2013 - 2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Minkälaista osaamista tarvitaan tulevaisuuden työssä
Advertisements

Yli puolella metsäteollisuuden henkilöstöstä tekniikan alan koulutus LÄHDE: EK:n palkkatilasto, 2. neljännes 2012.
Teknologiateollisuuden tulevaisuuden osaamistarpeet ja odotukset ammatilliselle koulutukselle Marjo Miettinen
Teknologiateollisuus – merkittävin elinkeino Suomessa • 60 % Suomen koko viennistä • 80 % Suomen koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista.
Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012

Peruskoulut Lähde: Tilastokeskus 10/2010 js.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Teknologiateollisuuden merkitys Satakunnassa Teknologia tutuksi 12. 9
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Osaaminen ja yhteistyö osana teknologiateollisuuden menestysstrategiaa Mervi Karikorpi,
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Teknologiateollisuuden henkilöstön sukupuolijakaumat, ikäjakaumat ja keski-iät.
Tuotanto & liikevaihto
Finanssiala pähkinänkuoressa
Vienti.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 3/2015
Teknologiateollisuus – merkittävin elinkeino Suomessa  50 % Suomen koko viennistä  75 % Suomen koko elinkeinoelämän.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät 1/2016 Toimitusjohtaja Jorma Turunen
Teknologiateollisuus – merkittävin elinkeino Suomessa  50 % Suomen koko viennistä  75 % Suomen koko elinkeinoelämän.
Teknologiateollisuus Suomessa
Teknologiateollisuus Suomessa
Finanssiala pähkinänkuoressa
Teknologiateollisuuden osaajat
Teknologiateollisuuden / Suomen taloustilanne ja näkymät Huhtikuu 2014
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
Teknologiateollisuuden / Suomen taloustilanne ja näkymät Toukokuu 2014
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 4/2015
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Intia Kiina Muu Lat. Am. Muu it. Eurooppa Lähi-itä ja Afrikka
Intia Kiina Kasvu keskimäärin: +3,4 % Muu it. Eurooppa
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
Vienti Teknologiateollisuus.
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2017
Teknologiateollisuuden talousnäkymät 2/2016
Henkilöstö Teknologiateollisuus.
Bruttokansantuote kasvaa myös Suomessa, mutta takamatkaa muihin euromaihin on 8 prosenttia Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tuotanto & liikevaihto
Vienti Teknologiateollisuus.
Suomen teollisuus muutoksessa Pääekonomisti Jukka Palokangas
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa vain niukasti Lähde: Macrobond.
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,5 % vuonna 2015
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Investoinnit Teknologiateollisuus.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
Teollisuustuotanto Suomessa on painunut jopa vuoden 2009 alapuolelle
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Teknologiateollisuus Lähde: Consensus Economics Teknologiateollisuus.
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroopassa ja USA:ssa, Suomi on jälkijunassa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tavaravienti Suomesta alueittain
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Tuotanto & liikevaihto
Teknologiateollisuuden henkilöstön sukupuolijakaumat, ikäjakaumat ja keski-iät Teknologiateollisuus.
Esityksen transkriptio:

2013 - 2014

Teknologiateollisuus – merkittävin elinkeino Suomessa 55 % Suomen koko viennistä 80 % Suomen koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 290 000 ihmistä, välillinen työllistämisvaikutus mukaan lukien lähes 720 000 henkilöä eli 30 % Suomen koko työvoimasta. Viennin merkitys: Vientiteollisuus tuottaa Suomeen suoraan tai välillisesti jopa puolet valtion ja kuntien keräämistä verotuloista.

Energia- ja ympäristö-osaamisen merkitys korostuu Innovatiivisia vesijärjestelmiä ja tuotteita Orakselta Oraksella on jatkuvan parantamisen periaate myös ympäristöasioissa. Yritys kehittää tuotantoaan koko ajan ekotehokkaammaksi. Tavoitteena energian- ja vedenkulutuksen ja jätteen määrän vähentäminen sekä hyötykäytön lisääminen. Markkinaetu ei synny itsestään, vaan vaatii järjestelmällistä ympäristöasioiden suunnittelua, ohjaamista ja seurantaa. Ympäristöasiat ovat yritykselle taakan sijaan kilpailutekijä, jolla erotutaan markkinoilla vastaavista yrityksistä.

Hei, tutustu eri toimi-aloihin. Oman alan löytäminen on tärkeä juttu. Opiskelu kannattaa aina. Tsemppiä!

Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus 5 Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus Elektroniikka- ja sähköteollisuus ABB, Ensto, Murata Electronics, Nokia, Nokia Siemens Networks, Planmeca, Polar Electro, Suunto, Vacon, Vaisala... Metallien jalostus Boliden, Componenta, Kuusakoski, Luvata, Norilsk Nickel, Outokumpu, Outotec, Ovako, Rautaruukki, Sacotec... Kone- ja metallituoteteollisuus Abloy, Cargotec, Fiskars, Glaston, Kone, Konecranes, Metso, Normet, Oras, Patria, Pemamek, Ponsse, Prima Power, Stala, STX Finland, Valtra, Wärtsilä... Tietotekniikka-ala Affecto Finland, CGI, Codebakers, Codemicon, Comptel, Digia, Efecte, Enfo, F-Secure, Fujitsu Finland, IBM, Knowit, Microsoft, Nixu, Tieto... Suunnittelu ja konsultointi A-insinöörit, Citec, Elomatic, Etteplan, FCG, Finnmap, Granlund, Neste Jacobs, Pöyry, Ramboll, SITO, SWECO, Vahanen, WSP…

Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus 6 Teknologiateollisuus on viiden toimialan kokonaisuus Elektroniikka- ja sähköteollisuus tietoliikennelaitteet, instrumentit, sähkökoneet liikevaihto (2012): 16,3 mrd euroa henkilöstö (30.6.2013): 47 300 Metallien jalostus terästuotteet, värimetallit, valut liikevaihto (2012): 9,4 mrd euroa henkilöstö (30.6.2013): 14 200 Kone- ja metallituoteteollisuus koneet, metallituotteet, kulkuneuvot liikevaihto (2012): 27,9 mrd euroa henkilöstö (30.6.2013): 131 100 Tietotekniikka-ala tietotekniikkapalvelut, ohjelmistot liikevaihto (2012): 7,5 mrd euroa henkilöstö (30.6.2013): 53 100 Suunnittelu ja konsultointi teollisuuden, yhteiskunnan ja rakentamisen asiantuntijapalvelut liikevaihto (2012): 5,2 mrd euroa henkilöstö (30.6.2013): 42 900

7 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta alueittain 2012 Tavaravienti yhteensä 26,5 mrd. euroa* Pohjois-Amerikka 2,2 mrd. € 8,2 % Keski- ja Etelä-Amerikka 1,5 mrd. € 5,5 % Keski- ja Itä-Eurooppa 5,3 mrd. € 20,2 % Aasia 4,1 mrd. € 15,6 % Länsi-Eurooppa 12,0 mrd. € 45,2 % Lähi-itä 0,6 mrd. € 2,3 % Afrikka 0,8 mrd. € 3,0 % *) Tavaraviennin lisäksi alan yrityksillä oli palveluvientiä noin 12 miljardia euroa. Lähde: Tullihallitus, Tilastokeskus

Teknologia kuuluu jokaiseen arkeen 8 Teknologia kuuluu jokaiseen arkeen

Tule tekemään tulevaisuutta ihmisten ja ympäristön ehdoilla 9 Tule tekemään tulevaisuutta ihmisten ja ympäristön ehdoilla Teknologiateollisuuden tuotteet ja palvelut ovat mukana jokapäiväisessä elämässämme

Teknologiateollisuus on myös palvelua 10 Teknologiateollisuus on myös palvelua

Tietotekniikan käyttö arkipäiväistyy Tänä päivänä tietotekniikan taitoja tarvitaan kaikissa ammateissa. Tietotekniikan käyttöä kannattaakin opiskella ei huvin vaan ihan hyödyn vuoksi.

Tarjolla monenlaisia töitä 12 Tarjolla monenlaisia töitä Koulutus on lippusi moniin paikkoihin Markkinointipäällikkö Projektimyyjä Järjestelmäsuunnittelija Tehtaanjohtaja Levyseppähitsaaja Ohjelmistosuunnittelija Teollinen muotoilija CNC-sorvaaja Suunnitteluinsinööri Logistiikkapäällikkö Käytettävyysasiantuntija Hitsaaja Ostopäällikkö Työkalunvalmistaja Tietohallintopäällikkö Tietoturvapäällikkö Koneasentaja Kehitysjohtaja Asiakkuusjohtaja Avainasiakaspäällikkö Fyysikko Tietoliikenneasiantuntija Koulutuspäällikkö Toimitusjohtaja Laatujohtaja Tutkija Tuotantopäällikkö Lvi-asentaja Materiaalijohtaja Myyntineuvottelija Projektipäällikkö Tuotekehitysinsinööri Suunnittelukoordinaattori Kilpailija-analyytikko Systeemisuunnittelija Koneistaja Automaatioinsinööri Patentti-insinööri Myynti-insinööri Ostaja Tietoturvallisuusasiantuntija Vientiasentaja Sovellusasiantuntija

