1 Kunta- ja palvelurakenne Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa, kun emme halua turvata kansalaisillemme heidän tarvitsemiaan julkisia palveluita. Taloudessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

SDP Toimitusjohtaja Risto Parjanne : Kuntatalous heikkenee ennakoitua nopeammin - Kun menojen kasvua ei ole mahdollista pysäyttää, kuntien vuosikate.
LAPIN KUNTATALOUS LAPIN LIITTO Kuntataloustutkija Ella Rautio-Kuosku Heinäkuu 2006.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Budjetin ydin •Kaupungin palvelumenoja leikataan milj. € vuodessa •Kaupunki ottaa lainaa kymmenkertaisesti tämän määrän 3 vuoden aikana •Helsingin.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Syysliittokokous Olli Luukkainen
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Kuukausitulosraportti Elokuu 2013 Rahoitusvaje tällä hetkellä 2 – 2,5 Milj. €. Varaudumme nostamaan talousarviolainan 2013 loppuosan 2,5 Milj €. Asia hallituksessa.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Laadukkaat kuntapalvelut taattava Akavan ehdotuksia Akavan liittokokouksen seminaari
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2019
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta sekä rahavarat , mrd
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Kuntien, kuntayhtymien sekä kuntakonsernien vuoden 2015 tilinpäätökset Lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliiton laskelmat.
Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Tiedotustilaisuus Kaupunginjohtaja Mauri Gardin.
/hp Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v Lähde: Tilastokeskus Muut menot 0,81 mrd. € Investoinnit 4,70 mrd. € Muut toimintakulut.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2015
Kuntien ja kuntayhtymien tuloslaskelma vuosina , mrd. €
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma 19. 9
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Tilastokuvaajien tulkinta
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet vuonna 2017
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Toimitusjohtaja Risto Parjanne :
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2016, mrd
Kuntien, kuntayhtymien sekä kuntakonsernien vuoden 2015 tilinpäätökset
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022
Kuntien ja kuntayhtymien tuloslaskelma vuosina , mrd. €
Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2017, mrd
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Pohjois-Savon kuntakohtaiset ennakolliset valtionosuuslaskelmat 2019
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022
Kuntien ja kuntayhtymien talous, mrd. € (painelaskelman mukaan)
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022
Kuntien ja kuntayhtymien rahoituslaskelma vuosina , mrd. €
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Esityksen transkriptio:

1 Kunta- ja palvelurakenne Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa, kun emme halua turvata kansalaisillemme heidän tarvitsemiaan julkisia palveluita. Taloudessa menee yhä paremmin, mutta julkinen sektori on jatkuvalla säästökuurilla. Pääosan kansalaisten palveluista tuottavat suomessa kunnat, joiden taloudet heikkenevät voimakkaasti, päinvastoin kuin valtiontalous. Vain vuosi sitten Lapissakin käyneet sisäministeriön edustajat maalailivat kunnille ruusuista tulevaisuutta:

2 ”Kunnallistalouden rahoitustilanne kokonaisuudessaan heikkenee vielä tänä vuonna (2004), mutta paranee ensi vuonna(2005). Tämän jälkeen kuntien vuosikatteen arvioidaan vahvistuvan selvästi vuoteen 2008 mennessä kokonaistaloudellisen tilanteen arvioidun paranemisen takia. Kuntien ja kuntayhtymien vuosikate kattaa poistojen arvioidun tason tulevina vuosina”. Mikä vuodessa on muuttunut?

3 Valtionvelka Lähde: Valtiokonttori, vuosien ennusteet VM % Mrd. € Rahasta julkisten palveluiden tuottaminen ei pitäisi olla kiinni, kun esim. tänä vuonna valtiontaloudessa syntyy miljarditolkulla ennakoimatonta veroylijäämää. Eikö näitä miljardeja voitaisi käyttää kuntien valtionosuuksiin, joilla tuotetaan kansalaisten hyvinvointipalvelut?

