Tekijän oikeudet ja velvollisuudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirkkoarkkitehtuuri: 2000 vuotta Jumalan kunniaksi 2. Varhaiskeskiaika
Advertisements

Tekijänoikeudet huolettavat –miten käytän omaa ja toisen työtä
OTA ESILLE MUISTIINPANOVÄLINEET! Esim. iPad:in ja iPod Touch’in muistio
TUKIPAKETTI LYHYEN MATIKAN OPISKELUUN LUKIOSSA Kevät PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
TerveTie Tampereen ryhmä
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Ari Haasio SeAMK.  Creative Commons –lisenssit  Useita erilaisia  Tarjoavat suojaa ja vapautta tekijänoikeuteen.  Perinteinen” kaikki oikeudet pidätetään”
Mikä tekijänoikeus?.
Sosiaalisen median käyttö kieltenopetuksessa Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä (c) Outi Kähkönen1.
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Sosiaalisen median koulutus
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
Verkkosivut opettajan apuna
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Flickr-kuvahaku.
1.Miten muodostetaan hyvä salasana ja miten sitä säilytetään? Vaikka esim. iertqio296598jkdfg378 ei kerro kenellekkää.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Sosiaalinen media opetuksessa Pirita Nurmi Miksi? Yleensä lisämauste – etä- vai monimuoto? Ajasta ja paikasta riippumaton Antaa uusia välineitä.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
Antti Kurkinen1 Langattomat verkot Antti Kurkinen2 Eri tekniikoita langattomiin verkkoihin Wimax-verkko 3G-verkko.
Tekijän oikeudet ja velvollisuudet
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
Jowain Niko setämaa.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Avoimet videoleikkeet Otavan Opisto Jari Sarja.
KUVAKÄSIKIRJOITUS Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa. Kirjallisessa muodossa kerrotaan.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Tekijänoikeudet.
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
10 EU-maan liput kuva-arvoituksena
Saksan verbien taivutus
Être-verbi kielteisenä
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Être-verbin taivutus.
TEKIJÄNOIKEUS Digiopisto -hanke Webinaari Jari Sarja.
TEKIJÄNOIKEUS Kuvat: Pixabay 3dman_eu, CC0-lisenssi. Digiopisto -hanke
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Esityksen transkriptio:

Tekijän oikeudet ja velvollisuudet Kuva: Flickr / courosa (CC BY-NC-SA 2.0)

Taloudelliset oikeudet Kuva: Flickr /  spike55151 (CC BY-NC-SA 2.0)

Moraaliset oikeudet Kuva: Flickr / Jerzy Durczak (CC BY-NC 2.0)

Copyright Kuva: Flickr : dog97209 (CC BY-NC-ND 2.0)

Pihtaaminen kunniaan? Musiikki on kauniimpaa, jos sitä ei soiteta, kuin jos sitä soitetaan. Vitsi on hauskempi, jos sitä ei kerro kenellekään, kuin jos sen kertoo. Salassapitosopimusten tekemiseen kannattaa kuluttaa enemmän aikaa kuin kaupantekoon. Lähde: http://avoinelama.fi/ (Henrik Ingo)

Copyleft Kuva: Flickr /  lourdesmunozsantamaria (CC BY-NC-ND 2.0)

Avoimuus kunniaan? Kuva: Flickr / Klara Kim (CC BY-NC-SA 2.0)

Miksi avoimuutta? Kiva kokeilla uusia asioita Twitter on ihmislaboratorio. Jakaa iloa ihmisille Ruoka-alan Robin Hood ”Mitä se on multa pois, jos mä kerron vaikka tomaattikastikkeen reseptin?” Vilpittömyys, ”se ei ole multa pois eikä se ole muilta pois.”

