Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan tavoitteet 2011–2015 Tutkimus saa maksaa – talous kasvaa Akavan hallitusohjelmatavoitteet Tausta-aineisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko pakko leikata, mistä rahat kuntien palveluihin? Yrjö Hakanen Suomen sosiaalifoorumi
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Ammatillinen koulutus elinkeinoelämän näkökulmasta
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Pellervon Päivä , Helsinki Pasi Holm.
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Työllisyystiedustelu 2008 Kunnallinen työmarkkinalaitos.
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Maailmantalouden muutoksesta ja Euroopan talouden haasteista Erkki Liikanen Pääjohtaja Suomen Pankki.
Akavan veropoliittinen ohjelma 2019
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
Vieraskielisten koulutusohjelmien kehittämispäivät ”Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi ja työllistyminen”
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Ajankohtaiskatsaus Henna Virkkunen Hallinto- ja kuntaministeri
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Tutkimus ja kehittämistoiminnan tiedonkeruu yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Verotus ja talous taantumassa – entä sen jälkeen? Vero Pääjohtaja Erkki Liikanen Suomen.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Keinoja t&k-rahoituksen ja kasvuyrittäjyyden lisäämiseksi Akavan tiedotustilaisuus elinkeinopoliittinen asiamies Vesa Vuorenkoski.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Tilinpäätös 2004.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2014 Petri Matveinen Nina Knape.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2015
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Tekes ja TEM/Energia: Parlamentaarinen yritystukityöryhmä - iltakoulukokous klo Tekesin avustukset, lainat, pääomasijoitustoiminta.
Elinkeinopolitiikalla kasvua
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Esityksen transkriptio:

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikan tavoitteet 2011–2015 Tutkimus saa maksaa – talous kasvaa Akavan hallitusohjelmatavoitteet Tausta-aineisto

Tutkimus- ja kehittämisinvestoinnit ovat edellytys työllisyyden nostolle Työllisyyden nostaminen edellyttää talouden kasvua, joka edellyttää > tuottavuuden kasvua, joka edellyttää > teknologian kehitystä ja uusien prosessien käyttöönottamista, joka edellyttää > investointeja tutkimus- ja kehittämistoimintaan (t & k) Lähde: Kiander, Chydenius 4/10

Tutkimus saa maksaa – talous kasvaa Tutkimus- ja kehityspanostusten tulee olla vähintään neljä prosenttia bruttokansantuotteesta koko hallituskauden ajan. Bruttokansantuotteen rajun laskun myötä saavutettiin 4 %:n taso vuoden 2009 loppupuolella, vaikka euromääräiset panostukset laskivat. Nyt tarvitaan satoja miljoonia euroja, jotta pysyttäisiin samalla tasolla, kun bkt lähtee kasvuun. Tavoite vaikuttaa myös EU:n 2020-strategiaan, jossa tavoitellaan 3 prosentin keskitasoa koko EU:ssa.

Tilanne t & k-toiminnassa Suomen kokonaispanostukset tutkimus- ja kehitystoimintaan ovat noin 7 miljardia euroa, josta julkisen tuen ja korkeakoulujen osuus on yhteensä 2 mrd euroa. Yritysten osuus on usean vuoden ajan kasvanut. Taantumassa on vaarana, että yritykset pienentävät tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa, jolloin julkisen tuen merkitys korostuu. Tutkimus- ja kehitystoiminnan tehtävissä työskentelee vajaat henkilöä.

Parempaa tuottavuutta innovaatiopolitiikassa ”Hyvännäköinen kone – mutta mitä se tuottaa?” Hallintorajat ylittävää koordinaatiota rahoituksessa, ohjauksessa ja neuvonnassa tulee parantaa. Tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminnan haasteena on Suomen heikko kansainvälistyminen. Tarvitaan ratkaisuja yksilötasolla (verotus, kansainvälinen liikkuvuus). Julkisten hankintojen laatukriteeriksi on otettava uudet innovaatiot Julkisia hankintoja 27 miljardilla eurolla vuosittain (vertaa t & k –panostukset 2 mrd €).

