Vinkkejä tiedonhakuun

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SSYK – Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin
Advertisements

Informaatioteknologian instituutti Esityksen tekeminen PowerPointilla Jouni Huotari.
HelMet pilotoi uusia e-aineistoja
Sivupiiri.fi • Kirjallisuuteen keskittyvä yhteisöllinen verkkopalvelu nuorille • Kirjavinkkejä kirjastolaisilta • Kirja-arvosteluja käyttäjiltä eli nuorilta.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Kirjaston verkkopalvelu Kirkes-kirjastojen asiakkailla on mahdollisuus käyttää IntroActive-verkkopalvelua internetissä. Verkkopalvelussa voi mm.  uusia.
HAMK Kirjasto- ja tietopalvelut
Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto.
Kirjasampo - kirjallisia elämyksiä ja tutkimuksellisia haasteita Kaisa Hypén ITK2012.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Kirjastot.fi:n keskeisiä tavoitteita Kirjastot.fi-palvelut kirjastojen verkkopalveluiden peruselementeiksi - yhteiset palvelut ja sisällöt kirjastojen.
Yhteinen eKirjasto Erkki lounasvuori Keskuskirjasto.
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.JohdantoJohdanto 2.Tiedonhaku Europa-portaalistaTiedonhaku.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
Hämeenlinnan verkkokirjasto Kirjasto 2.0. Lähtökohdat Kerätä kirjaston erilliset verkkopalvelut yhdeksi toiminnalliseksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Kirjasampo ja eKirjasto Kirjastopäivät 2015 Tuomas Aitonurmi, informaatikko / toimittaja, Turun kaupunginkirjasto / Kirjastot.fi.
Yleisten kirjastojen e-aineistot Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Digi.kansalliskirjasto.fi - järjestelmä sukututkijan näkökulmasta
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Innostavaa kirjallisuuden opetusta!
Luonnontiedeaiheinen projekti
Finnan käyttäjäkysely 2016
Yleisten kirjastojen tulokset
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Mitä pitää ”esitellä”? Miten se tehdään? Milloin esitellään?
Tiedonhaku kirjastossa
Tervetuloa kirjastoon Suomessa
Finna-tilannekatsaus
Kirjaston tiedonhaku - alakoulu
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
OHJEITA TUTKIELMAN ESITTELYYN AC-ISTUNNOSSA
Aineistotyyppi työpaja
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Valmiita elementtejä asiakassivuille ja työvälineitä
Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Tiedonhakua kirjastossa
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Artikkelihakujen tekeminen
Blogger Teppo Räisänen.
Kirjasto tutkimuksen tekijän ja ohjaajien apuna
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Kirjaston tiedonhaun opetus ja tiedonhakijan reitti
Minna Katela, Celia Marjo Kauttonen, Celia
Mitä jokaisen uuden opiskelijan tulee tietää Oppimiskeskuksesta
Celian palvelut kirjastosta
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta 5. lk
Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku
Korkeakoulukirjastojen Finna
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Vinkkaajan muistilista
SFX:n haravointi Finnaan
Makupalat.fi: Miksi linkkihakemistoja taas tarvitaan?
Kirjasto tutkimuksen tekijän ja ohjaajien apuna
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Esityksen transkriptio:

Vinkkejä tiedonhakuun 9.-luokkalaisille kotimaisesta kirjallisuudesta ja kirjailijoista 19.9.2019

Miten alkuun? Valittuasi kirjailijan esitelmääsi varten etsi hänen kirjoittamansa kirja/kirjoja luettavaksesi Outi-verkkokirjastosta. Hakutuloksista selviää kirjan aihe, ilmestymisaika, sivumäärä ja saatavuus eri kirjastoissa. Myös kansikuva ja kuvaus ovat yleensä saatavilla. Kirjan voit varata ja noutaa mistä tahansa Outi-kirjaston toimipisteestä. Kirjan varaaminen vaatii kirjautumisen verkkokirjastoon. Siihen tarvittavan pin-koodin saat kirjastosta.

Lähdeteoksia kirjaston hyllystä Hae lähdeteoksia käyttämällä verkkokirjaston aihehakua (aihe: kirjailijan nimi). Käytä rajauksia, jos hakutulos on liian suuri. Kirjailijahakemistoista saat perustiedot kirjailijasta, esim. Kotimaisia nykykertojia -sarjan osa. Kirjailijaelämäkerrat ja muistelmat. Käytä myös hakuteoksia, esim. Kansallisgalleria: suuret suomalaiset, joissa on varsinkin klassikkokirjailijoiden esittelyjä.

Kirjailijatietoa verkossa Kustantajien verkkosivut, esim. Otava , WSOY , Tammi , Gummerus jne. Kirjailijoiden omat kotisivut, blogit ja somekanavat. Kirjablogit Kirjavinkit-sivustolla on tuhansien kirjojen esittelyjä.

Kirjailijatietoa verkossa Kirjasampo on kirjallisuuteen keskittynyt verkkopalvelu. Sen kautta voi etsiä kirjallisuutta eri aiheista sekä tietoa kirjoista, kirjailijoista, kääntäjistä ja kuvittajista. Kirjasammossa on kirjailijahaastatteluja, kirjavinkkejä, videoita, arvosteluja, kansikuvia ja kirjailijoiden omia kuvailuja tuotannostaan. Kirjastokaistan kirjallisuusohjelmat, osin samaa sisältöä Kirjasammon kanssa.

Kirjailijatietoa verkossa Makupalat-linkkihakemistossa on paljon tietoa kirjoista ja kirjallisuudesta. Kuvia klassikkokirjailijoista Finnasta Kirjailijahaastattelut, kirjatrailerit ym. esityksen elävöittäjät Kirjasammosta tai vaikka Yle Areenasta.

Kirjaston e-aineistot yhdellä sivulla eKirjastossa esimerkiksi: Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan e-kirjasto: sähköisiä kirjoja ja äänikirjoja, joita voit lainata kirjastokortillasi ja pi-koodilla. Kaino: suomalaisen kirjallisuuden digitoituja klassikoita 1880-luvulta 1930-luvulle. Biografiasampo: kirjailijoiden ja muiden merkkihenkilöiden elämäkertatietoja. Finna: digitoituja kirjoja, valokuvia ym.

Kiitokset! terhi.mustonen@ouka.fi www.ouka.fi/kirjasto