Viron kieli ja kulttuuri

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
Advertisements

Venäjän läheisyyden merkitys Suomen matkailulle Jaakko Lehtonen
SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Virolaiset kulttuurit
Eurooppalaiset kulttuurit
Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev
Suomen kielen ominaispiirteet.
Tämän esityksen ovat tehneet Jonna ja Tilda-Laura 6 A lk Viro
Virkkeiden peruskunnostus
Italian Italaia on valtiona nuori, nykyinen italia on muodostunut vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, mutta kulttuurihistoriallisesti Italia on vanha maa.
Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla Valokuvat: Jaana Mutanen_jaMu.
LIETTUA LIETUVA.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Englanniksi on : Estonia. Viron pääkaupunki on Tallinna
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Suomen kieli maailman kielten joukossa
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Suomen kartta.
Maa tiedot missä on somaliassä
Mikä maailmassamme on hulluutta? Mitkä ovat kulttuurimme suurimmat valheet? Mitkä epätotuudet ovat epävapautemme lähteet? Rahanahneuden kulttuuri.
Skandinavia-cupia koskevat säännöt A- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden jatkokoulutus Valkeakoskella 24. –
HAAGA-HELIA Venäjän kielen opetus
Intia on monen miljardin asukkaan valtio, Joka kuuluu kehitysmaihin.
omena banaani appelsiini tomaatti kurkku paprika
Tulilintu / Koulutus- ja käännöspalvelut
ANGLO-AMERIKKA.
Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.. Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
SOMALIA Tietoa somaliasta (sijainti,pinta-ala jne.)
¡Español, por favor!.
Maijaleena Huhtaniemi
kaakao kahvi tee viini tupakka
Brasilia Brasilia sijaitsee lounaassa maan keskipisteestä nähden.
Päivi Paukku Language Centre
FIBS Paikallissijapeli Olla, käydä (2)+ MISSÄ? Tulla (3), lähteä (1)+ MISTÄ? Mennä (3), saapua(1)+ MIHIN?
” Kippis! Skål! Cheers! Jamas! Serefe! Cin cin!”.
Suomi 1A Torstai Runebergin päivä Johan Ludvig Runeberg ( ): suomalainen kirjailija. Suomenruotsalainen: hänen äidinkieli oli.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
Ruotsin kielen merkitys Suomessa Ohjelmakoordinaattori Mikael Hiltunen Siirry Prezi-esitykseen.
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
Suomi 1A Pienet dialogit Kotitehtävä: harjoitus 3 1.Kuka sinä olet?  Olen Saija 2.Hauska tutustua  Samoin! 3.Onko täällä suomen kurssi?Täällä:
VIRO Krista, Venla K, Liisa, Eveliina, Seela. Historia toisen maailmansodan jälkeen luvun lopulla osaksi Neuvostoliittoa. Kymmeniä tuhansia karkotettiin.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Vieraskielisen väestön ennuste Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori Työryhmä: Helsinki: Pekka Vuori, Marjo Kaasila, Netta Mäki.
Suomi 1A Torstai Kysy parilta: 1.Mikä sun (sinun) nimi on? 2.Miten se kirjoitetaan? 3.Mitä sulle (sinulle) kuuluu? 4.Mistä sä (sinä) olet kotoisin?
Sanatyypit ja sijamuodot.
Tervetuloa suomen kielen kurssille!
Suomi 1A Torstai
Survival Finnish REVONTULET.
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
1. Monimuotoinen terveys
Alueiden Eurooppa.
Suomi maailman kielten joukossa
Suomi 1A
Monikielinen kirjasto
Puola.
Mikä ihmeen objekti?.
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
Suomi 1B Maanantai 29. elokuuta 2016.
Uruguay - rauhallinen hyvinvointivaltio
Ruotsin kielen merkitys Suomessa
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Esityksen transkriptio:

Viron kieli ja kulttuuri Virve Sjöblom Espoo 7.12. 2009

Istu laivaan Helsingissä ja muutaman tunnin kuluttua oletkin Viron pääkaupungissa Tallinnassa

Viron Tasavalta Presidentti: Toomas Hendrik Ilves Pinta-ala: 45 226 km² Väkiluku (2006): 1 344 684 ja väestötiheys 29,7 hlö/km² Itsenäistyi: 24. helmikuuta 1918 ja taasitsenäistyi 20. elokuuta 1991 Valuutta: viron kruunu Virallinen kieli: viro (eesti) Viron kieltä puhuu Virossa noin 930 000 ihmistä ja ulkomailla yli 150 000 ihmistä. Vironkielisiä on maan väestöstä 67,9 prosenttia. Muita merkittäviä kieliryhmiä ovat venäjänkieliset(25,6 prosenttia), ukrainankieliset(2,1 prosenttia), valkovenäjänkieliset(1,2 prosenttia) ja suomenkieliset(0,9 prosenttia).

Viron tasavallan tunnuskuvia

Kansallislaulu Eesti hümn (1920) Suomen kansallislaulu Muusika: Fredrik Pacius Sõnad (1869): Johann Voldemar Jannsen Suomen kansallislaulu Musiikki (1848): Fredrik Pacius Sanat: Johan Ludvig Runeberg (ruotsinkieliset)

Viron kieli Kielikunta: uralilaiset kielet Kieliryhmä: itämeren suomalaiset kielet

Viron kielen taustasta ja historiasta Virossa on kaksi päämurretta: pohjois- ja eteläviro Pohjoisen ja etelän välillä on kulkenut vanha syvä heimo- ja kulttuuriraja, 1800-luvulle saakka myös hallinnollinen raja. On jopa väitetty, että etelä- ja pohjoisviro eroaisivat toisistaan yhtä paljon kuin pohjoisviro ja suomi. 1800-luvulle asti viron kieltä kirjoitettiinkin kahdessa muodossa, pohjoisena ”Tallinnan kielenä" ja eteläisenä ”Tarton kielenä". Vasta kansallisen heräämisen myötä, kun virolainen kansallinen identiteetti nykyisessä mielessä syntyi, pohjoinen kirjakieli syrjäytti eteläisen.

Viron kieli – tuttu tai vieras? Aakkoset Ääntämiskohde Esim: Ääntämisen eroja Esim vironkielinen president - d ei ole soinnillinen venäjänkielinen президент ja suomenkielinen presidentti - d soinnillinen äänne Esim viron kielessä z ja ž eivät ole soinnillisia niin kuin venäjän ja englannin kielessä, vaan heikkoja s ja š Aa, Bb, Cc, Dd, Ee, Ff, Gg, Hh, Ii, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo, Pp, Qq, Rr, Ss, Šš, Zz, Žž, Tt, Uu, Vv, Ww, Õõ, Ää, Öö, Üü, Xx, Yy viro - edessäpäisempi suomi -takimmaisempi Poest toodi soola ja suhkrut Kaupasta tuotiin suolaa ja sokeria

Jokainen kieli kaikuu erilaiselta Esim englanninkielinen lause : Pat´s deck is cool. Kuulosta virolaisille Päts tekkis kuul. (Limppu syntyi kuulla) Esim älä kirjoita virolaiselle ystävälle Mä tapan sinut huomenna. Esim kahvillassa virolainen tilaa kahvin piimalla ... Esim kun pyydät ottamaan kassinsa mukaan, virolainen ottaa varmasti kissansa.

Esimerkkejä Viron muoto-opista Possessiivisuffiksien puuttuminen viron kielestä (kirjasi); Kysymyslauseiden aloittaminen kysymys-sanalla kas; Esim: kysymys onko äiti sairas? on viroksi kas ema on haige? -ne-komitatiivia (vaimoineen) ei ole; -ni-pääte ilmaisee, mihin asti (hommikuni 'aamuun asti', maani 'maahan asti') ; -ks(i)-tunnuksinen konditionaali (ma tuleksn'minä tulisin' ); kieltosana ei kaikissa persoonissa taipumaton;

Suomen ja viron kielen sanastosta Kirjoituskuva merkitys suomen esimerkkeja viron esimerkkeja Sama sama maa, vesi, tuli maa, vesi, tuli Melkein sama sama elää, laulu elada, laul Melkein sama erilasita kassi kass Erilaista erilaista kynä, makkara pliiats, vorst

Opimme viroa Hei!/Päivää!/Terve! – Tere! Hyvää huomenta – Tere hommikust Hyvää päivää – Tere päevast Hyvää iltaa – Tere õhtust Tervetuloa – Tere tulemast Mitä kuuluu? – Kuidas läheb? Kiitos kysymästä, hyvää – Tänan küsimast, hästi Ei mitään erikoista – Mitte midagi erilist Näkemiin – Head aega Kiitos – Aitäh / Tänan Anteeksi – Vabandage Hauska tutustua – Meeldiv tutvuda

HEAD JÕULUOOTUST!