ILMASTONMUUTOS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Onko tämä näkemys täysin yksimielinen?
Advertisements

Maapallon lämpeneminen
Jarrut ilmastonmuutokselle! Ihmiskunnan megahaaste ja kuinka se selätetään?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
Yläluokkalaisten käsityksiä ilmastonlämpenemisestä Tiina Nevanpää
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
helenarimalimankkaankoulu 2009
mieluummin useampikin?
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Maapallon muuttuva ilmasto
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Yhteenveto ympäristöongelmista
ISLANNIN LUONNONOLOT.
Vesi ja sen riittävyys muuttuvassa maailmassa Proseminaari esitys 2010 Anna-Kaisa Karppanen.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Sudanin vesitilanteeseen.
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Ilmanpaine- ja Tuulivyöhykkeet  Auringon valo- ja lämpösäteily  => Maapallolla vallitsee säteilytasapaino, sillä tulosäteily palaa ajan myötä lähtösäteilynä.
2. PINNANMUODOT VAIHTELEVAT ALANGOISTA YLÄNKÖIHIN
Malli yritysmaailman toimijoille (tätä PPT-tiedostoa voidaan käyttää ja muokata vapaasti) Päivämäärä, tekijä, aihe/teema jne. "Ilmastonmuutoksen luomat.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
LÄMPÖLAAJENEMINEN Kun ainetta lämmitetään, sen rakenneosasten lämpöliike voimistuu. Silloin rakenneosaset tarvitsevat enemmän tilaa ja aine laajenee. Vastaavasti.
Tuulet  1. Planetaariset tuulet –laajoilla alueilla –suunta pysyy suunnilleen samana jatkuvasti (auringon zeniittiasema vaikuttaa) –Coriolis-voima vaikuttaa.
Ilma.
12. Ilmakehä, Maan suojamuuri
Ilmastonmuutos.
7. Taudit ja tuholaiset.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos.
Vesikehä.
Aurinkokunta.
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Maiseman muutos Eksogeeniset ilmiöt muokkaavat maankamaraa ja muuttavat maisemaa (rapautuminen, eroosio, massaliikunnot) maanviljely, ylilaidunnus, metsien.
Vesi Maailman tila vihkonen s :
ILMAKEHÄ.
13. Ilmastonmuutos.
Lauhkean vyöhykkeen trombit
Tundra Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopan pohjoisosissa esiintyy tundraa.
Vesivoima.
Yhteyttäminen.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
MERIVIRRAT Aiheutuvat pasaati- ja länsituulista
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
Elinympäristömme alkuaineita
GE3 Haasteiden maailma.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Maapallon aridit alueet
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostusseminaari
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Ekologiset ympäristöongelmat
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
II Ekologia.
Lämpö ja infrapunasäteily
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Tutkimme, mitä ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisiin tehdä.
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
Ydinvoimala? This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
Esityksen transkriptio:

ILMASTONMUUTOS

Maapallon pinnan keskilämpötila on noin 15 °C Maapallon pinnan keskilämpötila on noin 15 °C. Ilman tätä niin sanottua luonnollista kasvihuoneilmiötä keskilämpötila olisi -18 °C Luonnollinen kasvihuoneilmiö on erotettava ihmisen aiheuttamasta kasvihuoneilmiöstä, joka on viime vuosikymmeninä havaitun ilmastonmuutoksen takana

Maapallon keskilämpötilan muutos

Kasvihuonekaasuja vapautuu runsaasti mm: Viime vuosisadan kuluessa maapallon keskilämpötila kohosi noin yhdellä asteella Ilmastonmuutoksen taustalla on niin sanottujen kasvihuonekaasujen eli hiilidioksidin, vesihöyryn, metaanin, typpioksiduulin, alailmakehän otsonin ja CFC–yhdisteiden eli freonien lisääntyminen ilmakehässä =>Ne sitovat maanpinnasta heijastuvaa pitkäaaltoista lämpösäteilyä ja estävät näin sen pääsyn takaisin avaruuteen, jolloin alailmakehän lämpeneminen voimistuu Kasvihuonekaasuja vapautuu runsaasti mm: sähkön- & lämmöntuotannosta Maa- ja metsätalous teollisuus liikenne rakentaminen.. => yleisesti kaikki kuluttaminen joka vaatii fossiilisia polttoaineita, tuhoaa kasvillisuutta, vapauttaa maan luontaisia CO2 tai metaanivarastoja

