Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
5 RADIOAKTIIVISUUS.
Advertisements

kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
Aineen rakenteen standardimalli
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
KVANTTI Määrämittainen paketti
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Atomin rakenteen vaikutus kuvautumisessa
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Ammattikemia Terhi Puntila
4 ATOMIN YDIN.
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Luento 9 Potentiaalikuoppa
2. Fotonit, elektronit ja atomit
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
5. Atomin rakenne Vetyatomi
7. Ydinfysiikka Ytimien ominaisuudet Ydinvoimat ja ytimien spektri
ATOMIN YDIN Kertaa seuraavat käsitteet omatoimisesti s.70-73
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 8.SÄHKÖMAGNEETTISEEN KENTTÄÄN SISÄLTYVÄ ENERGIA.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
Muutama Fys 8 kertaustehtävä ratkaisut ja teoriaa
Sähkömagneettinen säteily ja hiukkassäteily
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Säteilyn ja aineen välinen vuorovaikutus, sovellutuksia
Luku 2: Atomisidokset ja ominaisuudet
2. Jaksollinen järjestelmä
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Jaksollinen järjestelmä
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
5 Lämpö ja energian siirtyminen
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
Kemialliset yhdisteet
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Aine rakentuu atomeista
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Jaksolliset ominaisuudet
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Muutokset atomin elektronirakenteessa
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon Radioaktiivisuus Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon

Radioaktiivinen hajoaminen Radioaktiivinen hajoaminen tarkoittaa radioaktiivisen aineen hajoamista energiatiloiltaan toisiksi aineiksi Radioaktiivista hajoamista voi tapahtua hiukkashajoamisessa (hajoamisen yhteydessä vapautuu jokin hiukkanen), jonka yhteydessä vapautuu sähkömagneettista säteilyä eli ”radioaktiivista säteilyä”. Hiukkashajoamista on mm. alfa- ja betahajoaminen, sähkömagneettista säteilyä kutsutaan gammasäteilyksi Aktiivisuuden yksikkö

Järjestysluku Z, sama kuin protonien lukumäärä Radioaktiivisuus, ytimen hajoaminen (Henri Becquerel 1896) - luonnossa on havaittu yli 70 radioaktiivista nuklidia, keinotekoisesti radioaktiiviseksi saatuja yli 1000 Atomiytimen rakenne - atomi on ulospäin sähköisesti neutraali elektroni, varaus -e nukleoneja Nukleonien yhtälö A = N + Z Nuklidin X symboli ZAX protoni, varaus +e neutroni, varaus 0 Järjestysluku Z, sama kuin protonien lukumäärä Neutroniluku N, sama kuin neutronien lukumäärä Massaluku A, protonien ja neutronien yhteinen lukumäärä - saman alkuaineen eri isotoopeilla on sama protoniluku, mutta eri neutroniluku - viritystilassa oleva ydin on epästabiili ja viritystilan lauetessa ytimestä lähtee hiukkanen ( tai ) tai sähkömagneettisen säteilyn  -kvantti. Samalla vapautuu energiaa ja ydin siirtyy kohti stabiilia tilaa => aine muuttuu toiseksi.

Säteilylajit Alfahajoaminen,  Ek  Alfahajoaminen,  alfa-aktiivisesta ytimestä lähtee 24 He - ydin 226Ra 222Rn emoydin tytärydin ERnk Beetahajoaminen,  beetasäteilyssä ytimestä lähtee elektroni tai positroni n -> p tai p -> n neutriino, q = 0, m  0 n p - Gammahajoaminen,  virittyneessä tilassa oleva ydin voi emittoida myös fotonin ja siirtyä perustilaan tai alemmalle viritystilalle, fotonin energia vastaa tilojen välistä energiaeroa 60Co - ~ 1 60Ni:n viritystila ~ 2 60Ni:n perustila

Hajoamislaki Hajoamislailla voidaan kuvata ja mallintaa suurta tilastollista määrää radioaktiivisia hajoamisia. Hajoamislain avulla saadaan esim tietyn radioaktiivisen aineen aktiivisuus tietyn ajan kuluttua

Säteily ja aineen vuorovaikutus tai I matkavaimennuskerroin []=1/m massavaimennuskerroin [m]=m2/kg [A]=m/A = kg/m2

Säteilyenergian mittayksiköt Absorboitunut annos D Ekvivalenttiannos H Efektiivinen annos E