Vertikaaliantennit Lähettävät ja vastaanottavat polarisaatiossa joka on kohtisuorassa maan pintaa vasten. Voidaan käyttää kaikkia dipoli yms. Ratkaisuja,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

Puistomuuntajat Jani Jämsä.
Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
TRIGONOMETRIAN KERTAUSTA
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
Resistanssi ja Ohmin laki
Automaattinen poiskytkentä Ryhmäjohdon maksimipituus?
SÄHKÖ- JA MAGNEETTIKENTÄN KYTKEYTYMINEN IHMISEEN (DOSIMETRIA)
Pisteellä ei ole ulottuvuutta. Sitä merkitään isolla kirjaimella.
EN (perustuu IEC-standardiin)
Paine p.
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
ESIMERKKI Ylikuormitussuojaus
GEOMETRIA MAA
Mikroliuska-antennit
Desibeli Antennit Syöttöjohdot SWR Tiiti Kellomäki, OH3HNY.
Jukka Inget ja Olli Hellgren
Antennien ominaisuuksia
Dipolit Puoliaaltodipoli on yksinkertaisin antenni,
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
HF Kilpailufoorumi Tavallisen Hamssin Kontestiantennit
Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Siirtojohdot, SWR eli SAS
Antennin sieppauspinta
K-moduuli Luento 5: Desibelikäsite, teknisistä määräyksistä
Pyörrevirrat TNE FY 7/
Taajuusriippumattomat antennit
Yagi–Uda Antenni Antenniryhmien ideana on, että elementtiantenneja lisäämällä saadaan lisättyä suuntaavuutta. Antennin syöttöpiiri yksinkertaistuu huomattavasti,
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
Ympyrään liittyviä lauseita
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Tutkimussuunnitelma Kasvumallien toiminnan validointi Esko Välimäki.
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 – Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Lokaalit uskottavuusmenetelmät.
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
1 OH6KVP Heijastinantennit Heijastinantennit ovat yleisimpiä korkean vahvistuksen antenneja niillä saavutetaan yleisesti yli 30 dB vahvistuksia mikroaaltotaajuuksilla.
Tuulet.
Siirtolinjat - Sisältö
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
3.1. Avioniikkajärjestelmiä
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Natriumlamput Janne Översti, Mika Romppainen
© 2014 Eaton. All Rights Reserved. UPS energiatehokkuus ja oikosulkuvirran syöttö SSTY, sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä marraskuu 2015.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Antennit ja syöttö-johdot
ORC-sääntö 2009 Joakim Majander.
Maan kierto auringon ympäri
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
Arvio maan hallituksen 8. 9
14. Hyvä ohjelmointitapa.
4 Resistanssiin vaikuttavat tekijät
AALTOLIIKEOPPIA FYSIIKASSA
Antenninrakennuskurssi
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
OH7AA Kesäpäivät 2019 Matti Hohtola OH7SV.
Toroidit ja muut ferriitit
Esityksen transkriptio:

Vertikaaliantennit Lähettävät ja vastaanottavat polarisaatiossa joka on kohtisuorassa maan pintaa vasten. Voidaan käyttää kaikkia dipoli yms. Ratkaisuja, kunhan säteilykuvio antaa maksimin kohtisuorassa antennin tasoon nähden. Yleensä käytetään kuitenkin maatasoratkaisuina (GP, ground plane).

Maataso – kuvalähde (image theory) Antennin ollessa maatason päällä, se aiheuttaa kaksi sädettä joka tarkastelusuuntaan, yhden suoraan antennista ja toisen heijastuneena maatasosta. Antenni ja kuvalähdeantenni muodostavat yhdessä samat kentät maatason yläpuolella kuin antenni ja maataso. Yleisen antennin kuvalähde saadaan jakamalla antennin virrat vaaka- ja pystysuuntaisiin virtaelementteihin ja käyttämällä näihin virtaelementteihin kuvalähdemenetelmää.

