Tietojärjestelmät 2.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietojärjestelmistä 1. Termejä  Data  usein luonteeltaan kvantitatiivista  helppo siirtää, jäsentää ja tallentaa koneisiin  tietokone käsittelee dataa.
Advertisements

Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
WBF99 Kuulumiset. Automation Systems 99 AUTOMATION Industrial Automation S. Kuikka/WBF99Kuulumiset WBF99:n ohjelma • •Tutoriaali S88.01 standardista •
Active directory.
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
SAP Yksi ERP-sovellus.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Verkonkäytön ongelmat
Luokkakaaviot Luokkakaaviot Tekninen suunnittelu.
Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu
Tietokanta.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Tapahtumasekvenssit = Käyttötapausten realisointi
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Videoneuvottelufoorumi. Mikä on videoneuvottelufoorumi  Videoneuvottelufoorumi on kansallinen yhteistyöalusta yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille,
EXtensible Markup Language
Tekninen suunnit-telu
Twitter reaaliajan seurannassa Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Tietojärjestelmän suunnittelu
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
VB:n tietokantakäsittely
Oliomallittaminen ja UML
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Puhuvia skannereita, lukevia kyniä ja muita vempaimia
SE-02 Olioperustainen ohjelmistokehitys Tampereen yliopisto, syksy 2000 Roope Raisamo perustuu Kai Koskimiehen Oliokirjaan ja kurssin aiempiin materiaaleihin.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Relaatioalgebra (1) Kokoelma relaatioiden käsittelyyn tarkoitettuja operaatioita Operaatiot muuntavat relaatioita uusiksi relaatioiksi Muodostaa perustan.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Ohjelmointi.
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Nexus Pasi Aho Henrik Härkönen Miikka Lahti Minna Rajala.
Käyttöönottokaavio – Deployment diagram Sami Stenius.
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Systeemityö 2 Käyttötapauskaavio Teppo Räisänen, Principal Lecturer
Muunnos luokkakaaviosta relaatiokaavioon
HAJAUTTAMISEN IDEAA SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op.
Johdanto Teppo Räisänen, Principal Lecturer Oulu University of Applied Sciences, School of Business and Information Management
Tietokannat –kurssi SQL peruskyselyt
Systeemityö 2 Toimintokaavio – Activity diagram
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Varmenteet ja PKI Julkisen avaimen järjestelmä on pelkkä tekniikka. Arkikäyttöä varten avain ja tieto sen haltijasta.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
Pakkanen -arkkitehtuurin siirto toteutustekniikoihin
Miksi tietokannattMyn1 Miksi tietokannat Esim. kirjastossa oli kortisto, joka koostui käsin täytettävistä arkistokorteista. Kortit oli järjestetty tekijän.
Tik Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Palautuspalaveri 2 Projektin esittely lyhyesti Projektin tilanne Vaiheen lopputulokset Seuraavan vaiheen (SU)
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
Tietokannat -kurssi KSAO, Datanomit, käytön tuki kevät 2015 Lauri Tapola.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Tietokantapalvelimet Ville Parviainen. Sisältö Yleistä tietokannoista SQL PostgreSQL MySQL MySQL vs. PostgreSQL Linux -työ.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Liiketoimintaverkostojen hallintapaneeli HABA 2004: Ahti Kare Antti Mäki Marko Lähde Mika Stenberg Riina Henriksson Teemu Virtanen.
UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet.
jew1 Systeemityön eteneminen opintojaksolla Ohjelmiston suunnittelutaito Opintojakson eteneminen.ppt.
Sisältö PostgreSQL MySQL Historia yms. ORDBMS Ominaisuuksia Asennus
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Vaatimusanalyysin hallintatyökalu
Esityksen transkriptio:

