Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ihmisen evoluutio Helena Rimali Mankkaan koulu
Advertisements

Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
Elämää myötäilevän politiikan modaliteetit •paimenvalta •hyödyntävä valta •teknologinen valta.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
2.8.3 Abstraktit tietotyypit
Kuukasjärvi Leena Nieminen Hanna-Mari Vänttilä Marika.
Onko huono päivä??.
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Biopolitiikan ulottuvuudet; terminologinen jaottelu
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 12 – Jukka Luoma Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Jaksolliset radat ja rajajoukot.
Funktion jatkuva kohdassa x = x0 joss
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA Luku 5 – Opetusvinkki 3: Paavius ja paavin valinta.
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
Mitä oleminen on?.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Patio 1 1.
Selittäminen ja tieteenalojen erot
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Fenomenologia.
Maastohiihdon uudet säännöt
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Onko vapaus mahdollista?
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Oman aikamme taiteen ilmiö
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Humanistinen psykologia
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uuspakanuus Luonnonuskonto.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Mitä on olemassa?.
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
Juutalaisten ja muiden vähemmistöjen vainot luvulla
Eksistentialismi Eero Jussila.
Onko tahto vapaa?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Mitä jokaisen kasvatustieteilijän tulisi tietää kasvatusfilosofiasta, laadullisesta tutkimuksesta ja kasvatussosiologiasta Opetusnäyte Oulun yliopistolla.
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Mikä on elämänkatsomus?
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
TERVEYSTIETO 8 Aloitus.
Täydellisen olion teologia
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
2. Olio-ohjelmoinnin perusteita
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
JEAN-PAUL sartren humanismi
Esityksen transkriptio:

Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin oliolajilla on ainakin yksi ESSENTIAALINEN ominaisuus, jonka puuttuessa yksittäinen olio ei kuuluisi lajiin (esim. Sakset leikkaavat.) lisäksi kullakin oliolla on AKSIDENTAALISIA (satunnaisia) eli olemuksen suhteen yhdentekeviä ominaisuuksia (esim. Sakset on tehty Fiskarsin tehtaalla.)

olemusta voidaan kysyä myös olion nimeltä ihminen kohdalla ESSENTIALISMI olioilla, kuten ihmisellä, on perimmäinen olemus olemus määrittelee, mikä on kaikille ihmisille luonnollista ja hyväksi ANTIESSENTIALISMI kukaan ei voi sanoa, mikä viime kädessä tekee ihmisestä ihmisen ulkopuolinen ei voi määritellä, mikä on kullekin hyväksi

antiessentialismin tunnetuimpia edustajia 1900-luvulla on ollut EKSISTENTIALISMI kukin yksilö on AINUTKERTAINEN ja VAPAA nimi tulee sanasta eksistenssi, ’olemassaolo’ ”Ihmisen olemassaolo (eksistenssi) edeltää hänen olemustaan (essentia).” ennen kuin yksilö on sitä tai tätä (olemus), hän on jo olemassa vapaana, itseään ohjaavana olentona kunkin yksilön on määriteltävä OMILLA VALINNOILLAAN, mitä hän on (esim. jos varastan, niin valitsen itseni varkaana)

yksilö ei pelkästään ole vapaa, vaan hänet on ”TUOMITTU VAPAUTEEN” VASTUUTA omista valinnoista EI VOI PAETA mihinkään valmiina annettuun (auktoriteettiin, perinnäistapoihin, joukon paineeseen jne.) jonkin valmiin omaksuminen on aina valinta samoin valitsematta jättäminen on aina valinta seurauksena nk. EKSISTENTIAALINEN AHDISTUS

1900-luvulla tunnetuin edustaja oli Jean-Paul Sartre kuuluisia edeltäjiä Søren Kierkegaard: ainutkertainen on arvokkaampaa kuin yleinen Friedrich Nietzsche: yli-ihminen ei seuraa muiden asettamia arvoja, vaan luo sellaiset itse itselleen Martin Heidegger: oman äärellisyyden tunnustaminen (esim. kuolevaisuus) on askel kohti merkityksellisempää elämää 1900-luvulla tunnetuin edustaja oli Jean-Paul Sartre

selityksiä eksistentialismin suosiolle: KAUPUNGISTUMINEN: ihmiset irtautuvat suvustaan juurettomuuden ja yksinäisyyden kokemukset MAAILMANSODAT: kokemukset ihmiskunnan mielettömyydestä TEKNOLOGIAN ja BYROKRATIAN voittokulku: elämästä uhkaa tulla ennalta säädeltyä ja siten merkityksetöntä MAALLISTUMINEN: uskonto on menettänyt vaikutustaan, mutta mitään uutta ei tarjolla tilalle