MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Advertisements

Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuottavuuteen?
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
Kansantalouden tilinpito
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
IS-LM -malli crash course
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
KANSANTALOUSTIEDE Timo Värre.
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.
TALOUSTIETO YH2. KURSSIN SISÄLTÖ Kansantalouden perusteet Kansantalouden perusteet Kotitaloudet – yritykset – kilpailu – hinta Kotitaloudet – yritykset.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Yh 2 - taloustieto Kurssin tenttiminen.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Kertaus.
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Aluetilinpito * - työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos.
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Inflaatio.
Maailmantalouden suuret kysymykset Suhdannetilanne ja -näkymät
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Tilastokuvaajien tulkinta
Markkinat toipuivat, toipuuko talous?
Verkoston ulkoisvaikutukset
TUOTANNONTEKIJÄT.
Kaksinkertainen kirjanpito
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Kysynnän ja tarjonnan laki
HYÖDYKKEET JA TUOTANNON- TEKIJÄT
Suomen talouden tulevaisuus
TALOUDEN KIERTOKULKU.
Kansantalouden mittarit
Inflaation lajit Petra & Natalie.
Vastauksia tehtäviin Kpl 22.
TALOUSKASVUN EDUT JA ONGELMAT
Ulkomaankauppa Globalisaatio -> Vapaakauppa -> Varallisuuden ja elintason kasvu tarjonnan lisääntyessä Taloustieteilijä David Ricardo: ”Kunkin valtion.
TALOUSKASVU.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Luku 3 Kansantalouden kiertokulku.
Finanssipolittiikka.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Markkinatalous ja epätäydellinen kilpailu
BKT -ja talouden mittaaminen.
TALOUSKASVU.
TALOUSPOLITIIKKA Talouspolitiikka on politiikkaa
Yksityisen kulutuksen muutos-% Investointien muutos-%
KANSAINVÄLINEN TALOUS
TALOUDEN KASVU JA SUHDANNEVAIHTELUT
INFLAATIO.
6 KANSANTALOUDEN TILINPITO
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Taloudellinen katsaus
Kansantalouden kiertokulkumalli
Taloudellinen katsaus
7 TALOUDEN KASVU JA SUHDANNEVAIHTELUT
Rakentamisen suhdanne maaliskuu 2017
Työvoima 2016 Pohjanmaa.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Työvoima 2015 Pohjanmaa.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
TUOTANNONTEKIJÄT s
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Esityksen transkriptio:

MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO Makrotalouden kohteena on kansantalous miten kansatalouden osien vuorovaikutus näkyy kansataloudessa? kotitaloudet yritykset ulkomaat kysymys on kansatalouden kiertokulusta mielenkiinnon kohteena on edelleen kysyntä ja tarjonta, mutta nyt kokonaiskysyntä ja –tarjonta sekä kokonaistuotanto

Kansantalouden tilinpito Perusteemat: Kokonaistuotannon rakenne ja kasvu Työllisyyden ja työttömyyden kehitys Inflaatio   Talouspolitiikan tavoitteena on jatkuva, suhteellisen nopea talouskasvu vuosien aikaperspektiivi kasvua mitataan kokonaistuotannon eli bruttokansantuotteen BKT muutoksella Potentiaalinen tuotanto mahdollinen tuotanto. kun voimavarat ovat täysin käytössä talouden voimavarojen, teknologian ja tuottavuudenperusteella

Kansantalouden tilinpito Kansantalouden kiertokulku Toisen tulo = toisen meno Kysymys on vaihdannasta kuluttajien, yritysten, rahoituslaitosten julkisen sektorin ja ulkomaiden välillä. Vaihdannan kohteena ovat hyödykkeet (tavarat ja palvelut) ja tuotannon tekijät (luonnonvarat, koneet, laitteet, rakennukset ja työvoima). Perusmallissa ovat kotitaloudet (kuluttajat) ja yritykset (tuottajat) Yritykset: tuottajia ja tuotannontekijöiden käyttäjiä Kotitaloudet: hyödykkeiden kuluttajia ja tuotannontekijöiden tarjoajia

Kansantalouden tilinpito Yritysten ja kotitalouksien välillä on reaalivirta tuotannontekijät ja hyödykkeet tulovirta molempiin suuntiin (tulovirta on eri kuin raha ks. myöhemmin) tuotannontekijätulot osingot palkat vuokratulot kotitalouksien ostamat tavarat ja palvelut eli talouden kokonaistuotanto

Kansantalouden tilinpito Kuinka tuotannontekijätulot kiertävät (pelkistetty kaavio): Kuvastaa markkinataloutta. Miten puhdas suunnitelmatalous eroaa? Markkinoilla syntyy tuotannolle rahassa mitattava arvo eli hinta tulovirta = reaalivirta

Kansantalouden tilinpito Rahan ja tulon suhde Tulo = virta eli taloudessa muodostuvat tulot Raha = varanto, kansantalouden kunkin hetken rahan määrä (100 mrd) Näiden suhde riippuu siitä kuinka nopeasti raha kiertää kansantaloudessa. jos jokainen euro maksetaan tulona 5 kertaa vuodessa, on tulojen arvo 500 mrd

Kansantalouden tilinpito Esimerkki tulovirrasta ja reaalivirrasta: B omistaa huoneiston, jonka se on vuokrannut A:lle. A on parturi B menee parturiin A:lle Tulovirta: A saa maksun tukanleikkuusta, B saa vuokra toimitiloista Reaalivirta: Leikkauspalvelu A:lta B:lle

Kansantalouden tilinpito

Kansantalouden tilinpito

Kansantalouden tilinpito

Kansantalouden tilinpito

Kansantalouden tilinpito