Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa 24.1.2014 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Toimintaympäristö
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Työuran pituus Ydinindikaattorit
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
KIEKURA Turun Kielitivolin koulutusristeily BIENVENUE !
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Haluatko ammattiosaajaksi? - ammatillinen koulutus mahdollisuutena
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Syysliittokokous Olli Luukkainen
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
V V V V V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon.
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
V V V V V V V V Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen ja kustannusten vertailu 2009 Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelujen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Opettajat Suomessa Pedagoginen toimikunta Heljä Misukka koulutusasiain päällikkö Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Perusopetuksen ryhmäkoko
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Lähde: Oppiminen ja ikääntyminen, Aikuiskasvatuksen 41.vuosikirja 1 Koulutuksesta seuraa.. Koulutuksesta on seurannutAlle 30 v n= v n=63 Yli 45.
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
RAY:n VASTUU- JA VUOSIRAPORTTI 2013.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
EU KANSALLISEN KOULUTUSPOLITIIKAN SPARRAAJANA Jari Jokinen, projektijohtaja opetusministeriö.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
Mediaan sitoutuminen Aikakauslehdet, KMT Kuluttaja 2007.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Tilinpäätös 2004.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2012 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 4/2014. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Sivistystoimialan ajankohtaiset
PERUSKOULUN TASO JA TASA-ARVO PISA-TULOSTEN VALOSSA
Sukupuolten tasa-arvo – aktualisoitunut haaste koulutuksessa
Tilastokuvaajien tulkinta
Peruskoulu on pelastettava!
Lukutaito ja syrjäytyminen
Esityksen transkriptio:

Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa

OAJ:n tulevaisuustyö Suomessa on tehty suuria:  Kansakoulu  Yliopistot  Peruskoulu  Ammatillinen koulutus  Ammattikorkeakoulut  Vapaa sivistystyö  Taiteen perusopetus  Aikuiskoulutus  OPETTAJANKOULUTUS

OAJ:n tulevaisuustyö Suomessa tehty jo pitkään (osin sattumanvaraista) pirstaleista koulutuspolitiikkaa poliittisen pelin tuloksien pohjalta.

OAJ:n tulevaisuustyö Tarvitaan  Arvopohjainen näky, visio

OAJ:n tulevaisuustyö Tarvitaan  Arvopohjainen näky, visio  Tiekartta

OAJ:n tulevaisuustyö Tarvitaan  Arvopohjainen näky, visio  Tiekartta  Sitoutuminen

Pisa-tulokset 2012

• Matematiikan osaamisen kansallinen keskiarvo on Suomessa laskenut vuoden 2003 arvioinnista 25 pistettä, mikä vastaa runsaan puolen kouluvuoden edistymistä • Vuoden 2003 kärkimaista Suomen keskiarvon lasku on kaikkein suurin; OECD-maiden keskiarvo on laskenut 6 pistettä

Yhteenveto • Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen selvässä laskussa • Heikkojen matematiikan osaajien määrä kasvanut ja erinomaisten osaajien määrä vähentynyt • Lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen heikentynyt • Alueiden ja koulujen erot vähäisiä • Kieliryhmien ero kaventunut • Sukupuolten ero ja maahanmuuttajaoppilaiden osaaminen haaste tasa-arvolle • Suomalaisnuoret edelleen OECD-maiden parhaimmistoa

Ikäsidonnaiset menot miljardia euroa, vuoden 2008 hinnoin

Koulutusmenojen osuus BKT:sta 2010 Kaikki koulutusasteet

Koulutuksen opiskelijakohtaiset kustannukset Pohjoismaissa, Virossa ja Yhdysvalloissa, euroa (2010) 1

