OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani, 16.2.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ITÄ-UUSIMAA
Advertisements

Suuri sosiaalinen innovaatio
Maarjakylä Silta Ihmisten Välillä Jaan Kallas.
Posten Logistik SCM OY Logistiikan ykkönen.
Kotiseutumme luontoa.
Yhteinen tavoite ja tahtotila rakentamisen perustana - malleja kylien tietoverkkohankkeista Uurainen Veli-Matti Karppinen GrowNow oy.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
VALMISTUMISJUHLAT Ideointi (Kuka/ketkä tekevät) => Synopsis
Reeta Rönkkö, Maaseudun Sivistysliitto. • Laajakaista kaikille 2015 – mutta miten? • Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hallinnoima • Maaseudun Sivistysliiton.
SEPA Ohjelma 12.00Lounas, kahvit ja ilmoittautuminen 13.00Tervetuloa - ESATKY, ITKY ja Tietotekniikan Liitto tänään Antti Pellinen, Tikura Oy 13:05Sähköinen.
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
YHDESSÄ TULEVAAN Asukkaat, kylät, yhdistykset ja kunnat Hämeessä – Hämeen Kylät ry: Kanta-Häme Päijät-Hämeen kylät ry: Päijät-Häme.
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
KALASTUSMATKAILUN KEHITTÄMINEN POHJANMAALLA KVARKEN FISHING.
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Vuolenkoski ja OmaVerkko
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Mopoilun suosio näkyy mopokannan voimakkaana kasvuna
PALTANEN.
DESERVE:n tarina Andra Aldea-Partanen Nakertaja, Kajaani.
KM, PsyK Jaana Laurinvaara
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
tee-se-itse: KYLÄSUUNNITELMA
Innovaatiojohtaminen, miten yhdistetään teknologian, markkinoiden ja organisaation muutokset. Heli Aramo-Immonen TTY/ Pori TETA osa 4.
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Suse / OpenSuse Antti Hartikainen. Terminologiaa SUSE = Saksalainen monikansallinen yritys, asiakkaina yritykset. SUSE Linux Enterprise = SUSEn kehittämä.
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Veli-Matti Karppinen 2006 Nakertaja – Hetteenmäen kyläyhdistys ry.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Roukalahti-Tutju-Saariston illassa oli paikalla n. 30 asukasta
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014

Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
Kylätoimijoiden koulutus- ja neuvottelupäivät /MG.
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
TERVETULOA KAINUUSEEN! PaKaste – työkokous Kajaani
Nelostieseminaarin loppusanat Eduskunta Samuli Pohjamo Maakuntahallituksen puheenjohtaja.
Pispalan kirjastotalo Pispalan Pulterissa päätettiin perustaa Pispalan Kirjastoyhdistys. Kirjaston toiminta alkoi Ahjolassa ja se jatkui kaksi.
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Tilinpäätös 2004.
Malta.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
Liiketalous JYPV 07 -PROJEKTI JYPV 07 JAMKIN KESKI-SUOMEN YRITYSTEN YRITTÄJÄPOLVENVAIHDOS (JYPV) – PROJEKTI/JATKAJAKOULU  Ω KOKEMUKSIA.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
UNESCOn maailmanperintö
PIENET INVESTOINNIT (SUURETKIN
Potkua Pienyrittäjille – Kehittämispalveluja kentälle Pohjois-Karjalassa -hanke.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
Dokumentointi neuvonpitoista Suomen hallintoalue 10 marraskuuta 2015.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Laajakaista – kylät nousuun osuustoiminnalla
TÄLLÄ PAIKALLA SIJAITSI OINAAN SEURAINTALO
Pietarsaari ( Jeppis ).
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
RYHMÄN NIMI? MITÄ RYHMÄ TEKEE? MISSÄ ? MILLOIN? YHTEYSTIEDOT ?
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
Käyttövoimaselvitys Lahden hyötyajoneuvo-liikenteen tarpeisiin
Kylähyvinvointi teematyöryhmän tiekartta 2015
Raahen seutukunnan alue
Esityksen transkriptio:

OPINTOMATKA RUOTSIIN – KALIX JA ÖVERTORNEÅ (toukokuussa 2006) Esko Lehto DESERVE-seminaari, Kajaani,

SUUNNITELMAT : Ajankohta ja kesto: 10. – Kohderyhmä: Kainuun ja Pohjois-Karjalan maaseudun kehittäjät, virkamiehet ja tutkijat. Tavoite: Tutustuminen Ruotsin maaseudun palvelujen kehittämiseen, vaihtaa kokemuksia ja ottaa oppia Ruotsin malleista. Kustannuksista: Deserve-hanke vastaa yhteiskuljetuksen kustannuksista ja osittain majoituksesta (yksi henkilö pilottihanketta kohden).

