W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto 26.2.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
Advertisements

Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI
TILDA-Verkkotilastointi
Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
Avonet Digilehtiö käyttö
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Wikispaces kouluttajan wikityökaluna Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Historia • Blogger-palvelun perusti pieni sanfranciscolainen yritys nimeltään Pyra Labs jo vuoden 1999 elokuussa • Bloggerin kehittivät kolme kaveria,
© 2010 IBM Corporation1 Bannerikaruselli  Bannerikaruselli on sisällönhallinnan komponentti, jolla voidaan laittaa www-sivulla haluttuun kohtaan näkymään.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
Www-sivuston ja verkkopalvelun rakentaminen Miten tehdä yritykselle www-sivut?
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
HTML-kielen perusteet Osa 1 Vilho Kemppainen
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö Netbeans ja XAMPP Projektin luominen.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra RSS -syötteet.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Wikitellen Edupoli-Factian somekoulutus Tuija Marstio.
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Internet-viestintä on helppoa! Käyttökuvaus 4.0
Verkkotaitokoulutus Aloitus. Koulutuksen sisältö Verkonkäytön perustaitoja (3.11.) Tiedonhaku verkossa (10.11.) Työnhaku verkossa (17.11.) Asiointi ja.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Wikispaces kouluttajan wikityökaluna Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Vapaa aihe Kysymykset.
Maaseutu.fi on uudistunut -
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Office 365 –pilvipalvelut UEF:n opiskelijoille
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus. w w w. h a m k. f i.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Klikattuasi Uusi… saat seuraavan näytön. Dashboard kohdasta voit luoda minkä tahansa aiheisen Netvibesin. Jos haluat lähteä luomaan itse rakennellen Netvibesia.
Kokemuksia sometyökaluista verkkopalvelun kehittämisessä – Case toimeksi.fi Saara Pajunpää, VVV-projekti, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys.
* Miksi ja kenelle www-sivut halutaan tehdä? * Mitkä ovat tavoitteet? * Kohderyhmän käyttäjien määritely ! SUUNNITTELUN PERUSTEITA.
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
© 2010 IBM Corporation1 Sivustoalue  Internet sivu rakentuu sivustoalueista, jotka yleensä on jaoteltuna toiminnoittain osa-alueisiin.  Sivustoalueella.
Mikromoduuli Projekti. Mikromoduulit? Pieniä tietopaketteja Pieniä tietopaketteja Helposti omaksuttavia ja tiiviitä kokonaisuuksia Helposti omaksuttavia.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
1ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala 09. Wiki-ideologiaa yhteisöllisyys avoimuus vuorovaikutteisuus yhteiskäyttö 2ePassi / wiki-työpaja Hanna Toijala.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
E –oppikirjan käyttöönotto
Opetusteknologiasta ja verkko-opetuksen tukihenkilötoiminnasta Katja Kunttu Viikin tiedekirjasto.
SharePoint2010 ATK-seminaari Totti Nykvist.
Linux-dokumentaatiotyöpaja Kumpula, Exactum, B221 keskiviikko
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
Verkkopalvelut Opiskelijaviestintätiimin työpaja to klo 9-12, Kuusankoski Webmaster Pia Kupiainen ja Verkkoviestintäsuunnittelija Marika Taina.
Pedanet –oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu
Verkkoympäristöjen hyödyntäminen verkoston toiminnassa. Plonen ja muiden alustojen (yhteis)käyttö.
WWW-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
PowerPoint-vinkkejä Jouni Huotari 11/16/2018 Jouni Huotari.
Hero-Henkilöroolirekisteri
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
Esityksen transkriptio:

w w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto

w w w. h a m k. f i Mikä on Wiki •yksinkertaisia verkkosivustoja •käyttäjät voivat lukemisen ohella myös helposti lisätä ja muokata sisältöjä •Ainoa tarvittava ohjelma on web-selain ja wikisivulla vieraileva voi myös osallistua sen sisällön tuottamiseen. Yhteispiirteitä kaikille wiki ohjelmille: •Avoimuus, jota yleensä voidaan tarvittaessa rajata •Yhteisöllisyys, sisällöllä on useita tekijöitä •Yksinkertaisuus, ei tarvita erillisiä ohjelmia tai erityistaitoja •Verkostomaisuus, uusien sivujen luominen ja linkittäminen on helppoa.

