E SITYSSEMINAARI Jussi Tulisalo RTK5SN. A IHEANALYYSI Opinnäytetyön aiheena on Retry- työelämäportaali –projektin teknisen alustan toteutus.  Mysql-tietokannan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Advertisements

Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Moodlen ohje opiskelijoille
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
VESIKANSAFOORUMI YHTEISÖPROJEKTI LÄHIPALVELUALUEELLA.
PlugIT-tietoiskut •PlugIT-projektin tuotokset –Tiivistetty luettelo tällä hetkellä saatavilla olevista tuotoksista •Ohjelmistotuotannon nykytila ja tarvekartoitus.
Menetelmäharjoitus: Kokous- ja kommunikaatiokäytännöt Mikko Rönkkö.
Carpe Diem – suuntaa huomiseen Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Blogit ja RSS - verkko-oppimisen uusia mahdollisuuksiako? Juha Lång, Mindcom.
Web-sovellusten arkkitehtuurit K1103TK CodeIgniter - perusteet Jouni Juntunen.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Info-TV Projekti.
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
JSP Uraani-ryhmän toteuttamassa Vainu- palvelussa.
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
WoSCos Work, Skills and Costs Yhteistyökumppanit kotimaassa CIMO Raahen tulevat ulkomaiset opiskelijat Vaihtoon lähtevät opiskelijat Yhteistyökumppanit.
WORDPRESS -KOULUTUS Juha Konttinen – Miksi Wordpress?  on ilmainen  on helppo asentaa ja käyttää  omalle tai vuokratulle palvelimelle 
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Opinnäytetöiden esittely
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Tilakatsaus Paatti-projekti 7. kokous Mitä on tehty? Projektisuunnitelma Vaatimusmäärittelyn muokkausta Mobiilikäyttöliittymän toteutusta Tutkijan.
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Info-TV Projekti.
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
WoSCos Works, Skills and Costs Yhteistyökumppanit kotimaassa CIMO Raahen tulevat ulkomaiset opiskelijat Vaihtoon lähtevät opiskelijat Yhteistyökumppanit.
Suunnitelmia Jyväskylän yliopiston verkkosivuston uudistamiseksi
Mentortapaaminen Elma, Agenda Tilannekatsaus –Tehtyä –Tekemättä –Demo Ongelmia Palautteen pohdintaa Personal SE-esityksiä.
Kokonaisuus - mitä Virtukampus tarkoittaa tekemisenä? Dokumentoikaa käytännön esimerkkejä jokapäiväisestä työskentelystä osana Virtukampusta.
Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi Klikkaamalla pääotsikoista tietosi karttuu. Sininen mökki toimii paluupainikkeena. Selainkäyttöliittymän tuotantoprosessi.
Esa Ramstadius Jussi Iltanen MTT Agronet portaali.
Kalenteri 2005 AJAVA – Ajanvarausjärjestelmä CSP Compact Software Products.
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ-hankkeen tilannekatsaus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmä
Kansainvälinen korkeakoulukampus - kauniilla paikalla merenrannalla.
Oppimisfoorumi Tilanne AKTIVA ▲ Hyria Koulutus Oy ▲ VirtuaaliAMK.
T Loppudemo Kaffetauko eAuction
Tilakatsaus Hälyri-projekti 4. Kokous Mitä on tehty? Suunniteltu järjestelmän runkoa ja rajapintoja Testattu WCF:n toimivuutta. Suunniteltu.
Mikromoduuli Projekti. Mikromoduulit? Pieniä tietopaketteja Pieniä tietopaketteja Helposti omaksuttavia ja tiiviitä kokonaisuuksia Helposti omaksuttavia.
Drupal Luonnonvarat joulutapaaminen Mikko Laine, Maanmittauslaitos.
TARE-projekti Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Väliesittely.
SerAPI-Potilaslista osa I: Alustus , Kuopio Juha Mykkänen, Marko Sormunen, Assi Pöyhölä, Hannu Virkanen.
Neuron Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan sovellusprojekti Kevät 2004.
Tietojenkäsittelyn toisen lukuvuoden 1. lukukausityö Syksy 2010.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
Pakkanen * * * Komponenttipohjaisen sovellustuotannon menetelmäpilotti PlugIT-seminaari Annamari Riekkinen ja Kirsi Karvinen FixIT-DoIT / HIS-tutkimusyksikkö.
Palvelun käyttöliittymätasonpalvelun toteutus osaksi TIPTOP portaalia prosessin kulku EduGUI komponenttikirjasto on käytettävissä open sourcena, Eduix.
Kaakkuri Sovellusprojekti Esityksen rakenne Projektiorganisaatio Projektiorganisaatio Taustatietoja Taustatietoja Sovelluksen ominaisuudet.
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
D OMAINHALLINTATYÖKALUN TOTEUTUS JQUERY JAVASCRIPT - KIRJASTOLLA Insinöörityö Irko Palenius 2009.
Aloitusseminaarin ohje
Monimedian työkurssi Johdantoluento Ilmari Laakkonen Huone 6535
Neuron Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan sovellusprojekti Kevät 2004.
Projektityökurssi KLTITE06SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Työpaikkaopinnot on jaksotettu:
SharePoint2010 ATK-seminaari Totti Nykvist.
KITKA-PROJEKTI ? MIKÄ, MISSÄ MENNÄÄN ? Niitä ja näitä NELLIstä KITKA 2-projektikoordinaattori Virva Soikkeli.
WWW-sisällönhallintaohjelmistot
WWW-Sisällönhallintaohjelmat
Vaatimusanalyysin hallintatyökalu
Esityksen transkriptio:

