Valistus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

Valistus Tyylisuunta.
Romantiikan aikakausi
Barokki, Rokokoo ja uusklassismi:
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Romantiikka.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
IX Miltä maa näytti? Matkakirjoista yleensä Miksi Yhdysvaltoja tai Pohjois-Amerikkaa koskevia matkakirjoja? - kiinnostus luontoon - ”resursseihin - ”väestöön,
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
Onko huono päivä??.
Keskiajan kirjallisuus
Hevoset ja kunta - rajapintoja. Hevoset ja yhteiskunta -hanke Hevosala Suomessa Hevosia (14 hevosta/1000 asukasta) Ratsastuksen harrastajia.
Seminaarinmäen Runoraati
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
1700 – luvun kulttuuria Ruotsi-Suomessa:
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Suuret aatteet 1800-luku.
Klassisismi Ylevää, kaunista ja symmetristä
Teollistuminen.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Valistusaika Tiede ja taide.
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Ranskalainen valistus X Valistuksen reseptiohistoriaa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Ranskalainen valistus I Johdanto Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Valistusajan kirjallisuus Tulee päivä, jolloin tyranneja, pappeja ja heidän harhaan johdettuja rikollisia kätyreitään nähdään vain teatterilavalla ja historian.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
VALISTUS (engl. Enlightenment) 1600-luvun loppu/ 1700-luku (s )
Valistus. Keskeisiä ajatuksia 1700-luvun keskieurooppalainen aate korosti järkeä ja kokemusta kritisoi rajatonta itsevaltiutta, yhteiskunnan epäkohtia,
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Eurooppa ja Eurooppalaisuus
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
VALISTUS 1700-LUKU ITSEVALTIUS ALKAA MURENTUA.
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Valistus: USA:n itsenäistyminen 1776 ja Ranskan vallankumous 1789
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
VALISTUS "Valoa pimeyteen".
1500-LUVUN USKONPUHDISTUS = REFORMAATIO
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
RUOTSIN NOUSU SUURVALLAKSI
Välimeren talousalue antiikin aikana
1 Ydinsisällöt.
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
Satiiri Ei ole kirjallisuuden laji.
Valistus 1700-luvulla vaikuttanut aate- virtaus, joka korosti…
Valoa kansalle – ja kansien väliin!
Valistus ja kristinusko
Pirstoutunut kristikunta ja uusi maailmankuva
VALISTUS.
Romantiikka.
ISLAMIN JA LÄNNEN KOHTAAMINEN
Esityksen transkriptio:

Valistus

Historia valistuksen kirjallis-filosofinen valtakausi noin v. 1660—1770 valistus viittaa tiedon valoon eli valistamiseen optimistinen ilmapiiri: ”ihminen voi suunnitelmallisesti parantaa elinolojaan” ennakkoluuloista ja epäkohdista vapautuminen järjen avulla perinteitä ja auktoriteetteja saa kritisoida tervettä järkeä käyttämällä: mm. yksinvaltius, säätyjen erioikeudet ja kirkko kritiikin kohteena

1700-l. luonnontutkimuksen, fysiikan (Isaac Newton), maantieteen, tutkimusmatkojen, teollistumisen ja vapautuvan kaupan vuosisata sanomalehtien leviäminen, kirjastojen rakentaminen ja sivistyneen porvariston kokoontuminen kahviloihin edistivät yhteiskunnallista keskustelua valistuksen saavutuksia ovat esim. uskonnollinen suvaitsevaisuus, noitavainojen loppuminen, aiempaa inhimillisempi oikeudenkäyttö, maaorjuuden lopettaminen, tasa-arvoisuuden tunnustaminen, kansansivistyksen leviäminen sekä Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus että Ranskan vallankumous perustuvat valistuksen keskeisiin ajatuksiin

Kirjallisuuden ominaispiirteet valistus painotti järjen valtiutta ja ennakkoluuloista vapautumista selkeyden, sopusuhtaisuuden, harmonian ja tasapainon ihanteet, kuten klassismissa valtioiden harjoittamaa tiukkaa sensuuria voitiin välttää sijoittamalla arvostellut epäkohdat keksittyyn tai vieraaseen ympäristöön kirjailijat tarjosivat tietoa politiikasta, taloudesta, luonnosta ja ihmisistä → suuri osa kirjallisuudesta oli faktatietoa, ja mielikuvituksellisuus väheni

Kuuluisia kirjailijoita ja heidän teoksiaan Daniel Defoe: kansanvalistusmies ja journalisti, joka kirjoitti tositapausta mukailevan Robinson Crusoen Jonathan Swift: Gulliverin matkat Voltaire: Ranskan johtava valitusfilosofi, jonka tunnetuin romaani on Candide Jean-Jacques Rousseau: Émile, uusi Héloïse, Tunnustuksia Jaakko Juteini: suomalainen kirjailija, joka joutui vaikeuksiin sensuuriviranomaisten kanssa, kuuluisin runo ”Laulu Suomesta” alkaa sanoin ”Arvon mekin ansaitsemme”