Hyödynarviointi vesistöjen kunnostushankkeissa Lectio praecursoria

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Pääkaupunki: Brasília
Advertisements

Lainsäädäntöasioiden päällikkö, varatuomari
Hirvionnettomuuksien kehitys
TERVETULOA 10 vuotta Kaupintiellä
Tuki-info 2014 Tuki-info Vihti Lohja
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Suomen massa- ja paperiteollisuuden ympäristönsuojelukustannukset
NAARAJOEN KÄPYKOSKEN KALATALOUDELLINEN TÄYDENNYSKUNNOSTUS
Naiset ja miehet kuntapäättäjinä Manner-Suomen kuntien valtuustoissa ja hallituksissa valtuustokaudella Kuntakehitys ja tutkimus/SLP Lähteet:
Veritas vahinkovakuutus
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Uudenmaan Yrittäjät Yritysten ilta – Kerava Menesty sähköisessä liiketoiminnassa! Kerava Vpj. Ritva Lill-Smeds ja Tj. Petri Graeffe.
Pk-yritysten Suhdannenäkemys Marraskuu 2009 Suomen Yrittäjät.
PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYN VAIKUTUKSET RANTOJEN VIRKISTYSKÄYTTÖÖN
Turvallisuusneuvonantajatutkinto ja täydennyskoe
Ojitus- ja ojaerimielisyydet – naapurikateutta vai vesilain rikkomista?
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
Yksityiskohtainen tulvakartoitus Tornionjoen alaosalla
Tietokannan hallintajärjestelmät. 6/29/20142 Tekijäryhmä •Timo Hakala •Joonas Jokinen •Jussi Koskela •Santeri Lehtonen.
Finna tiedonhankinnassa : case LAMK
Työturvallisuuskilpailun toteuttaminen
Metsänhoidon suositukset Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus Jyväskylä Kari Vääränen Suomen metsäkeskus Keski-Suomi.
Pendelöinti* kaupunkiseuduilla (HE 155/2006) *työssäkäynti, joka tapahtuu vakinaisen asuinkunnan ulkopuolella.
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
1 TIETOJA HAKIJAMAISTA SAK STTK AKAVA SAK STTK AKAVA 2002 HAKIJAMAIDEN HINTATASO JA TULOTASO SUHTEESSA EU-MAIDEN KESKIMÄÄRÄISEEN VUONNA 1998/1999.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille lokakuu 2013.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Lokakuu 2012.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
Hevoset ja kunta - rajapintoja. Hevoset ja yhteiskunta -hanke Hevosala Suomessa Hevosia (14 hevosta/1000 asukasta) Ratsastuksen harrastajia.
Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa
Viittomien käyttö eri tulkkaustilanteissa asiakkaan näkökulmasta
Synnyttäjät ja synnytystoimenpiteet sairaaloittain 2010−2011
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute Hajakuormituksen hallinta metsätaloudessa – HAME Leena Finér.
OECD:n terveydenhuollon laatuindikaattorit Suomessa 2011–2012 Päivi Hämäläinen, Jouni Rasilainen & Mika Gissler
AGCO-yhtymä Valtra on osa AGCO-yhtymää, joka on maailman kolmanneksi suurin maatalouskoneiden valmistaja. AGCOn liikevaihto on 6,8 miljardia dollaria.
Hydrologiset mittaukset
SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI 7/2012 MAAHANMUUTTAJAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA N=1153.
Taustaa elpo 2012 mittaristokyselystä SY:n jäsenyrittäjien suhtautuminen kuntaliitoksiin.
SYSMÄ , toiveitten tyyssija. Koe sysmäläinen vieraanvaraisuus ja
Suomen kartta.
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman aiesopimuksen julkistaminen Jaakko Erjo Apulaiskaupunginjohtaja Sastamalan kaupunki.
Sairaaloiden tuottavuus 2012 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2012 – Tilastoraportti 2/2014.
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Vesa Tiitinen, Etelä – Karjalan kalatalouskeskus ry
Afganistan ja naisten oikeudet
Sivu 1 Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Tampereen muuttoliike 1975–2006 Tulomuuton ja lähtömuuton volyymit ovat suurentuneet.
Kalastus Hollannissa Aarno Karels
Tarvasjoen kunta – liitoskumppaneiden painelaskelmat HT Eero Laesterä
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013/Tilastoraportti 17/20141 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2013 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Yritysten toimipaikkojen, niiden henkilöstön ja liikevaihdon vuosimuutos maakunnittain vuosina Lähde: Tilastokeskus, yritysrekisteri 1 (6)
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
SEINÄJOKI Seinäjoen seudun erityinen kuntajakoselvitys Raimo Harjunen ja Jouko Luukkonen Seinäjioen seudun erityinen kuntajakoselvitys/ Raimo.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Esityksen transkriptio:

