Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mekaaninen energia voimatarinoita
Advertisements

Vuorovaikutus.
Vuorovaikutus.
Paine p.
Paine p.
Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
Työ,ja teho.
Liike- ja potentiaalienergia
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Vuorovaikutuksesta voimaan
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Tiheys.
Tilavuus.
Tilavuus.
Esim. työstä Auto lähtee levosta liikkeelle nousemaan mäkeä ylöspäin. Keskimääräinen liikettä vastustava voima on vakio. Mäen päällä autolla on tietty.
Ohjeita luistavan rinnepäivän rakentamiseen Rinneturvallisuus  Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry.
KYNTTILÄLAMPETTI.
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
Suoraviivainen liike Esim. sinimuotoinen liike (K03/10)
Mitä kitka on?. Mitä kitka on? Kitka Kitka vastustaa liikettä. Miksei tämä toimi?
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Mitä kitka on?. Mitä kitka on? Kitka: Kitka vastustaa liikettä. Miksei tämä toimi?
Algoritminen ajattelu
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Virtapiiri.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Tiheys
VOIMIEN LAKEJA.
Väliaineen vastus.
Aineen oma paino aiheuttaa paineen
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
ÄÄNI.
Mekaniikan tehtävien ratkaisuja
Ongelmat on tehty ratkaistaviksi
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
Vuorovesi ja aaltoenergia
8 Lämpölaajeneminen.
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Palkintopokaali.
1. Energia liikeilmiöissä
Paine p.
Ei mikään edellä olevista, piirrä valaistu alue
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Määritä vaunun potentiaali- ja liike-energia
19. Liikettä vastustavat voimat
Mekaniikan peruslait (Newtonin lait)
Tiivistelmä 4. Työ ja teho
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Tutki mitkä asiat vaikuttavat kitkaan
Voima.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
PERISKOOPPI.
Vuorovaikutus.
Leikkuulauta pystypuusta P. H..
Leikkuulauta pystypuusta P. H..
Leikkuulauta pystypuusta P. H..
Esityksen transkriptio:

Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä 5.-6. luokka Venla Moilanen

Pohdintatehtävä Pohdi parisi kanssa: Miksi laiva kelluu veden pinnalla? Minkälaisia voimia laivaan kohdistuu? Kirjoittakaa ja piirtäkää vastauksenne.

Tutkimustehtävä Ottakaa mittakannuun 1 litra vettä Upottakaa veteen 2 dl:n jogurttipurkki suutaan myöten niin, ettei vettä pääse purkin sisään Mitä tapahtuu? Lukekaa mittakannun mitta-asteikosta vedenpinnan korkeus, kun purkki on upotettuna veteen

Laiva syrjäyttää oman painonsa verran vettä Noste Laiva kelluu, koska siihen kohdistuu noste Nosteen voima on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän väliaineen paino Laiva syrjäyttää oman painonsa verran vettä Kun istut kylpyammeeseen, vedenpinta nousee yhtä paljon, kuin sinä viet tilaa ammeessa.

Havainnoi Vesiastiaan lasketaan pieni kivi ja tyhjä, suljettu limsapullo Mitä tapahtui? Miksi?

Noste Jos noste on suurempi kuin kappaleen paino, kappale kohoaa ylöspäin eli kelluu Jos noste on pienempi kuin kappaleen paino, kappale uppoaa Uimarengas kelluttaa uimaria, koska se lisää uimarin tilavuutta, mutta ei juurikaan hänen massaansa.

Potkuri Hydrokopterin liikkuminen perustuu ilmapotkuriin Potkuri muodostuu kahdesta tai useammasta samaan akseliin kiinnitetystä pienestä siivestä, lavasta. Potkurin voimanlähteenä on yleensä moottori.

Potkuri Kun potkurin lavat pyörivät, ilman nopeus kasvaa, ja lapojen pyörivä liike muuttuu työntövoimaksi. Potkurin pyöriessä lapojen eri puolille muodostuu paine-ero ja ilma kiihtyy suurempaan nopeuteen, joka aiheuttaa potkuriin eteenpäin suuntautuvan voiman

Millaisia asioita hydrokopterin suunnittelussa pitää ottaa huomioon? Vedenvastus Veden kitka syntyy, kun vesimolekyylit virtaavat laivan kylkiä pitkin ja hankaavat mennessään laivan vedenalaisia osia Kitkaa voidaan pienentää pohjan ja keulan muotoilulla sekä vedenalaisten osien pintakäsittelyllä Massa Varo tekemästä hydrokopteristasi liian painavaa

Millaisia asioita hydrokopterin suunnittelussa pitää ottaa huomioon? Tasapaino Jotta hydrokopteri pysyisi pystyssä eikä uppoaisi, sen on myös oltava tasapainossa Mieti osien sijoittelu kopterin pohjaosaan Huomioi erityisesti moottorin, potkurin ja paristojen paino Ilmanvastus Ilmanvastukseen vaikuttavat mm. korkeus ja leveys

Omaa hydrokopteria tekemään Tee hydrokopteristasi erilaisia luonnoksia Valitse luonnoksista yksi ja tee siitä tarkempi piirustus Huomioi ilman- ja vedenvastus, tasapaino ja massa Piirrä hydrokopteristasi kuvat ainakin sivulta ja edestä suunnittelupaperiin Suunnittele sähkökytkennät Mihin sijoitat moottorin, potkurin ja paristot? Mitä kautta johtimet kulkevat niiden välillä?

Omaa hydrokopteria tekemään suunnittelupaperi mallikopteri

Omaa hydrokopteria tekemään Valmista hydrokopterisi PS-E-levystä Sahaa kopterin osat Tee aukot paristoja, moottoria ja johtimia varten Hio osat tarvittaessa Jos haluat osista erivärisiä, maalaa osat jo nyt Kokoa kopterisi ennen liimausta, jotta voit vielä tehdä muutoksia rakenteeseeen Liimaa kopterisi kokoon puuliimalla Maalaa hydrokopterisi

Omaa hydrokopteria tekemään Juota johtimet moottoriin, paristokoteloon ja potkuriin ohjeen mukaisesti* Testaa sähkökytkentöjen toimivuus Kiinnitä moottori, paristokotelo ja potkuri paikoilleen* * Nämä työvaiheet voidaan osien sijoittelusta riippuen tehdä myös päinvastaisessa järjestyksessä!

Hydrokopterin sähkökytkennät

Valmiita hydrokoptereita http://nk.oulu.fi/enorssi/gallery/albumit/album67/hydrokopteri.sized.jpg http://www2.edu.ouka.fi/koulut/herukka/tn-kuvat/hydrokopterit/hydrokopteri08.jpg http://www2.edu.ouka.fi/koulut/herukka/tn-kuvat/hydrokopterit/hydrokopteri011.jpg

Lähteet http://tieku.fi/kysy-meilta/laivan-menoa-jarruttava-veden-vastus http://fi.wikipedia.org/wiki/Noste http://www.hoksaa.net/nostavapallo.html http://fi.wikipedia.org/wiki/Potkuri Step Systems: hydrokopteri-työohje