4 Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta Lähde: Vuodet Tilastokeskus. Vuosien arviot Kuntaliitto. % Mrd. € Kunnat ja kuntayhtymät ovat velkaantumassa aivan eri tahtiin valtion kanssa. Valtion velka siirtyy kuntien velaksi valtiovallan jättäessä velkansa kunnille maksamatta.

5 Jotain kuntien rahoitusvajeesta kertoo se, että määräaikaan mennessä harkinnanvaraista rahoitusavustusta haki 238 kuntaa yhteensä 280,7 milj. euroa. Vuonna 2004 avustusta haki 215 kuntaa ja avustusta myönnettiin 99 kunnalle 48,1 milj. euroa. Tänä vuonna avustukseen on käytettävissä 40 milj. euroa, jos kuluvan vuoden II lisätalousarvioesityksessä hyväksytään 10 milj. eron lisäys. Avustukseen on käytettävissä 8 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän

6 Valtion maksettava velkansa kunnille Kuntaliitto on jo vuosi sitten vaatinut, että valtionosuuksien indeksitarkistukset tulee suorittaa täysimääräisinä vuosittain. Laskennallisten kustannusten yksikköhintojen on vastattava todellisia kustannuksia. Todelliset kustannukset ja niiden suhde valtionosuuksiin tulee selvittää joka vuosi, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin. Varsinainen kustannustenjaon korjaus pitäisi suorittaa joka toinen vuosi. Pohjoismaiden malli kelpaa Euroopalle Euroopassa ja etenkin Englannissa on viime aikoina puhuttu uusista palveluiden järjestämismallismalleista ja käytetty niissä puheissa esimerkkinä pohjoismaiden mallia tuottaa palveluita. Siellä nähdään tehokkaaksi tavaksi tuottaa palvelut julkisesti. Onko kansainvälinen verokilpailu vain keppihevonen ajaa julkiset palvelut vaikeuksiin? Mikä rahoituskriisi nyt on menossa, verot alas – palvelut alas!

7 Mikä malliksi Lapissa? Mikään esitetyistä malleista ei sovi Lappiin sellaisenaan. On mietittävä oma malli, joka Lapin eri osissa voi olla erilainen. Rovaniemen seutu on ratkaisunsa tehnyt, joka sopii tänne. Vuoden alusta aloittava uusi Rovaniemi on resurssiltaan kykenevä hoitamaan lähes kaikki palvelut. Täällä reagoitiin ajoissa ja omin voimin. Kemi- Tornio alueella asiat ovat pahassa solmussa. Alue on tiivis, yhtenäinen ja muusta Lapista poikkeava teollisuuden keskittymä. Kemi- ja Tornio eivät tahdo löytää yhteistä säveltä alueen kehittämisessä, ei sitten millään. Keskinäinen kilpa johtaa siihen, että mitään muutoksia nykyiseen ei kyetä tekemään.

8 KETO- alueella tarvitaan uutta otetta kilpailukyvyn ja palveluiden turvaamiseksi! Tarvitaanko kuntien yhteenliittymiä, jää pohdittavaksi, mutta näin ei voida kauaa jatkaa, jos valtiolta ei ole luvassa lisää rahaa. Uusia ratkaisuja tarvitaan vaativien ja kalliiden tehtävien hoitamiseen. Näitä ovat mm. erityissosiaalipalvelut, erikoissairaanhoito ja toisen asteen koulutuspalvelut. Alueella meneillään oleva askel siirtymisestä terveyspiirimalliin on ensimmäisen vaiheen tehtävä. Toisen asteen koulutuksen järjestämisestä on päästävä sopuun. Muut Lapin kunnat ovat etäisyyksiensä ja fyysisten kuntakokojensa puolesta sellaisia, ettei niiden suhteen esim. kuntaliitokset ole mikään ratkaisu. Tarvitaan tasausjärjestelmien uudistamista ja valtion mukaantuloa