Miksi pihtaamista? SFS 2487 –standardi ”Lainauksia ja tiivistelmiä standardeista voi käyttää myytävissä tuotteissa kuten kirjoissa ja ohjelmistoissa, mutta tällöin tulee pyytää SFS:ltä julkaisulupa etukäteen, samoin lähdeviittaukset tulee laittaa asianmukaisesti. SFS veloittaa julkaisuluvasta käyttömaksun, jonka suuruus riippuu standardista tehtävän lainauksen laajuudesta ja myytävän tuotteen painosmäärästä. Lisäksi hinnoittelussa huomioidaan julkaisuluvan mahdollinen vaikutus standardin tulevaan myyntiin.” (http://sales.sfs.fi/sfs/misc/customcmspage.jsp?page=TEKIJANOIKEUS)

Mitä tekijänoikeussuoja ei koske? Suoja ei koske teoksen takana olevaa ideaa tai oivallusta. Teoksen aihe, juoni tai tapahtumat eivät voi saada suojaa HUOM! plagiointi ei ole tekijänoikeusrikkomus, mutta  toisten matkiminen on ammattieettisesti arveluttavaa Formaatti ei ole teos, eikä se saa tekijänoikeudellista  suojaa. Kyse on vakiintuneesta käytännöstä Lakitekstit (lait ja asetukset) Viranomaisten lausunnot ja päätökset   (esim. komiteamietinnöt) Julkistetusta teoksesta saa myös tehdä muutaman kappaleen yksityiseen eli oman perheen käyttöön HUOM! Ei koske tietokoneohjelmia

Tekijän velvollisuudet Kunnioita teoksia - kysy lupa (esim. opiskelijan, työkaverin kirjoitukset) - mainitse yhteys missä käytetään (esim. materiaalia käytetään esimerkkinä kuvausvirheistä) - tulkitse teoskynnys matalaksi Älä plagioi - mainitse lähteet - mainitse idean alkuperä

Miksi? Kirjoitat kirjan = > toinen kopioi sen ja alkaa myydä sitä ja käärii voitot Sanoitat musiikkikappaleen => toinen kerää mainetta ja kunniaa Maalaat kauniin taulun läheisestä ihmisestä, mutta et halua sille julkisuutta => joku laittaa sen nettiin kaikkien nähtäville Kirjoitat rakkausrunon => joku julkaisee sen netissä

Tekijänoikeuden kesto Euroopan talousalueella tekijän elinikä ja 70 vuotta kuolinvuoden päättymisestä Muualta peräisin olevien teosten suoja-aika on  pääsääntöisesti 50 vuotta tekijän kuolinvuoden  päättymisestä jos tekijää ei tiedossa niin suoja-aika on 70 vuotta siitä vuodesta jolloin teos julkistettiin. Sama koskee teosta, jota ei julkistettu silloin aika lasketaan teoksen luomisvuodesta

Tiedon yhteiskäytön edistäminen ”Tekijänoikeuslainsäädännön vanhentuneisuuden vuoksi tiedon jalostamisen arvoketju ei edistä tiedon jakoa ja muokkausta erilaisiin käyttötarkoituksiin. […] Tavoitellun kehityksen vauhdittamiseksi julkisen sektorin tulisi siirtyä suunnitelmallisesti CreativeCommons-lisenssin (CC)laajamittaiseen käyttöön. Tällä helpotettaisiin erityisesti julkisella rahoituksella tuotettujen sisältöjen leviämistä ja saatavuutta tietoverkkojen kautta. (Tietoyhteiskuntaneuvoston raportti helmikuu 2006.)

Kätevää ja helppoa Prelinger Archive tekijänoikeuksista vapautuneita, vanhoja propanganda-, valistus- ja muita elokuvia vapaasti katseltavina ja käytettävissä http://www.archive.org/details/prelinger Flickr Paljon kuvia ja mahdollisuus hakea vain CC-lisensoituja kuvia. https://www.flickr.com/

… Jamendo Paljon musiikkia ja mahdollisuus hakea CC-lisensoitua musiikkia. http://www.jamendo.com/en/ Freesound.org Paljon ääntä eli äänieftejä, jotka julkaistu CC-lisensoituna. https://www.freesound.org/ Free sound effects Ilmaista ääntä elokuviin http://sweetsoundeffects.com/

… Flashkit http://www.flashkit.com/ Free Sound Effects Ilmaiset sivun alareunassa (alussa maksulliset) http://www.freesoundeffects.com/ MorgueFile Ilmaisia kuvia http://www.morguefile.com/

… Iconfinder kuvakkeita https://www.iconfinder.com/ 500px upeita Creative Commons kuvia http://500px.com/ Wikimedia Commons tarkista oikeudet eli voi olla ehtoja http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

… Deatch of Stock Photo kuukausittain kuvia spostitse http://join.deathtothestockphoto.com/ Photo Pin erityisesti blogiin http://photopin.com/ Pixabay todella kätevä (Wordpressiin plugin) http://pixabay.com/