E SITYSSEMINAARI Jussi Tulisalo RTK5SN

A IHEANALYYSI Opinnäytetyön aiheena on Retry- työelämäportaali –projektin teknisen alustan toteutus.  Mysql-tietokannan suunnittelu vaatimusmäärittelyn ja ensimmäisen demon pohjalta  Www-ulkoasun toteutus projektisuunnitelman layout-suunnitelman ja demon mukaisesti  PHP-rajapinta tietokannan ja www-sivujen väliselle tiedonsiirrolle

TOIMEKSIANTAJA Toimeksiantajana toimii Raahen tekniikan ja talouden yksikkö (OAMK) Ohjaavana opettajana toimi Osmo Kurkela Kiitokset Osmo Kurkelalle, Marja-Leena Korvalle, Pertti Uunilalle ja koko projektin johtoryhmälle mahdollisuudesta olla mukana mielenkiintoisessa ja haastavassa projektissa, sekä koko RTK5SN-luokalle, joka oli mukana suunnittelussa.

M UUTA AIHEESEEN LIITTYVÄÄ Alun perin opinnäytetyön tarkoitus oli ainoastaan dokumentoida ensimmäisen demoversion kehitysvaiheet. Retryä oltiin kuitenkin kehittämässä eteenpäin, ja sain opinnäytetyöhöni uudenlaisen lähtökohdan. Lähdin toteuttamaan demosta toimivampaa kokonaisuutta hyödyntäen Kohana-nimistä PHP-sovelluskehystä.

T IETOA R ETRYSTÄ Vielä(kin) demoasteella oleva verkossa toimiva virtuaalinen yhteisö Tarkoituksena: 1. Helpottaa opiskelijoiden työelämäyhteyksien luomista 2. Vahvistaa Raahen tekniikan ja talouden yksikön yhteyksiä Raahen seutukunnan yrityksiin ja julkisyhteisöihin 3. Antaa yrityksille ja julkisyhteisöille tietoa mm. yksikön tutkimus- ja kehitystyötoiminnasta, tehdyistä opinnäytetöistä- ja seminaareista sekä opiskelijoiden työharjoittelusta

T IETOA R ETRYSTÄ Retry tarjoaa myös hyödyllisiä työkaluja ja yhteisen kanavan kaikille osapuolille, helpottaen osapuolten välistä kommunikointia. Toteutustapa on nettiportaali, johon opiskelijat, työnantajat ja oppilaitoksen henkilökunta voivat rekisteröityä.

S UUNNITTELU Työelämäportaalin suunnittelun pohjana toimi aikaisemmin tehty projektisuunnitelma, eritoten sen sisältämä vaatimusmäärittelydokumentaatio ja layout-suunnitelmat sekä Retryn ensimmäinen demoversio. Järjestelmän yleiskuva vaatimusmäärittelyssä

K ÄYTETYT TEKNOLOGIAT Toteutuksessa käytin MySQL-kantaa ja PHP- ohjelmointikieltä. Sovelluksen selkärankana toimii Kohana, joka on täysin oliopohjainen PHP- sovelluskehys. Retry käyttää rakenteellisessa toteutuksessaan Kohanan MVC-arkkitehtuuria. Käyttöliittymän interaktiivisuuden parantamisessa käytetään jQuery- javaScript- kirjastoa. Se helpottaa tiettyjä JavaScriptillä tehtäviä web-sovellusten dynaamisia toimintoja, kuten ajax-pyyntöjen käsittelyä sekä dokumentin elementtien löytämistä ja muokkaamista.