Valtion talousarvioesitykset 2010 ja 2014 v.2010v esitys milj. € Pääluokka Muutos, % Suhteellisen osuus muutos valtion talousarvoesityksen loppusummasta 24Ulkoasiainministeriönhallinnonala ,9237,6 25Oikeusministeriönhallinnonala ,48,8 26Sisäasiainministeriönhallinnonala ,2-18,0 27Puolustusministeriönhallinnonala ,7-28,6 28Valtiovarainministeriönhallinnonala ,0181,9 29Opetusministeriönhallinnonala ,6-9,2 30Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala ,0-70,3 31Liikenne- javiestintäministeriön hallinnonala ,2113,1 32Työ- ja elinkeinoministeriönhallinnonala ,0-215,2 33Sosiaali- jaterveysministeriön hallinnonala ,1118,5 35Ympäristöministeriönhallinnonala ,6-15,8 Yhteensä*, pl. valtionvelan vähentäminen ,4 Netto lainanotto * Käytetty pyöristettyjä lukuja

Lähde: Varkey GEMS Foundation Global Teacher Staus Index October 2013 Opettajien arvostus Suomessa korkealla

Lähde: Opetushallitus

Suomi osaamisen kärjessä

OAJ:n tulevaisuustyö • Alkoi syksyllä 2012, päättyi joulukuussa • Tekijöinä OAJ:n hallitus ja valtuusto, monet toimikunnat ja työryhmät, eri alojen sidosryhmät. • Koulutus- ja kasvatusjärjestelmämme kehitys 17 vuotta taaksepäin, vuodesta 1996 lähtien ja 17 vuotta eteenpäin vuoteen 2030 saakka. • Selvittää, miten talouskehitys, sosiaaliset, teknologiset sekä ekologiset muutokset ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat vuoteen 2030 mennessä koulutuspolitiikkaan ja koulutukseen. 19

Tavoite- ja uhkakuvat • Tavoitekuvia mm.: Tietoyhteiskuntataidot kaikilla, yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumaton opiskelu, yksilölliset opintopolut, kansainvälisyys luonteva osa korkeakoulujen toimintaa, oppimista tukevien voimavarojen parempi hyödyntäminen (monialaisia kampuksia). • Uhkakuvia mm.: Varhaiskasvatus ei ole enää osa kasvatus- ja koulutusjärjestelmää, peruskoulun kehittäminen pysähtyy, kouluyhteisöjen turvattomuus lisääntyy, ammatillista koulutusta tuottavat kansalliset tai kansainväliset yritykset.

Arvopohjan merkitys  Sivistys on itseisarvo.  Koulutus- ja kasvatusjärjestelmä säilyy oikeudenmukaisena ja yhdenvertaisena.  Suomalainen koulutusjärjestelmä edistää demokratiaa, tasa-arvoa ja turvallisuutta.  Kaikkien koulutusasteiden rahoitus säilyy pääosin julkisena.  Koulutus ja kasvatus edistävät kestävän kehityksen arvoja.

Tulevaisuustyö jatkuu • Tulevaisuuskone haastaa keskustelemaan. • Uudet kysymykset säännöllisesti. • Kaikki vastaukset luetaan ja analysoidaan. • OAJ kokoaa saadun aineiston pohjalta päättäjille linjauksia ja toimia, joita koulutuksen pelastamiseksi tarvitaan.

Sanoista tekoihin! Suomalainen koulutus nousuun! Suurseminaari Helsingissä  Merkitse allakkaasi jo nyt!

24

OAJ:n jäsenmäärä Lähde: OAJ:n toimintakertomukset OAJYLLAmmatilliset LTO

Näin kouluissa säästetään -ei ole varaa käyttää maitoa tai lihaa kotitalouden ruoanvalmistuksessa -kasviksista käytetään vain kaalia ja porkkanaa, tomaatti ja salaatti liian kalliita -tekstiilityössä on housujen asemesta suunniteltava shortsit -kirjoja kierrätetään toistakymmentä vuotta -uimaopetus, retket ja osallistuminen koulujen urheilukilpailuihin lopetettu koska ei ole rahaa kuljetuksiin -tukiopetusta ei voida antaa enää loppuvuodesta -tietokoneohjelmat ja työkirjat jäävät hankkimatta, eikä koulun kirjastoa enää täydennetä