Monopoli Antennin teoreettisessa mallissa säteilijä asetetaan äärettömän maatason päälle. Käytännössä johtava maa on äärellinen ja aiheuttaa muutoksia säteilykuviossa. Impedanssi on puolet vastaavan dipolin impedanssista eli 36…37Ω. Vahvistu G = 3 dBd. Säteilijän pituus voi vaihdella tyypillisestä λ/4 pituudesta.

Monopoli Monopoli on dipoli, joka on puolitettu keskipisteestään, sijoitettu maatason päälle ja sen syöttö on kytketty maatason ja johtimen välille. Image theoryn nojalla monopolin virrat ja varaukset ovat samat kuin vastaavan dipolin yläosassa, mutta sen syöttöjännite on vain puolet dipolin syöttöjännitteestä. (impedanssi puolet vastaavasta dipolista) Monopoleja syötetään usein koaksiaalikaapelilla.

Monopoli Image teorian mukaan kentät maatason yläpuolella ovat samat kuin dipolilla, mutta nyt säteilyä lähteekin vain ylempään puolitasoon → säteilyteho on vain puolet dipolin tapauksesta → säteilyvastus:

Monopoli Esimerkiksi lyhyen h-pituisen (h ≪ λ) monopolin säteilyresistanssi on Rr,mono = 40π2(h/ λ)2. Monopolin suuntaavuus on kaksinkertainen dipoliin verrattuna, Suuntaavuuden kasvu ei tule säteilyintensiteetin maksimin kasvusta, vaan keskimääräisen säteilyintensiteetin puoliintumisesta.

Radiaalien kulmaa muuttamalla saadaan syöttöimpedanssia muutettua λ/4-monopoli http://hamradio.lakki.iki.fi/new/Antennas/VUHF-gp/ Radiaalien kulmaa muuttamalla saadaan syöttöimpedanssia muutettua

Lyhennetyt monopolit Kun antennin pituutta jostain syystä (ajoneuvokäyttö, pitkä aallonpituus ) joudutaan lyhentämään λ/4-pituudesta. Syöttöimpedanssin resistiivinen osa pienenee. Kapasitiivinen reaktanssi kasvaa voimakkaasti, riippuen säteilijän paksuudesta suhteessa aallonpituuteen. Antenni viritetään resonanssiin (resistiiviseksi) kapasitiivisen reaktanssin suuruisella induktiivisella reaktanssilla. Lyhennetyn antennin kokonaishyötysuhde jää kuitenkin huonoksi. 3.7MHz:n 2,5m:n pituisen antennin säteilyvastus Rr on vain n. 0.4 … 0.7Ω. Hyötysuhde on n. 2% luokkaa puoliaaltodipoliin verrattuna. Voidaan käyttää myös ns. kapasitanssihattua, jolla antennia pidennetään sähköisesti , jolloin tarvitaan pienempi kompensaatiokela → pienemmät kelahäviötä.

Pidennetyt monopolit Säteilijän pituuden kasvaessa λ/4-pituudesta kasvaa impedanssin resistiivinen osa. Induktiivisen reaktanssin osuus riippuu pituuden lisäyksestä ja säteilijän halkaisijan suhteesta aallonpituuteen. Antennin hyötysuhteen kannalta on edullista käyttää pidennettyä säteilijää. Induktiivinen reaktanssi kumotaan vastaavan suuruisella kapasitiivisella reaktanssilla. Säteilyvastuksen Rr kasvaessa ei maatason hyvyydellä ole yhtä suurta merkitystä kuin lyhyemmillä rakenteilla.

5/8λ-vertikaali Yleisesti käytössä VHF- UHF-alueilla ja myös käyttökelpoinen HF-alueella. Noin 1 dB:n vahvistus verrattuna λ/4-versioon. Sovitus λ/4 mittaisella 60Ω kaapelilla sekä induktiivisella reaktanssilla. Harjoitus