PÄÄKOHTEET • Övre Bydgenin kylän palvelukeskus • Juoksengin kylä MUITA MAHDOLLISIA TUTUSTUMISKOHTEITA • Kalixin ja Övertorneån kunnat ja kyläneuvostot (byaråd) • Paikalliset elinkeinoyhtiöt ja yritykset (esim. norjalainen gallup-firma Norstat uusi tulokas Övertorneålla) • Laajakaistan rakentaminen Övertorneålla: lähtevä 100 MB ja paikoin yksi gigabitti, kuitukaapeliverkko kattaa jokivarren kylät, tavoite 93 % ( ), muualle satellitti- tai linkkiyhteys, kunta omistaa kaapelin) • Meän Infra-TV -hanke (laajakaistasta paikallis-TV:hen) • Matkailukohteita: mm. Aavasaksa ja Tornionjoen tulva

Övre Bydgenin kylän palvelukeskus (Kalixin kunta, Vitvattnet) Palvelukeskus (servicecentrum) sijaitsee Kalixin kunnan pohjoisosassa noin 25 km kuntakeskuksesta pohjoiseen. Vitvattnet on Övre Bydgenin kylän keskuspaikka. Övre Bygden koostuu noin 20 pienestä kylästä, joilla kaikilla on oma historiansa ja ne kaikki ovat merkittävästi vanhempia kuin Vitvattnet. Alueella on noin 350 asukasta. Övre Bygdenin kylä on valittu Norrbottenin vuoden kyläksi vuonna Vitvattnetin kylällä toimii kuusiluokkainen koulu.

Palvelukeskuksen toiminnasta vastaa yhdistys ja keskus tarjoaa seuraavat palvelut: • Kyläkaupasta (lanthandel) saa elintarvikkeita ja polttoaineita, veikkauspalvelut, tavaroiden kotiinkuljetus • Kylätoimistossa (bygdekontor) löytyy kahvio, tietokoneita, faksi, kopiokone ja lainattavia kirjoja. Työntekijät avustavat hakemusten tulostamisessa ja tiedonhaussa. • Kotipalvelu (hemtjänst) tarjoaa apua siivoukseen, ruoanlaittoon ja joihinkin terveydenhoidon tarpeisiin sekä tavaroiden kuljetukseen yhteistyössä kyläkaupan kanssa. Kotipalvelussa on neljä työntekijää ja sen toiminnasta vastaa Kalixin kunta, joka tekee myös päätökset palvelun käytöstä.

• Entiseen asemataloon on perustettu kylän kehittämiskeskus, josta saa matkailuneuvontaa, hallintopalveluja, vuokrata toimistotiloja. Palvelukeskus osti asematalon v ja pyöritti EU-hanketta ”Elinkeinojen kehittäminen ja matkailu Övre Bygdenissä”. Lisätietoa:

Juoksengin kylä Juoksengin kylä on Övertorneån kunnan suuri kylä, jossa on lähes 500 asukasta. Kylä sijaitsee napapiirin kohdalla Tornionjoen varrella noin 25 km kuntakeskus Matarengista pohjoiseen. Juoksengin markkinoi itseään napapiirin kylänä (Polcirkelbyn Juoksengi) ja sen läpi kulkee laajakaista (bredband). Kylästä löytyy mm. seuraavia palveluja ja yrityksiä: • kyläkauppa (ICA Rautilas livs), • koulu (v : 11 esikoululaista ja 34 koululaista), • kaapelitelevisioyhdistys (Juoksengi Kabel-TV, perust. 1991)

Yhdistystoiminta on myös vilkasta. Kylältä löytyy kori- ja jalkapalloseurat, Napapiirin ystävät (Polcirkelns vänner, perust. 1996) ja kaapelitelevisioyhdistys. Kaapelitelevisioyhdistyksen aktiivit ovat vastanneet myös sisällön tuotannosta. Ohjelmien teemoina ovat olleet mm. paikalliset jalkapallo-ottelut, suuret onnettomuudet, jäiden lähtö ja koulun tekemä joulukalenteri.

Kylän kehittämisestä vastaa vuonna 1999 perustettu kyläyhdistys (Juoksengi Byaförening). Yhdistys vastaa kylätalon toiminnasta (Polarcirkelhuset: kahvia & ruokaa) ja monesta muusta aktiviteetista: vappujuhlat, juhannus, kesämarkkinat, joen päivä, talvimarkkinat, talvipäivänseisauksen juhlat ja ”uuden vuoden juhlat kahdesti” (”We do it twice" - Dubbelt nyårsfirande). Lisätietoa: