Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sommittelusta.
Advertisements

AH 2006 Paint Shop Pro X -kuvankäsittelyä alusta alkaen Anne Hakanen.
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
VALAISTUS KYLPYHUONE, WC JA SAUNA Minna Lännenmäki
Ja tullaan uuteen aikaan •Herra päätoimittaja –chipit tulevat –preshading alkaa –valokuvien laadun merkitys mallailussa kasvaa netin myötä –ruiskutettu.
Esteettömät leikkivälineet
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Heijastuminen ja taittuminen
INTERNET - kanava tavoittamiselle - internet on yksi päämedioista tällä hetkellä - sen avulla ihmiset etsivät asioita, hakevat tietoa ja tekevät päätöksiä.
Canon EOS 550D © Ammattilaiset.
Valosta 1.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Kiintolevyn osiointi.
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Näkyvyys Värien huomionherättämiskyky.
Punainen Yksi pääväreistä.
Kuunteleva koti –seminaari
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Rakennusmääräyskokoelma F-osa
Lyhyt oppimäärä väriopista ja suunnittelusta
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
KUVANKÄSITTELY kuva digitaaliseksi muokkaus, käsittely
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kuvankäsittelyä Photoshopilla tai Gimpillä Fotari multimedialabrassa, kotiin voi Gimpin ladata ilmaiseksi.
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Lasten tapaturmat.
 Visuaalinen ilme: ◦ Pirteä, kesäinen ◦ Etusivu ”täynnä”  Tietokentät: ◦ Etusivulla paljon ja monipuolisia (Facebook, ajankohtaista ja tarjoukset) ◦
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
DIOJEN JA KALVOJEN MAAILMA
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Opettele seuraavat vesilintulajit (oppikirjassa s )
Ympäristön vaikutusgeenien vaikutus.
Visu Visuaalisuus Palvelu noudattaa THL:n graafista ilmettä. Ulkoasun tulee olla selkeä ja herättää luottamusta. Lisäksi työpajakeskusteluissa kuvailtiin.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Kalalajit 7lk. Opiskele kalalajit ja niiden tuntomerkit testiä varten,
2009 Uudet tuotteet. Clic TUOTENUMERO: MITAT: 141.3mm x 12.7mm OMINAISUUDET: Muoviraaka-aine on valmistettu uusiutuvasta materiaalista Kiiltävät niklatut.
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Tervetuloa Saku Koivun Ksylitolikouluun
Opittu käyttäytyminen. Opittu käyttäytyminen Eläimet sopeutuvat parhaiten ympäristöönsä, jos niiden käyttäytyminen ei ole geneettisesti määräytynyttä.
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Valoa kohti | Kevätauringossa on kiva kuvata Vasta-aurinko heijastavat pinnat (suodatus) Mikko Laaksonen olisi Osa 1/2.
3D –animaatio ja simulaatio
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Teemakartta ja sen ominaisuudet
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Versio Kanta graafinen ohje. Kansallinen Terveysarkisto 2 Sisältö  Kirjoitusasu  Tunnus  Värillinen, musta – valkoinen, värillisellä taustalla.
Valon ominaisuuksia Valo kulkee suoraviivaisesti. Varjo = alue, johon ei pääse valoa. Valaistus heikkenee, kun etäisyys valonlähteestä kasvaa. Valovoima.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
LUMA-Robotiikka. 1. Päivän ohjelma LEGO tehtävien esittely –Ajo eteen/taakse, käännös oikealle/vasemmalle –Antureiden käyttö Kosketus (Touch Sensor) Etäisyyden.
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
VÄRI.
YYT / / Osaamisprofiili / K16 / MI.
PISTOOLI- AMMUNTA.
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
”Either you lose Power or you lose the Point”
VÄRIT.
Lattialista, kuminen T y ö h v i n o t a s A j e l
KÄPYTIKKA.
aihe tekstiä SmartArt-kuva, jossa on kuvia punaisella taustalla
16. TOIMINTA TAPATURMATILANTEISSA
VARIS 1. Pituus n. 50 cm, SV n. 90 cm 2. Mustaharmaa väritys
SINISORSA Pituus n. 55 cm KOIRAS JUHLAPUVUSSA 1. Sinivihreä pää
Paremmat eväät työnhakuun – ohjauksen sähköiset käytänteet
Esityksen transkriptio:

Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen vastavaloon varsinaisen katsekohteen jäädessä pimentoon. Piilevän kiiltokuvastumisen saa selville esim. kirkkaan muovikalvon tai peilin avulla. Kiiltelyn aiheuttaja voidaan myös paikantaa. Kiiltokuvastuminen. Heikosti näkevän on vaikeaa uskoa, että tällaisesta kohdasta voi kävellä. Huomio kiinnittyy lattiasta peilautuviin kirkkaisiin pisteisiin.

Värit ja kontrastit Värien oikea valinta voi suuresti auttaa näkövammaisten henkilöiden suunnistautumista ja lisätä turvallisuutta kaikkien kannalta. Vaaleat värit ovat suositeltavia sillä ne lisäävät valoisuutta. Eri rakennusosissa, kalusteissa, varusteissa, painikkeissa, säätimissä ja opasteissa käytetään kontrastivärejä siten, että jokainen pinta, kaluste tai muu yksityiskohta erottuu ympäröivistä pinnoista tai taustasta. Erityisen tärkeää on käyttää kontrastiraitaa porrasaskelmien kärjissä tasoeron hahmottamiseksi. Toisaalta tasaisella vaalealla pinnalla tumma raita voi olla hämäävä ja aiheuttaa hankaluuksia jos se mielletään askelman varjoksi. Värikontrasteilla tarkoitetaan tässä tummuuseroa. Sininen ja punainen eivät muodosta tässä mielessä kontrastia jos niiden tummuus on sama. Sen sijaan esimerkiksi sinien ja valkoinen tai keltainen ja musta muodostavat selkeän kontrastin. Oleellista kontrastin muodostumisessa eivät ole värit sinänsä vaan niiden ajateltu ero mustavalkoisessa valokuvassa. Yleensä riittää kontrasti joka vastaa keskiharmaan ja valkoisen tai keskiharmaan ja mustan eroa.

hahmotettava-ja-helppokulkuinen-ymparisto/valaistus