Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietokoneohjelman suoritus opintojakso Olioajattelu ja –ohjelmointi, osa I Hans Nieminen Syksy 2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietokoneohjelman suoritus opintojakso Olioajattelu ja –ohjelmointi, osa I Hans Nieminen Syksy 2013."— Esityksen transkriptio:

1 Tietokoneohjelman suoritus opintojakso Olioajattelu ja –ohjelmointi, osa I
Hans Nieminen Syksy 2013

2 Tietokonejärjestelmä
Tietokoneohjelman suoritus Tietokonejärjestelmä

3 Yleiskuva

4 Muistihallinta Käyttöjärjestelmä käyttää ohjelman hallintaan keskusmuistia ja suorittaa ohjelman toimintoja prosessorin avulla. Keskusmuistia kutsutaan usein RAM-muistiksi (Random Access Memory). Tarkoittaa, että käyttöjärjestelmä kykenee viittaamaan kaikkiin muistin kohtiin tietyn numeerisen muistiosoitteen avulla.

5 Prosessori Tietokoneen tärkein komponentti.
Yhdessä laitteistossa voi olla useita prosessoreja. Suorittaa konekielelle käännetyn ohjelman sisältämiä numeerisia komentoja.

6 Keskusmuisti Tietokonelaitteiston käynnistyksessä käyttöjärjestelmä latautuu keskusmuistiin. Ohjelman käynnistyessä käyttöjärjestelmä lataa sen sisällön keskusmuistiin.

7 Ohjelman valmistaminen
Tietokoneohjelman suoritus Ohjelman valmistaminen

8 Lähtökohta Prosessori ymmärtää ns. konekieltä.
Ihmisen on helpompi hahmottaa kieltä lauseina ( lausekielet, kuten C#, C++ ja Java) Lausekielinen ohjelma pitää muuntaa konekieliseksi ennen kuin se voidaan suorittaa. Tämä tarkoittaa kolmivaiheista prosessia: kirjoita-käännä-suorita.

9 Kirjoita-Käännä-Suorita

10 Kirjoita-Käännä-Suorita 2
Vaihe 1: Kirjoitetaan ohjelman koodi siihen soveltuvalla ohjelmistolla. Ohjelman koodi voidaan kirjoittaa useaan eri tiedostoon. Näitä tiedostoja kutsutaan myös ohjelman lähdekoodiksi (eng. source code).

11 Kirjoita-Käännä-Suorita 3
Vaihe 2: Käännetään ohjelman lähdekoodi suoritettavaan muotoon. Tämä tehdään erillisellä ohjelmalla, jota kutsutaan kääntäjäksi (eng. compiler). Eri ohjelmointikielten yhteydessä kääntäminen voi tapahtua hieman eri tavalla. Käännöksen tuloksena syntyy tiedosto, joka sisältää käännetyn ohjelman. Jos kääntäjä havaitsee lähdekoodissa kielioppivirheen (eng. syntax error) tai muun virheen, käännös keskeytetään, eikä käännöstiedostoa synny.

12 Kirjoita-Käännä-Suorita 3
Vaihe 3: Suoritetaan ohjelman käännöstiedosto. Suorittaminen voi ohjelmointikielestä riippuen tapahtua joko käyttöjärjestelmän toimesta tai erillisen tulkkiohjelman toimesta.

13 Terminologiaa Suoritettavassa ohjelmassa voi esiintyä suoritusaikainen looginen toimintavirhe (eng. logical error). Tällaista virhettä voidaan kutsua myös yleisemmin virheeksi (eng. fault) tai bugiksi (eng. bug). Suoritettavan ohjelman virheet pyritään löytämään testaamalla (eng. testing) ohjelmaa suorittamalla sitä erilaisissa käyttötilanteissa. Testaamista ja sen avulla löydettyjen virheiden korjaamista kutsutaan myös debuggaukseksi (eng. debugging).


Lataa ppt "Tietokoneohjelman suoritus opintojakso Olioajattelu ja –ohjelmointi, osa I Hans Nieminen Syksy 2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google