Tutkimus, kehitys- ja innovaatiopolitiikan vahvuudet Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikkaa on toteutettu pitkäjänteisesti ja järjestelmät ovat laadukkaita. Väestön koulutustaso on hyvä; tutkimus –ja kehityshenkilöstöä saatavana runsaasti. Tutkimus on suhteellisen korkealaatuista ja vaikuttavaa. Julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyö on tiivistä. Erikoistuminen osaamisintensiivisiin kasvualoihin on vaikuttanut siihen, että korkean osaamisen yritykset ovat pysyneet Suomessa. Vahva arviointiperinne.

Tutkimus, kehitys- ja innovaatiopolitiikan haasteet 1/2 Kansainvälistyminen tutkijat, tutkimusorganisaatiot ja yritykset hankkivat parhaat kumppanit ja parhaan osaamisen sijaintiin katsomatta. Suomen houkuttelevuus ulkomaisen henkisen pääoman ja investointien saaminen Suomeen. Tutkimuksen laatu ja vaikuttavuus tutkijakoulutuksen kehittäminen ja aidon tutkijaurajärjestelmän perustaminen liikkuvuuden lisääminen.

Tutkimus, kehitys- ja innovaatiopolitiikan haasteet 2/2 Kansainvälisesti kilpailukykyisten infrastruktuurien luominen. Hajanaisten voimavarojen kokoaminen ja priorisointi Koulutuksen ja osaamisen tarkempi mitoitus Koulutuksen tarvelähtöinen suuntaaminen Liiketoiminta- ja markkinointiosaamisen yhdistäminen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Tutkimus- ja kehittämismenot 4 prosenttiin bkt:sta *) Arvio Lähde: Tilastokeskus Vuoonna 2009 päästiin lähelle 4%:n tavoitetta, vaikka euromääräiset panostukset laskivat. Vastaavasti nyt pitää panostaa paljon varoja, jotta pysytään 4%:n tasolla.

Tutkimus- ja tuotekehityspanostusten oltava vähintään 4 prosenttia bkt:sta koko hallituskauden ajan 4 prosentissa pysyminen vaatii satojen miljoonien panostuksia silloin, kun bkt kasvaa. Valtion tulee kasvattaa julkista rahoitusosuuttaan OECD-maiden keskitasolle (Suomi 24,8%, OECD 27,6%, EU-27 34,1%). Innovaatiojärjestelmän tuottavuutta tulee nostaa. Parannetaan innovaatiopolitiikan rahoituksen, ohjauksen ja neuvonnan hallintorajat ylittävää koordinaatiota. *) Arvio Lähde: Tilastokeskus 2010

Tutkimus- ja kehitystoiminnan käyttömenot 2004–2011 (milj. euroa) TIN, 2010, *2011^ *=arvio^=arvio Korkeakoulusektori Julkinen sektori Hallitus yhteensä Yksityinen sektori Yhteensä %:a bkt:sta 3,45 3,48 3,45 3,47 3,73 3,963,90~3,90 Reaalikasvu (%) 3,8 3,9 5,3 ~7,0 -1,2 1,9

Tutkimushenkilöstön tulee saada keskittyä tutkimukseen. Tilastokeskus Tutkimushenkilöstöä oli henkilöä vuonna % yksityisellä sektorilla 36 % korkeakouluissa 12 % julkisella sektorilla 34 % naisia, 66 % miehiä 70 % tutkijoita ja tuotekehityshenkilöstöä Yksityisellä sektorilla henkilöstön ja tutkimustyövuosien määrä pysyneet samalla tasolla koko 2000-luvun. Julkisella sektorilla henkilöstö ja tutkimustyövuodet vähentyneet. Korkeakouluissa henkilöstön määrä on kasvanut,mutta tutkimustyövuosien määrä pienentynyt.

T & k -henkilöstön ja tutkimustyövuosien määrän kehitys Tilastokeskus

Julkinen rahoitusosuus tulee kasvattaa OECD-maiden keskitasolle T & k -menot OECD maissa 2008