Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TIETOHALLINTO JA TIETOJÄRJ. KEH. PERUSTEET Pekka Makkonen ja kump.
Advertisements

Ehkäisevän päihdetyön kehittämishanke Jari Päkkilä Turun kaupungin terveystoimi.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
Ajankohtaistilaisuus kesätoimittajille
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Kansantaudit.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
SRV – Rakentavasti erilainen
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Kielten vastuuopettajapäivät, Rovaniemen amk TkT Marjatta Huhta Master’s Thesis –tuki Industrial Management -ohjelmassa.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
OSAAMISEN KASVATTAMISTA YHTEISELLÄ KEHITTÄMISELLÄ - HYVINVOINTITOIMIALAN INFO /Eeva Nuottasaari.
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
W w w. h a m k. f i Kanta-Hämeen haasteita Matala kansainvälistymisen taso Yritystoiminnan rakenne Verkostoituminen ja yhteistyö Palveluliiketoiminta,
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
(1) YHTEISKUNNALLISEN VUOROVAIKUTUKSEN TOIMENPIDEOHJELMA 2012 – 2017
Lehdistötilaisuus alkaen klo 9:00
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Insinööri (ylempi AMK), ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma
Seppo Laakso Näkökulmia väestöennusteisiin
Suomen talouden tulevaisuus
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Tradenomi, ylempi AMK Liiketoiminnan kehittäminen, 90 op
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Agrologi (ylempi AMK) Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelma, 60 op
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Insinööri (ylempi AMK), ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Yritystukien vaikutuksista
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Ensimmäinen ja toinen moderni
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
Menestys tiimityön kautta
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Suomalainen palkkarakenne: muutokset - syyt - seuraukset
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Suomen Turvaprojektit Oy
TUOTANNONTEKIJÄT s
Esityksen transkriptio:

Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia on legendaa: menestystarina voidaan kirjoittaa monella tavalla •Valtiokeskeisen päätöksenteon olosuhteista hajautetun päätöksenteon olosuhteisiin •Kansallisvaltiolla edelleen tärkeä rooli… •…mutta suutari pysyköön lestissään •Kuinka Suomi voi ylläpitää ja houkutella menestyviä ihmisiä ja yrityksiä globaalissa markkinataloudessa Pentti Vartia Innovatiivisuus ja tulevaisuus tiistaina klo , Biomedicum

Suomen haasteet globaalitaloudessa II •Globalisaation edut ja haitat –tavaroiden ja palvelujen kauppa, työn ja pääoman liikkeet, tiedon siirtyminen –vastavuoroisuus •Suorat sijoitukset –kauppa tai lisensiointi vaihtoehtoina; esim. luonnonvarojen, markkinoiden, kasvun tai kustannussäästöjen tavoittelu; oman erityisosaamisen kestettävä vieraan maan haitat •Finanssisijoitukset –riskien hajoittaminen, maa-, valuutta- ja toimialariskit, lainsäädännön merkitys •Kansallisvaltion rooli edelleen tärkeä –verotus, koulutus, tutkimus, instituutiot, infrastruktuuri Pentti Vartia Innovatiivisuus ja tulevaisuus –seminaari Biomedicum

Suomen haasteet globaalitaloudessa III •Verokilpailu on vain osa järjestelmäkilpailua •Muita rakenteellisia vaurastumista tukevia toimia –verokiilat; köyhyys- ja tuloloukut; korkeita rajaveroasteita on sekä pieni- että suuritulollisilla; kannustinvaikutukset –eläkejärjestelmien kehittäminen edennyt hyvin –fyysisten ja henkisten investointien tehokkuus: koulutuksessa kansantaloudellinen tuotto, mestareita vai maistereita –siirtolaisten integroiminen, siirtolaisuuspolitiikka –julkisten toimintojen tehostaminen; tekniset, organisatoriset ja institutionaaliset innovaatiot esim. terveydenhuollossa –tutkimus- ja tuotekehitystoiminta –yrittäjyys, innovatiivisuus Pentti Vartia Innovatiivisuus ja tulevaisuus –seminaari Biomedicum

Suomen haasteet globaalitaloudessa IV •Väestökehitys •Yksityinenkin sektori tarvitsee työvoimaa •Ekstensiivisesta intensiiviseen: muutoksen ja luovan tuhon hyväksyminen •Menestys on aina ansaittava uudelleen •Entä jos työllisyysaste laskee, kasvu pysähtyy, verotusta ei kevennetä, TEL-maksut eivät riitä ja Suomi ei houkuttele yrityksiä? Pentti Vartia Innovatiivisuus ja tulevaisuus tiistaina klo , Biomedicum