Kasvihuoneilmiön mekanismi

Kasvihuonekaasut päästävät valon sisään mutta estävät lämmön karkaamisen (kuten kasvihuoneessa)

Kasvihuonekaasujen vaikutus ilmastonmuutokseen

Kasvihuonekaasut henkeä kohden valtioittain

Ilmastonmuutoksen seurauksia Ilmastonmuutos johtaa lämpötilojen ja sademäärien alueellisiin muutoksiin : Napa-alueet lämpenevät eniten ja päiväntasaajan seudut vähiten Haihtuminen lisääntyy => entisestään kuivat alueet kuivuvat ja kosteat alueet muuttuvat vielä vetisemmiksi (lauhkealla vyöhykkeellä voimakasta) Ilmakehän ääri–ilmiöt, kuten ukkos- ja pyörremyrskyt, yleistyvät ja voimistuvat ilmakehän lisääntyneen kosteuden seurauksena (sateiden aiheuttama eroosio + myrskyvauriot lisääntyvät)

Golfvirta hidastuu (makea vesi estää virtauksia) Jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee Siperian ikirouta sulaa (metaanivarastot vapautuvat) Merivesien lämpeneminen => hiilinielusta hiililähde (CO2 vapautuu) + metaanihydraattien vapautuminen Kasvillisuudesta hiilinielun sijaan hiilen lähde Pilvisyys lisääntyy => vaikutukset epävarmoja Seuraava jääkausi lykkääntyy

Ilmastonmuutoksen vaikutukset biodiversiteettiin ja ihmisiin Ilmastossa tapahtuvat muutokset vaikuttavat maailman ekosysteemien tilaan muun muassa seuraavasti: Ilmaston lämpeneminen tapahtuu nopeasti =>eliölajit eivät ehdi sopeutua (monimuotoisuus vähenee) Lämpövyöhykkeet siirtyvät kohti napoja, joten kasvillisuudenkin on siirryttävä. Pohjoiset tundra–alueet vaarassa hävitä (ikirouta sulaa)

Savannit voivat kuivuuden seurauksena aavikoitua Rannikoiden kosteikot katoavat merenpinnan noustessa Kylmien vesien kalalajien elinalueet supistuvat Napajään sulaminen pienentää jääkarhujen ja mursujen elinympäristöä (+ muut arktiset lajit) Koralliriutoilla korallit vaalenevat niiden kanssa symbioosissa eläneiden levien kadotessa veden lämpötilan kohoamisen myötä

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisiin: Kuivuuden lisääntyminen vaikeuttaa ravinnontuotantoa subtropiikissa ja tropiikissa Haihdunnan lisääntyminen vähentää esimerkiksi Niilin virtaamaa ja vaikeuttaa kasteluviljelyä Vesipula voi johtaa valtioiden välisiin konflikteihin (esim. Himalajan jäätiköiden sulaminen kuivattaa alueen joet) Pohjoisilla alueilla sadot paranevat ja viljelykelpoinen vyöhyke laajenee Lajien levinneisyysalueet muuttuvat Tartuntataudit, kuten malaria ja keltakuume, leviävät uusille alueille, ja nykyistä suurempi osa väestöstä altistuu niille Nälänhätä, vesipula ja taudit voivat kasvattaa pakolaisvirtoja (+ merenpinnan nousu)

http://yle.fi/uutiset/ilmastotutkija_jos_metaani_vapautuu_ilmakehaan_niin_peli_on_pelattu/6317948 http://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2016/03/14/mista-valtamedia-oikeasti-vaikenee/

Etsi tietoa: Ilmastosopimukset: s. 67;6 s. 73; 2, 6 Mikä oli ensimmäinen, milloin solmittiin ja mitä siinä sovittiin? Valtiot? Mikä on ollut viimeisin ilmastokokous? Missä pidettiin? Mitä päätettiin? Mitkä valtiot mukana? Mitkä asiat ovat olleet ongelmallisia ilmastosopimuksissa? s. 67;6 s. 73; 2, 6