Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Dipolit Puoliaaltodipoli on yksinkertaisin antenni,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Dipolit Puoliaaltodipoli on yksinkertaisin antenni,"— Esityksen transkriptio:

1 Dipolit Puoliaaltodipoli on yksinkertaisin antenni,
joka säteilee lähes koko siihen syötetyn tehon. Puoliaaltodipoli omaa 2,15dB:n vahvistuksen isotrooppiseen säteilijään verrattuna = 2,15dBi.

2 Puoliaaltodipoli Kun dipoli tehdään suhteellisen ohueksi
aallonpituuteen verrattuna, on sen syöttöpisteen impedanssi (73 + j42)Ω. Jotta dipoli saadaan resonanssiin täytyy sitä lyhentää taulukon mukaisesti. Puoliaaltodipolilla on resonanssipisteitä myös kerrannaistaajuuksilla kuten 2f, 3f, 4f, 5f jne.

3 Puoliaaltodipoli 0.1” 1”

4

5 Dipolin impedanssin laskeminen < λ
2l = dipolin pituus

6 Lyhyen dipolin impedanssin laskeminen < λ/4
2l = dipolin pituus Aaltoluku Häviöresistanssi RL: Cu σ = 5.7 × 107 S/m

7 Esimerkki Laske 3,5 MHz:llä käytettävän 42,86m pitkän dipolin syöttöimpedanssi. Elementtinä käytettävän kuparilangan halkaisija on 2mm.

8 Esimerkki Kuparilangasta (σ = 5.7 × 107 S/m) tehdyn dipolin pituus 2l = 3 cm ja halkasija d = 2 mm. Käyttötaajuus on 1 GHz. Laske syöttöimpedanssi, säteilyresistanssi ja säteilytehokkuus (radiation efficiency).

9

10 λ/2-dipoli Miksi niin suosittu?
H-tason säteilykuvio suuntaamaton (hyvä mobiililaitteissa). Kohtuullinen suuntaavuus 2,15dBi, isompi kuin lyhyillä dipoleilla < λ-dipolilla. hyvä kompromissi koon ja suuntautuvuuden välillä Impedanssi sopivasti 73Ω → hyvä sovitus 50Ω- ja 75Ω -kaapeleilla (SWR < 2)

11 Taittodipoli (Folded dipole)
Noin nelinkertainen impedanssi verrattuna puoliaaltodipoliin, n. 288Ω. Suurempi kaistanleveys kuin puoliaaltodipolilla. Helppo syöttää 300Ω symmetrisellä kaapelilla Koaksiaalikaapelilla syötettäessä käytettävä balunia, esim. 1:4 tai 1:6. Rakenteeltaan tukeva

12 Taittodipoli (Folded dipole)
Taittodipoli koostuu kahdesta samansuuntaisesta lähekkäaisestä (s << L, s << λ ) dipolista, jotka on yhdistetty päistään, jolloin ne muodostavat kapean silmukan. Silmukkaa syötetään toisen sivun keskeltä. Siirtolinjamoodissa syöttö on epäsymmetrinen, jolloin kumpikin pää muodostaa L/2-mittaisen oikosuljetun siirtolinjan, jonka syöttöimpedanssi on:

13 Taittodipoli (Folded dipole)
λ/2 -taittodipolin molemmassa johtimissa kulkee sama virta. Jos syöttöteho on sama, taittodipolin johtimissa kulkee yhteensä sama virta kuin suorassa λ/2 -dipolissa. Siten myös säteilykuvio on sama kuin dipolilla.

14 Taittodipolin impedanssi
Dipolin ZD impedanssi

15 Esimerkki Taittodipolin dipolien etäisyys (spacing) D = 50mm ja käytettävän elementin halkaisija d = 8mm. Elementin halkaisijan suhde aallonpituuteen on Laske 0,8λ mittaisen taittodipolin impedanssi Zin.

16 Tai sitten katsoo hyvän arvauksen kuvaajasta. 


Lataa ppt "Dipolit Puoliaaltodipoli on yksinkertaisin antenni,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google