Koneasentaja Nevadassa, keskellä ei mitään, on kultakaivos, jossa ei ole varaa sähkökatkoksiin. Niinpä Wärtsilä toimitti sinne kaasuvoimalan, joka on muuten USA:n suurin. Suomalaisilta varmaa virtaa kullankaivuuseen! Kuvassa Wärtsilän koneasentaja

Tutustu yrityksiin ja ammatteihin Parhaiten tutustut teknologia-alan yrityksiin ja ammatteihin opintokäynneillä. Niillä pääset näkemään ja kuulemaan, mitä alan ammateissa tehdään ja millaisia osaajia tarvitaan. Oman alueesi teknologia- yritykset löytyvät osoitteesta: teknologiateollisuus.fi/ jäsenluettelo Lisätietoja aiheesta löytyy osoitteesta www.openet.fi ja www.mytech.fi

Valitse oma tiesi teknologia-teollisuudessa! Näitä opit jo koulussa: Kieli- ja kulttuuritaitoja Kädentaitoja Matematiikkaa ja luonnontieteitä Näitä ominaisuuksia tarvitaan myös: Oikeaa asennetta Oppimishalua- ja kykyä Yhteistyötaitoja Muutosvalmiutta

Hei, tiesitkö, että ICT-ala on yksi tasa-arvoisimmista! ja siellä työskentelevät naiset ovat keskimääräistä tyytyväisempiä työhönsä.

Teknologiateollisuuden henkilöstön tutkinnot 1990-2009 17 Teknologiateollisuuden henkilöstön tutkinnot 1990-2009 Osuus, % Teknologiateollisuus 1990-2007 pl. Suunnittelu- ja konsultointiala. Toimialaluokitus 2002 Tutkijakoulutus eritelty vain vuonna 2007 **) Teknologiateollisuuden kaikki toimialat ml. suunnittelu- ja konsultointiala Toimialaluokitus 2008 Ei ammatti- tutkintoa Toisen asteen ammatillinen koulutus Alin korkea-aste (esim. teknikko) Alempi korkea-aste (AMK) Yliopisto **) Tutkijakoulutus Lähde: Tilastokeskus

Eläkkeelle siirtyvien määrä kasvaa teknologiateollisuudessa 18 Eläkkeelle siirtyvien määrä kasvaa teknologiateollisuudessa Henkilöä Toteutunut eläköityminen Arvioitu eläköityminen Toimihenkilöt Työntekijät Lähde: Teknologiateollisuus ry:n palkkatiedustelu, Eläketurvakeskus, Tilastokeskus

19 Arvio teknologiateollisuuden henkilöstön vuotuisesta rekrytointitarpeesta 2010-2013 Kone- ja metallituoteteollisuus sekä metallien jalostus Elektroniikka- ja sähköteollisuus sekä tietotekniikka-ala Rekrytointitarve yhteensä: n. 6800 henkilöä vuodessa, joista - Elektroniikka ja sähköteollisuuteen sekä tietotekniikka-alalle n. 2000 - Kone- ja metallituoteteollisuuteen sekä metallien jalostukseen n. 4800 *) Ammatillinen toinen aste sisältää perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot Lähde: Henkilöstöselvitys 2013, Teknologiateollisuus ry

Tulevaisuuden työ teknologiateollisuudessa 20 Tulevaisuuden työ teknologiateollisuudessa Ammatti- korkeakoulut Yliopistot Teollisuuden erikoisoppilaitokset Lukiot Ammatilliset oppilaitokset Oppisopimus- koulutus Peruskoulut

www.mytech.fi www.openet.fi www.opetin.fi www.teknologiateollisuus.fi Lisätietoja: www.mytech.fi www.openet.fi www.opetin.fi www.teknologiateollisuus.fi Kalvosarjassa Pohjois-Tapiolan lukion oppilaita