Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Esimies verkossa Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Advertisements

Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Tekijänoikeudet huolettavat –miten käytän omaa ja toisen työtä
Tekijänoikeudet – miten käytän toisen työtä , yliopiston käyttöluvat
TUKIPAKETTI LYHYEN MATIKAN OPISKELUUN LUKIOSSA Kevät PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
TerveTie Tampereen ryhmä
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Ari Haasio SeAMK.  Creative Commons –lisenssit  Useita erilaisia  Tarjoavat suojaa ja vapautta tekijänoikeuteen.  Perinteinen” kaikki oikeudet pidätetään”
Mikä tekijänoikeus?.
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
MIKÄ TEKIJÄNOIKEUS Toinen oppitunti.
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry Kuopio
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Youtube.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Flickr-kuvahaku.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Ossi Mäntylahti Yhteiskunnallinen näkemys: tekijänoikeus- lainsäädännön ja käytäntöjen vaikutus suomen kieleen digitaalisella aikakaudella
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
 Yleistavoite (valtakunnallinen): musiikin käyttö ja vaikutusmahdollisuudet eri taidemuodoissa ja mediassa  Kurssi rakentuu Lontooseen suuntautuvan opintomatkan.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
TVT2 kurssiin Virpin kokeilua. Tällä sivulla on animaatio… toimiiko?
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden julkaisut, raportit ja esitykset
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Musiikin käyttö yliopistossa
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
ABITTI-KOE FYSIIKASSA JA KEMIASSA
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
HYGIENIATYÖ.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Mitä opettajan on hyvä tietää tekijänoikeuksista ja tietosuojasta
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Internetin käyttö opetuksessa
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
. Tekijänoikeus ja Creative Commons Nimeä -lisenssi Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Teksti: © 2017 Maria.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Turvallisuuspankki FINVET.fi
Madetojan musiikkilukion Veso-päivä
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Esityksen transkriptio:

Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä Jari Halonen Juuso Norrena Jari Halonen

Yleistä Tässä esityksessä on käytetty Tarmo Toikkasen luentomateriaalia "Koulun tekijän oikeudet kuntoon ( KOTEK-hanke)"    (Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä)  Tekijänoikeuslaki on vaikea ja ristiriitainen Omalla sisällölläsi, oppimateriaalillasi jne. saat tekijänoikeudet itsellesi ja voit käyttää omia materiaalejasi opetuksessasi.  Oppilaalla on omat oikeudet omaan tuottamaansa sisältöön. Työnantaja eli Ylöjärven kaupunki saa oikeudet opettajan sisältöön, jos siitä on erikseen sovittu.

Yleistä Tekijälle, taiteilijalle, opettajalle, oppilaalle syntyy tekijänoikeus tai lähioikeus teokseensa. Kuva: Tarmo Toikkanen CC BY-SA

Yleistä Muuntelu, kopiointi, välitys, levitys ja esitys on lähtökohtaisesti kielletty, mutta käyttöluvan voi saada: Laista Kunta-, tai koululisenssistä eli Digilupa Avoimesta lisenssistä (CC) Tekijältä kysymällä Tekijänoikeusjärjestöltä (Gramex, Teosto…) saadulla luvalla

Teoskynnys

Opettajan esittämisoikeus Kaikki: musiikki, teksti, kuvat, dataprojektorilla/älytaululla  Elokuvat ja näytelmät (vuokravideota tai kirjastosta lainattua) ei saa näyttää oppitunnilla Suoratoistopalveluista, kuten Netflix, HBO... ei saa näyttää oppitunnilla Verkkovideon esim. Youtubesta esittäminen vaatii harkintaa ja koulun linjauksen. Esimerkkinä Omnia: ”julkisessa opetustilanteessa saa esittää pedagogisesti perustelluista syistä verkkovideoita, jotka ovat laillisesti ja täysin julkisesti verkosta katsottavissa, ja joiden tuottaja ei levitä videoita ansaintatarkoituksessa.” Julkisissa tilanteissa, kuten koulun juhlissa ei saa esittää yksityiskopioita, muunnelmia, mutta yksityistilaisuudessa saa.

Materiaalin levitys ja välitys Osittaisia valokopioita saa levittää opetuksessa oppilaille Digilupa sallii välittämisen koulun suljetulla verkkoalustalla esim. Office365 Teoskappaleita (kuten kirjoja) saa tuoda opetustilanteeseen Linkittäminen on sallittua (hyvän tavan mukaan) Sisällön upotus (embed) on sallittua Voit levittää avoimesti lisensoitua sisältöä

Kuvien käyttö opetuksessa •Käytä kuvia, joiden suoja-aika on vanhentunut •Esitä netissä olevia kuvia videoprojektorilla tekemättä niistä kopioita •Käytä selittäviä piirustuksia, jotka eivät ylitä teoskynnystä •Tulosta ja valokopioi max 20 kuvaa / sivusto •Ota tekstiin liittyviä kuvia tieteellisessä esityksessä kuvasitaateiksi •Ota tuotearvosteluun tuotteen kuva •Kopioi kuvia verkosta osaksi omaa oppimateriaaliasi Digiluvalla •Käytä avoimesti lisensioituja (CC) kuvia

Digilupa 2016- 1.Skannaa 5-20 sivua / julkaisu digitaaliseen muotoon. 2. Kopioi 20 sivua tai kuvaa / verkkosivusto digitaalisesti. 3.Teosten esitykset saavat tallentua luentotallenteeseen. 4. Käännös- ja muunteluoikeudet Oikeudet sekä opettajalla että oppilaalla. Ehdot: Skannatut kopiot saa leimata. Kopiot saa raportoida Käyttö vain opetustarkoituksiin. Aineiston jakelu vain samalle opetusryhmälle koulun suojatulla oppimisalustalla. Aineisto poistettava jakelusta kurssin päätyttyä.

TV ja radio Katselu ja tallennus kahdeksi vuodeksi Yle 1, 2, Teema, Fem ja MTV3  Ylen radiokanavat Ei elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia draamasarjoja Yle Areena ja Elävä Arkisto

LINKKEJÄ ja LISÄTIETOA Opettajan tekijänoikeusopas: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/  Sopimusmalleja: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/aineisto/sopimusmallit-avoimeen-sisallontuotantoon/  Elokuvalisenssi: http://viihdepalvelu.com/elokuvalisenssi/  Digilupa: http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/kopiointilupa/fi_FI/kopiointilupa_kirjojen_ja_lehtien_kopiointiin_ja_teosten_digitaaliseen_kayttoon/ Kopiokissa: http://www.opettajantekijanoikeus.fi/kopiokissa/  Kopiraittilan koulu: http://kopiraittila.fi/ 

KIITOS!