Tietojärjestelmät 2

Terminologiaa ERP ERP, Enterprise Resource Planning, yritysten käyttöön suunnattu toiminnanohjausjärjestelmä MRP Material Requirements Planning MRP II Manufacturing Resource PlanningAPS (Advanced Planning & Scheduling)-järjestelmät on kehitetty täydentämään ERP-järjestelmiä tuotannonsuunnittelun osalta - suomen kielessä käytetään usein termejä hienokuormitusohjelmisto tai vain tuotannonsuunnitteluohjelmisto. CRM Customer Relationship management – markkinoinnin tietojärjestelmä, asiakashallintaa MES Usein ERP-järjestelmä liitetään MES-järjestelmään (Manufacturing Execution System). MES-järjestelmä on tuotannon- tai valmistuksenohjausjärjestelmä, joka yhdistää ERP-järjestelmän varsinaiseen tehdasautomaatioon. PSA – projektien ohjaus PSA on lyhenne sanoista "Professional Services Automation" ja se tarkoittaa asiantuntijayritysten toiminnanohjausta. Se keskittyy tilaus- tai tuntipohjaisesti laskutettavien projektien ohjaamiseen, seurantaan ja laskutukseen. Lisäominaisuuksina voi olla esimerkiksi CRM. PSA-ohjelmistot ovat tyypillisesti projektityötä tekevien organisaatioiden käytössä, esimerkiksi erilaisissa suunnitteluprojekteissa ohjelmisto-, insinööri-, arkkitehti- tai mainosalalla. ASP - pilvipalvelut Useat PSA-järjestelmät rakennetaan nykyään selainkäyttöisiksi, eli ne ovat käytettävissä nettiyhteyden avulla miltä tahansa koneelta. Samalla on yleistynyt ohjelmistojen ASP-palvelumalli. Asiakas ei osta ohjelmaa eikä asenna sitä itse, vaan palveluntarjoaja vastaa ohjelmiston fyysisestä ylläpidosta.

Terminologiaa Arkkitehtuuri Järjestelmäarkkitehtuuri kuvaa rakennetta, termiä käytetään eri osiin ja tarkoituksiin Järjestelmäarkkitehtuuri kuvaa järjestelmän kokonaisuuden ja sen osat, niiden sijoittumisen järjestelmässä sekä osien toteutus- ja tiedonvälitysperiaatteet. Järjestelmän osa voi olla sovellus, tietokanta, palvelin tai liittymä. Sana näkyy usein ratkaisuissa ja ohjelmistoissa

Järjestelmän kuvaaminen UML Unified Modelling language – mallinnuskieli Käyttötapaukset Luokkakaaviot vuorovaikutusmallit

Käyttötapaus Skenaario joukko vaiheita, jotka kuvaavat vuorovaikutusta käyttäjän ja järjestelmän välillä Käyttötapaus (use case) on joukko skenaarioita Toimijat (actor) – rooli järjestelmän kannalta – voi myös olla ulkoinen järjestelmä Kuvataan tikku-ukkoina Toimijoiden väliset suhteet (include, extend, generalization)

Luokkakaavio Kolme eri tasoa Käsitteellinen (vrt viime kerran mind map) Määritys (specifikation eli speksi) – ohjelmiston määrittelyä Toteutus – ohjelmiston totetuttamista

Vuorovaikutus Viestiyhteydet Yhteistyö, vastuut

Tietovarasto Tietokanta Tietokanta on tietotekniikassa käytetty termi tietovarastolle. Se on kokoelma tietoja, joilla on yhteys toisiinsa. Tietokannan ei välttämättä tarvitse olla sähköisessä muodossa, vaan sellaista voidaan pitää esimerkiksi kynällä ja paperilla. Kalenterikin on tietokanta. Tietokantaa kuvataan yleensä kaavioissa ”tynnyrillä”

Suunnittele Esimerkki: tietokannan taulun suunnittelutehtävä Kirjoita jaettuun korttiin luettelo kaikista tiedoista, joita tarvitaan uuden työntekijän luomiseen yritykselle Palauta kortti Leenalle Tietue (record) (yksi tietoyksikkö vs täytetty kortti) Kenttä (field), kentän nimi (name), kentän arvo (value) Taulu (table)

Tietokantaan liittyy Kysely Kyselykieli (SQL) hae jollain ehdolla lajittele jollain perusteella Kyselykieli (SQL) Yleispätevä kieli, joka toimii useissa erilaisissa ympäristöissä

Sovellus ja käyttöliittymä Sovellus eli ohjelma joukko ennalta laadittuja käskyjä, joita seuraten tietokone suorittaa sille valmistellun tehtävän. Useasta ohjelmasta koostuvaa yhtenäistä kokonaisuutta voidaan kutsua myös ohjelmistoksi. Käyttöliittymä se laitteen, ohjelmiston tai minkä tahansa muun tuotteen osa, jonka kautta käyttäjä käyttää tuotetta. Esimerkiksi tietokoneohjelmassa käyttöliittymä tarkoittaa sitä ohjelman osaa, jonka käyttäjä näkee tietokoneen näytöllä, ja sitä tapaa (hiiri, näppäimistö), jolla hän käyttää ohjelmaa.

Verkko Palvelin ja asiakas Tässä termit tarkoittavat ohjelmistoja