Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vinkkaajan muistilista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vinkkaajan muistilista"— Esityksen transkriptio:

1 Vinkkaajan muistilista

2 Mitä vinkkaisin? Vinkkaajan muistilista
Ylläpidä aineistontuntemustasi koko ajan ja seuraa uutuuksia. Näistä saa apua: eri kaupunkien kirjallisuusdiplomit, esim. Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomit Sivupiiri ja Lukufiilis Kirjavinkkariblogi ja muut blogit. Kirjastojen valmiit vinkkilistat Kirja-arvostelut, kustantajien sivut ja uutuusluettelot Kollegat ja muut vinkkarit Käytä hyväksesi hiljaisia aikoja ja valmistele itsellesi vinkkauspaketteja eri kohderyhmiä varten. Vinkkaajan muistilista Tärkeintä on lukuinnon herättäminen!

3 Sopiminen koulun kanssa
Vinkkaajan muistilista Sovi opettajan kanssa vinkkaustunnin aika niin, että sinulle jää aikaa valmistautua. Selvitä myös käytettävissä oleva aika. Oppilaiden järjestäytyminen ja väli- tai ruokatunnit voivat lyhentää vinkkaustunnin kestoa. Lähetä opettajalle ohjeet kirjastokäynnistä. Selvitä millaiselle ryhmälle vinkkaat: oppilasmäärä mahdolliset erityisoppilaat lukutottumukset erityistoiveet (teemat, projektit ja aiheet) Etukäteen valmistautuminen kannattaa (aina).

4 Sopiminen koulun kanssa
Jos vinkkaus on koululla, selvitä paikka ja reitti sekä parkkipaikat hyvissä ajoin. ”Karttasovellus on vinkkarin paras ystävä.” Jos tarvitset tietokonetta, dataprojektoria, dokumenttikameraa tai muuta tekniikkaa, pyydä koulua järjestämään ne valmiiksi. Talleta aineistosi esim. tikulle tai pilveen. Jos käytät omaa konetta, varmista tekniikan toimiminen, varsinkin jos otat mukaan lainattavaa aineistoa. Jätä omasi ja kirjaston yhteystiedot opettajalle yhteydenottoa varten jo ennen vinkkausta. Ota myös opettajan yhteystiedot talteen. Vinkkaajan muistilista

5 Vinkkaukseen valmistautuminen
Kokoa vinkkauspakettisi. Sen kannattaa olla tarpeeksi laaja, että saat mukaasi riittävästi aineistoa kullekin vinkkaustunnille. Varaa aikaa lukemiseen! Varaa aineisto ajoissa. (Suosikkeja vinkkaavat yleensä kaikki samaan aikaan). Pidä vinkkauspakettisi monipuolisena. Ota mukaan tietokirjoja, sarjakuvia, selkokirjoja jne. Lukiessasi tee muistiinpanoja. Mieti mitä kirjasta haluat/kannattaa kertoa. Valitse koukuttava lukunäyte. Vinkkaukseen valmistautuminen Vinkkaajan muistilista Aineistoa erilaisille lukijoille sekä eripituisia vinkkejä pakettiin mukaan.

6 Vinkkaukseen valmistautuminen
Vinkkaajan muistilista Elävöitä esitystä vinkkarivideoilla, trailereilla, esineillä, äänillä, kuvilla... (muista tekijänoikeudet!). Tulosta luokalle valmiiksi lista vinkkaamistasi kirjoista. Lista on hyvä lähettää opettajalle myös sähköpostilla. Tarvittaessa harjoittele ja mieti tunnin kulkua. Valmistautuminen lisää varmuutta! Koeyleisöäkin kannattaa käyttää. Vertaistukea kirjavinkkariblogista.

7 Sitten vinkataan! Vinkkaajan muistilista
Valmistele tila ennen vinkkausta: laitteet auki ja materiaalit esille koneelle. Laita kirjat esille. Tunnin alussa esittele itsesi ja kerro miksi olet luokassa Johdatuksena vinkkaukseen voit kysellä lempikirjoista ja lukukokemuksista. Herättele lukuintoa ja kerro lukemisen hyvistä puolista. Keskustele! Näin saat luokkaan kontaktin ja vinkkaus sujuu mukavasti. Vinkkaajan muistilista Ole rehellinen ja kerro mielipiteesi kirjoista, mutta ota myös palautetta vastaan.

8 Sitten vinkataan! Vinkkaajan muistilista
Jätä oppilaille kirjalista ja opasta kirjojen varaamisessa. Jos olet ottanut mukaan lainattavaa aineistoa, hoida lainaus. Opettaja pitää luokassa huolen järjestyksestä! Jos ehdit, voit esitellä Kirjastoreitti-sivustoa, verkkokirjastoa sekä markkinoida kirjallisuusdiplomia ja mahdollisia lukukampanjoita. Toivota kuulijasi tervetulleiksi kirjastoon! Muista kevytvinkkaus. Koko kirjaa ei tarvitse opetella ulkoa.

9 Monenlaista vinkkausta
Vinkkaajan muistilista Vinkkaustunnin voi toteuttaa myös toisin, jos niin sovitaan: teemavinkkaus genrevinkkaus elämyksellinen vinkkaus mediavinkkaus: elokuvat, lehdet, pelit, verkkosivut tai sovellukset. Yhdessä opettajan ja oppilaiden kanssa voi valmistella myös kaverivinkkausta. Lukuinnon ohjeet kaverivinkkaukseen. Lisää ideoita Lukuinto-sivustolta

10 Hauskoja vinkkaustunteja!


Lataa ppt "Vinkkaajan muistilista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google