milo Hakalahti
10. Siirräntäjärjestelmät
Tietoturva internetissä
Tietokoneen toiminta (2 ov)
Tietokoneen toiminta (2 ov)
8. Ohjelman toteutus järjestelmässä
10. Siirräntäjärjestelmät
Tietokoneen toiminta (2 ov = 4 op)
2. TTK-91 –tietokone 2.0 Mikä TTK-91? Ja mitä hyötyä siitä on?
10. Siirräntäjärjestelmät
10. Siirräntäjärjestelmät
Esityksen transkriptio:

Käyttöjärjestelmät Johdanto

Kurssimateriaalista 15 lukua, jotka vastaavat enemmän tai vähemmän 15 kahden tunnin pakettia Perustuu Gary Nuttin Operating Systems – A Modern Perspective. myös muita lähteitä

Suorituksesta Harjoituksia tai harjoitustöitä ja kotitentti (palautus henkilökohtaisesti)

Käyttöjärjestelmä vs. käyttöliittymä

Mikä on käyttöjärjestelmä? toimii laitteiston ja sovellusohjelmistojen välissä hallitsee resursseja hallitsee prosesseja toimii rajapintana järjestelmän sisällä

Käyttöjärjestelmä rajapintana virtuaalikone yläpuolelta tuleville järjestelmäkutsuille laiteohjaus tuo läpinäkyvyyttä järjestelmään

Resurssien hallinta Tietokoneella on rajattu määrä resursseja tiedon siirtoon, säilyttämiseen, käsittelyyn ja näiden toimintojen ohjaamiseen Resurssi on mitä tahansa, mitä prosessit tarvitsevat toimiakseen Käyttöjärjestelmä syö myös resursseja

Resurssien käytöstä Resursseja on rajatusti Resurssien käytön pitäisi olla tehokasta Kaikki prosessit pitäisi pystyä suorittamaan rajatussa ajassa Ei rengasvaraustilanteita Priorisointi (esim. käyttöjärjestelmä itsessään on tärkeä) mahdolliset erikoisehdot

Resurssilajit prosessoriaika keskusmuisti tiedonsiirtoväylät paikallinen toissijainen muisti muut oheislaitteet keskeytykset prosessien tuottamat viestit ohjelmat

Uudelleenkäytettävät (prosessori, keskusmuisti, laitteiden käyttö) vs. kertakäyttöiset resurssit (prosessoriaika, viestit, keskeytykset)

Resurssiluokat (toisenlainen jako) varattavat (irrotettavat): prosessori ja keskusmuisti vaihtamattomat (ei-irrotettavat): tulostin, prosessori (joskus) jaettavat: useampi prosessi voi käyttää saman aikaisesti vapaakäyntiset: ohjelmat

Prosessori tietokoneen tärkein osa hakee keskusmuistissa olevaa dataa, tulkitsee sen käskyiksi tai operandeiksi, suorittaa yksinkertaisia operaatioita datalle ja ohjaa sen siirtymistä tietokoneen sisällä. etuoikeutettu tila / käyttäjän tila keskeytykset

Muistinhallinta toinen kriittinen resurssi ohjelmakoodin ja käsiteltävän datan sijoituspaikka muistinsuojaus muistin läpinäkyvyys (tuntumattomuus) Oheislaitteet yksityiskohdiltaan erilaisia

Prosessien hallinta käyttöjärjestelmän perusyksikkö Vuorontajan sukupolvet: –0. sukupolvi (ei käyttöjärjestelmää, kaikki käsin) –1. sukupolvi (eräajojärjestelmät, tarvetta ensimmäisille suojauksille) –2. sukupolvi (moniajavat eräajojärjestelmät) –3. sukupolvi (timeshare) –4. sukupolvi (verkkokäyttöjärjestelmät)

Prosessien vuorovaikutus prosessi on dynaaminen olio prosessit toimivat samassa järjestelmässä -> toimivat keskenään suorilla viesteillä (mikäli mahdollista) yhteisiä resursseja synkronointi lukkiutuminen

POSIX standardi käyttöjärjestelmille UNIX ja Linux ovat POSIXin mukaisia, Windowsissa on alijärjestelmä, joka toteuttaa POSIXin vaatimukset