Aineen rakenteen standardimalli

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aarne Keränen ja Teemu Jämsä Madetojan musiikkilukio
Advertisements

kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
MAAILMANKAIKKEUDEN SYNTY
Symmetriat ja symmetriarikot kvanttikenttäteorioissa
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Neutriinot.
KVANTTI Määrämittainen paketti
6. Energia ja olomuodot.
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,
4 ATOMIN YDIN.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Haasteellinen vuorovesi-ilmiö
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Anyonit? Suurenergiafysiikkaako? Suunnitelma Kvanttistatistiikka Anyonien ominaisuuksia Kvantti-Hallin ilmiö & CS kenttäteoriaa.
Quiz Visailu Mikä hiukkanen toimii vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkasena? Neutraliino A Snail B Gluoni C Pigsiino D 1.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
Hiukkasfysiikan uudet teoriat
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 – Henri Hytönen Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Kaoottiset attraktorit
Alkeishiukkaset Alkeishiukkasiksi kutsutaan
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
Standardimalli.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Maailmankaikkeuden rakenne
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Hiukkasilmaisimet Veli-Matti Kittilä.
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
SUPERSYMMETRIA SUSY.
Jaksollinen järjestelmä
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Aine rakentuu atomeista
Filosofian osa-alueet
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Matka kvanttimekaniikasta klassiseen mekaniikkaan
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Aineen rakenteen standardimalli Mistä on maailmankaikkeus tehty? Heli Suhonen ja Milla Niskakoski Esitelmä Ristiinan Lukion oppilaille ja opettajille 13.2.2007

Aineen rakenne Kaikki ”tavallinen” aine koostuu atomeista, jotka puolestaan koostuvat elektroneista ja atomiytimistä. Atomiytimet koostuvat protoneista ja neutroneista. Nämä taas koostuvat kvarkeista, jotka ovat pienimpiä tunnettuja hiukkasia. Jokaisella hiukkasella on erityinen tapansa osallistua vuorovaikutuksiin. Tästä lisää hiukkasista

Vuorovaikutukset ja niiden välittäjähiukkaset Kaikki tunnetut materiahiukkaset vuorovaikuttavat välittäjähiukkastensa kautta. Kahden kappaleen vuorovaikutuksen välittää siis kunkin vuorovaikutuksen oma välittäjähiukkanen. Sähkömagneettinen vuorovaikutus: Välittäjähiukkasena toimii fotoni Sitoo elektronit atomiytimiin Vahva vuorovaikutus: Välittäjähiukkasina toimivat gluonit Sitoo kvarkit toisiinsa – pitää atomiytimet koossa. Heikko vuorovaikutus: Välittäjähiukkasena toimivat välibosonit Heikon vuorovaikutuksen piiriin kuuluvat mm. beetahajoaminen sekä monet muut ydinfysiikan ilmiöt. Gravitaatiovuorovaikutus: Välittäjähiukkasena gravitoni Kaikki hiukkaset tuntevat gravitaation Gravitaatiota käytännössä edustavat mm. planeettojen kiertäminen radoillaan ja esineiden putoaminen Ainut vuorovaikutus, jota ei ole onnistuttu liittämään standardimallin piiriin lisää vuorovaikutuksista

Aineen rakenteen historiaa Kaikki ”normaali” aine: v. 1900 elektroni v. 1905 protoni v. 1930 neutroni 1930-luvulla opittiin tuntemaan myös positroni (elektronin antihiukkanen) ja siten huomattiin, että on olemassa antiainetta. 1955 neutriino Neutriinon vuorovaikutus aineen kanssa on niin vähäistä, että havaittiin olevan ”näkymätöntä” ainetta 1965 kvarkit Havaittiin, että aineella on hienorakenne

Näiden uusien hiukkasten myötä on löydetty lukuisia uusia luonnonlakeja: 1600-luvulla Newtonin liikeyhtälöt ja painovoima 1800-luvulla mm. sähkömagnetismi ja termodynamiikka 1900-luvulla kvanttimekaniikka ja suhteellisuusteoria Myöhemmin yhdistettiin kvanttimekaniikkaa ja suhteellisuusteoriaa

… Standardimalli? Standardimalli on typistetty kokonaisuus, malli, joka kuvaa maailman, kappaleiden, hiukkasten koostumuksia ja ominaisuuksia, sekä kaikkea, mikä pitää tuntemamme maailman kasassa. Standardimalli selittää hiukkaset ja monimutkaiset vuorovaikutukset yksinkertaisesti vain 6 kvarkilla, 6 leptonilla ja välittäjähiukkasilla. Se on tähän saakka paras teoria kuvaamaan ympäröivää maailmaamme. Standardimallin hiukkaset jakautuvat kolmeen perheeseen:

Standardimallissa on kuitenkin puutteensa: Se ei pysty selittämään aivan kaikkea. Esimerkiksi se ei selitä, miksi tietyt hiukkaset ovat juuri sellaisia kuin ne ovat, tai tarkalleen miten esimerkiksi gravitaatiolla on osuutta hiukkasasteella. Sillä on niin sanottu ”kauneusongelma”, eli se on kovin monimutkainen teoria. Standardimalli kattaa vain n. 5% maailmankaikkeuden hiukkasista, sillä 25% on toistaiseksi tuntematonta ”pimeää ainetta” ja lisäksi on myös pimeää energiaa. standardimallin jälkeen

Higgsin hiukkanen Standardimalli toimii hyvin vain, jos Higgsin hiukkanen on olemassa. Standardimallihan ei selitä, miksi hiukkasilla on niille ominaiset massat, mutta teoriat osoittavat, että Higgsin hiukkanen aiheuttaa ne. Higgsin hiukkanen on vielä toistaiseksi tuntematon, mutta uusilla ja suuremmilla hiukkaskiihdyttimillä (LHC) sen olemassaolo pyritään havaitsemaan. Standardimallin mukaan Higgsin kenttä kattaa koko avaruuden, ja että itse Higgsin hiukkanen on tihentymä tässä kentässä.