Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kirjaston tiedonhaun opetus ja tiedonhakijan reitti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kirjaston tiedonhaun opetus ja tiedonhakijan reitti"— Esityksen transkriptio:

1 Kirjaston tiedonhaun opetus ja tiedonhakijan reitti

2 Tiedonhaun opetuksen sisältö
Suunnittele opetus etukäteen käytössä olevan ajan, sekä opettajan ja luokan tarpeiden mukaan. Oppituntien kesto yleensä minuuttia. Tuntisuunnitelmia löydät KiTa-sivujen Ideavarastosta. Luokan koko ja luokka-aste muovaavat tunnin sisältöä. Tutustu etukäteen Kirjastoreitti-sivustoon ja hyödynnä sivuston materiaalit. Opetusmateriaaleja on myös KiTa-sivuston Opetusmateriaalit-sivulla. Koulussa vai kirjastossa?

3 Kuinka paljon aikaa tarvitaan?
Tiedonhakijan reitin läpikäymiseen saa menemään 45 minuuttia, jos reitillä tutkitaan samalla verkkokirjastoa, lähteiden merkitsemistä, lähdekritiikkiä jne. Kannattaa keskittyä vain luokan tiedontarpeisiin. Kaksoistunnilla ehtii käydä läpi tiedonhakijan reitin, OUTI-verkkokirjaston sekä jättää aikaa oppilaiden omaan työskentelyyn. Kirjaston verkkosivutkin tutuksi: aukioloajat, tapahtumat, some...

4 Suunnittele ja tutustu
Liikkeelle Kirjastoreitti -sivuilta Käytä opetuksessa lähtökohtana Kirjastoreitti-sivustoa, jonka avulla tutustutaan tiedonhankintaan ja tiedonhakuun: Tiedonhankinnan prosessi tutuksi Tiedonhakijan reitillä Tiedonhakuun perehdytään OUTI-verkkokirjastossa

5 Kirjaston e-aineistot: kirjat, äänikirjat, lehdet, musiikki
Verkkotiedonhaku ja tietokannat Tiedonlähteet ja tekijänoikeudet Mobiilitehtävät Materiaalia riittää poimittavaksi: Ajatuskartta Kuvat opetuksessa

6 OPS tutuksi Tutustu myös Oulun OPSin materiaaleihin ja Tiedonhallinnan polkuun Esimerkkitoteutuksista eri luokka-asteille saat aihevinkkejä opetukseen.

7 Tiedonhakijan reitillä
Jos ryhmässä halutaan keskittyä tiettyyn aiheeseen, kokoa paketti annetun aiheen ympärille esim. käyttäen tiedonhakijan reittiä. Varaa reilusti aikaa oppilaiden omalle tiedonhaulle ja lähiopastukseen.

8 Miksi tiedonhakijan reitillä kannattaa aloittaa?
Tiedonhakijan reitti toimii yleisenä projektitöiden tekemisen ohjeena. Sen avulla kiinnität verkkokirjaston opetuksen laajempaan kokonaisuuteen ja motivoit oppilaita projektin aloittamiseen Kouluilla tehdään uuden OPSin myötä paljon MOK-jaksoja (monialaiset oppimiskokonaisuudet) sekä muita projekteja ja tutkielmia.

9 Kenelle? Esim: 3. lk kirjastoluokituksen opetuksen yhteydessä.
5. lk kirjastotietokannan/verkkotiedonhaun opetuksen yhteydessä. 7. lk verkkokirjaston/verkkotiedonhaun opetuksen yhteydessä. lähdekritiikin ja lähdemerkintöjen opetuksen yhteydessä. Tiedonhakijan reitin voi ottaa kaikissa tiedonhaun opetuksissa johdannoksi tai rungoksi.

10 Miten? Kulje oppilaiden kanssa yhdessä tiedonhakijan reittiä kohta kohdalta, kysellen ja yhdessä pohtien. Käydessäsi reittiä läpi voit tarkentaa aiheita ja antaa esimerkkejä, esim. asiasanat (Finton esittely), sähköiset tiedonlähteet (kirjaston e-aineistot-sivu), lähdeluettelon laatiminen, ja aloittaa sen kautta Outi-verkkokirjaston opetuksen.

11

12 Kiitokset! www.ouka.fi/kirjasto
Terhi Mustonen Tuija Polo-Koret Reija Loukusa-Ahonen


Lataa ppt "Kirjaston tiedonhaun opetus ja tiedonhakijan reitti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google