w w w. h a m k. f i Kenelle Wiki? •Avoimuuden ja yhteisöllisyyden kautta wikit soveltuvat erityisen hyvin yhteisölliseen ja prosessuaaliseen tiedon tuottamiseen ja käsittelyyn, riippumatta siitä onko kyseessä opiskelu, opetus, tutkimus tai hallinto.

w w w. h a m k. f i Wiki käsitteistöä? •Wiki = palvelimelle asennettu ohjelma (esim. Meidän tapauksessa Confluence) •Wiki = Usean wiki sivun kokonaisuus tai wikipalvelu •Wiki space = Wikissä oleva tila, jolle voidaan antaa tiettyjä oikeuksia ja jonka alle voidaan tehdä wiki sivustoja. •Wiki sivu= wikin yksittäinen web-sivu.

w w w. h a m k. f i Kuinka Wiki toimii? 1.Wikisivuja luetaan kuten mitä tahansa www-sivuja, avaamalla selaimella kyseisen sivun www-osoite 2.Wikisivua pääsee muokkaamaan "Edit"- painikkeen kautta, jolloin sivun sisältö avautuu selaimen teksti-ikkunaan muokattavaksi 3.Tekstin muotoiluun on yleensä tarjolla yksinkertaisen wikimerkkauksen ohella helppokäyttöisiä editoreita, html-taitoja tms. osaamista ei siis tarvita 4.Tallenna -toiminto päivittää muokatun sivun takaisin palvelimelle, ja uusi versio on välittömästi muiden lukijoiden saatavilla ja muokattavissa edelleen 5.Olemassa olevien wikisivujen lisäksi käyttäjä voi myös luoda uusia sivuja ja linkittää niitä toisiinsa 6.Wikeissä on yleensä myös vaihteleva määrä muitakin toimintoja kuten sivujen kommentointi, avainsanojen lisääminen, hakutoiminnot, rss-syötteiden tilaaminen sekä henkilökohtaisten käyttäjäsivujen luominen.

w w w. h a m k. f i Miksi wikiä kannattaa käyttää? Wikiä kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun halutaan tuottaa ja käsitellä tietoa useamman henkilön toimesta. Wiki tarjoaa esimerkiksi oivallisen välineen kokouksen esityslistan laatimiseen ja muokkaamiseen etukäteen. Itse kokouksen aikana voidaan muistio kirjata suoraan wikiin ja kaikki osallistujat voivat tarvittaessa täydentää ja korjata muistiota myös jälkikäteen. Wikisivuun on myös helppo lisätä kuvia, kaavioita yms. oheismateriaalia liitetiedostoiksi, ja sen sisältö voidaan tarvittaessa siirtää vaikka tekstinkäsittelyohjelmaan jatkokäsittelyä varten. Wiki tarjoaakin monia hyviä puolia muihin yhteistoiminnallisiin järjestelmiin verrattuna: 1.Materiaali on aina ajan tasalla ja kaikkien saatavilla (internet-yhteyden kautta) 2.Muutokset on helppo jäljittää ja aiemmat versiot voidaan tarvittaessa palauttaa milloin vain 3.Wikisivuja muokataan yksinkertaisella tekniikalla, jolloin perusmuotoilujen (lihavointi, otsikot, linkit yms.) tekeminen on helppoa 4.Eri wikisivut on helppo liittää toisiinsa linkkien avulla 5.Tuotokset ovat valmiiksi www-muodossa julkaisemista varten.

w w w. h a m k. f i HAMKin tilat •WIKI HAMK-avoin (avoin lukuoikeus ja kirjoitusoikeus henkilökunnalla ja opiskelijoilla) •HAMK materiaalit (avoin lukuoikeus ja henkilökunnalla muokkausoikeus) •HAMK henkilökunta (henkilökunnalla luku ja kirjoitusoikeus) •HAMK sisäinen (HAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla luku ja kirjoitusoikeus) •Opiskelijat (opiskelijoilla luku ja kirjoitusoikeus)

w w w. h a m k. f i Harjoittelu •Siirrytään harjoittelemaan wikin käyttöä •Perusta hiekkalaatikkoon oma sivu •Lisää sinne taulukko (tallenna) •Lisää kuva (tallenna) •Tee linkki support sivulle (tallenna) •Muokkaa tekstiä (tallenna) •Palauta edellinen versio