U LKOASUN TOTEUTUS Ulkoasun perusrakenne on sama kuin mitä projektisuunnitelman layout-osiossa hahmoteltiin, ja millaiseksi se muotoutui Retryn ensimmäisessä versiossa.

K ÄYTTÖLIITTYMÄN TOTEUTUS Käyttäjätasolla käyttöliittymä on jokaiselle käyttäjäryhmälle omanlaisensa. Opiskelijat voivat esim. hakea työpaikkoja ja työnantajat vastaavasti ilmoittaa vapaista Käyttöliittymä on täysin kaksikielinen. Päädyin panostamaan kaksikielisyyteen, koska Raahessa on paljon opiskelijoita ulkomailta. Ylläpitohenkilöstö voi helposti lisätä / muokata sivuja ja käännöksiä sivujen hallintaosiossa.

T IETOKANNAN TOTEUTUS Myös tietokannan perusrakenne on jotakuinkin sama kuin Retryn ensimmäisessä demossa. Sisältöä on kuitenkin paljon enemmän, ja uusi kanta käyttää MySQL:n relaatio- ominaisuuksia, kuten viiteavaimien käsittelyä.

S OVELLUSTASON TOTEUTUS Pyrkimykseni oli tehdä sovelluksesta mahdollisimman modulaarinen ja helposti laajennettava.

S OVELLUSTASON TOTEUTUS JATKUU … Käyttöoikeudet ja autentikointi  Rekisteröitymisen toteutus (rekisteröinti sähköpostin kautta)  Unohdussivu  Opiskelijoille, koulun henkilökunnalle ja työnantajille omat roolit ja käyttöoikeudet  Käyttäjäryhmäkohtainen käyttöliittymä Käyttäjille yhteiset resurssit  Oma profiili  Viestintäkeskus  Kalenteri  Mahdollisuus omaan blogiin  Käyttäjä- ja yrityshaku

V IESTIKESKUS : V IESTIN LÄHETYS

K ALENTERI : T APAHTUMANÄKYMÄ

B LOGI : B LOGIMERKINTÄ

O MA PROFIILI : M UOKKAUSNÄKYMÄ

O MA PROFIILI : P ROFIILINÄKYMÄ

Opiskelijoiden resurssit  Työ-, harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkahaku  Omien työnhakuilmoitusten lisäysmahdollisuus  Kalenterissa tapahtumien lisäys itselle ja yksittäisille käyttäjille  Luokan vanhimmalla mahdollisuus merkitä tapahtumia omalle luokalleen Työnantajien resurssit  Oman yrityksen / yhteisön tietojen ylläpito  Työ-, harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkailmoitusten lisäysmahdollisuus  Opiskelijoiden työnhakuilmoitusten selaus  Kalenterissa mahdollisuus merkitä tapahtumia, jotka näkyvät kaikilla opiskelijoilla / henkilökunnalla tai yksittäisillä käyttäjillä S OVELLUSTASON TOTEUTUS JATKUU …

Koulun henkilökunnan resurssit  Kalenterissa mahdollisuus lisätä tapahtumia kaikille käyttäjille, joko käyttäjäryhmittäin, luokittain tai eri yrityksille / yhteisöille. Ylläpidon resurssit  Ylläpito voi lisätä / poistaa / muokata Retryn staattisia, julkisia sivuja. Rekisteröimättömien käyttäjien resurssit  Retryn staattiset sivut ja käyttäjä / yrityshaku sekä blogit (käyttäjän niin halutessaan) ovat kaikkien surffailijoiden nähtävillä. S OVELLUSTASON TOTEUTUS JATKUU …

S UMMA SUMMARUM Retry on tällä hetkellä periaatteessa ja käytännössä testausta vaille käyttövalmis sinällään. Testausvaiheen aikana löytyneet viat, puutteet ja kehityskohteet ovat tärkeässä asemassa julkistettua sovellusta ajatellen. Modulaarisuutensa ansiosta Retryn mahdollinen jatkokehitys pitäisi olla suhteellisen helppoa riippumatta siitä kuka sitä kehittää, kunhan ensin tutustuu Kohanan arkkitehtuuriin ja olemassa olevaan koodiin.

K IITOS !