Hyödynarviointi vesistöjen kunnostushankkeissa Lectio praecursoria Aika: 27.6.2001 Paikka: TTKK, Festia, pieni sali 1. Esittäjä:Hannu Majuri, TkL

Esimerkki määritelmistä ja niiden merkityksestä Vesistö määritellään ei tavalla jopa Pohjoismaissa Tulva-alue katsotaan vesialueeksi Ruotsissa mutta ei Suomessa Sovellus Pirkanmaalta: ”Järvvi on vesialuve, jonka ympärillä on rannat” (Nimim. Jammu AL 13.3.1998)

Vesistön kunnostamisen suppea määritelmä Vesistössä aiheutuneiden haittojen ja vahinkojen korjaaminen sekä vesistön tilan, käyttökelpoisuuden ja luonnontaloudellisen toimivuuden säilyttäminen tai parantaminen suoraan vesistöön kohdistuvilla toimenpiteillä

Yleistä vesistä Vuonna 2025 arvioidaan vesipulan kohdistuvan 67 %:iin maailman väestöstä 2000 kansainvälistä veteen liittyvää sopimusta 70 alueella kiistellään makean veden virtaamasta

Veden määrä

Vesistöt Euroopassa Järvien ravinnetaso on alentunut, järviveden laatu on usein heikko

Vesistä Suomessa Suomessa on asukasta kohti eniten maailmassa sisävesien pinta-alaa, rantaviivaa ja jokien vuotuista virtaamaa. Rantaviivaa 40 m/as, josta noin 20 m/as loma-asutukseen sopivaa 80 % Suomen luokitellusta järvipinta-alasta on erinomaista tai hyvää Maassamme 3000 rehevöitynyttä järveä fosforipitoisuuden avulla arvioituna, likimain sama määrä kuin laskettuja järviä

Vedenlaadun kehitys Suomessa v. 1990-1993 ->1994-1997

Vedenlaadun kehitys Pirkanmaalla

Kunnostuksen tarpeesta 2000 vesistöä ja 6700 km2 järvipinta-alaa kunnostuksen tarpeessa Ongelmat usein järvissä, joiden pinnan korkeutta on keinotekoisesti laskettu (virallisesti 1500-3000 kpl , yhteensä noin 5000 kpl) Luonto aiheuttaa mittavan muutoksen: 5000 vuoden päästä Päijänteen pohjoisosa on kuivaa maata sedimentaation ja maan kohoamisen vuoksi

Kunnostusten kustannuksista Vesialueiden hinnat ovat olleet 1990-luvun alussa keskimäärin noin 13 000 mk/vesihehtaari Vesistöjen kunnostuksien suunnittelu on viime vuosina maksanut 600 mk/vesihehtaari tai enemmän Kunnostaminen on maksanut noin 2200 mk/vesihehtaari

Maailman suurin ekologinen kunnostus Lahden Vesijärven Enonselältä poistettiin särkeä ja kuoretta tms. yli miljoona kiloa Vedenlaatu parani: huono - välttävä - tyydyttävä - hyvä. Kustannukset noin 100 000 mk/ha vuoden 2000 hintatasossa

Rahan tarve Vesistöjen kunnostamiseen tarvittaisiin noin 160 mmk/v Valtio osallistuu vuosittain noin 25 miljoonalla markalla

Kunnostussuunnitelmista Valmiina satoja, vuosittain hankkeita toteutuu noin 100 kpl. Keskimääräinen toteutumisaika 5-10 vuotta

Kenelle kunnostus kuuluu? Ongelman aiheuttajalle (vaikea toteuttaa käytännössä, jos aiheuttajia paljon ja pitkän ajan kuluessa) Hyödyn saajille Vapaamatkustajia on yleensä enemmän kuin aiheuttajiksi tai hyödynsaajiksi tunnustautuvia yhteensä. Ilmiö on maailmanlaajuinen (freerider)

Vesistöt Suomessa Ovat kansallismaisemamme arvokkain osa, sen ydin Vesistöt tulee jättää tuleville sukupolville ainakin yhtä hyvässä kunnossa kuin ne saimme, tai parempina

Tehopyyntiä Lahden Vesijärvellä

Kuva: Copyright Esko Kuusisto