Kirjoitustaidon kehitys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Advertisements

Moodlen ohje opiskelijoille
LanguageMaid Kielten oppimiseen ja opetukseen Itsenäiseen käyttöön Opettajan työvälineeksi.
Valtiomuoto: liittotasavalta Presidentti: Dmitri Medvedev
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
 kieli on paitsi suussa oleva lihas myös ihmisten puhuma, kirjoittama tai viittoma merkkijärjestelmä ◦ luonnolliset kielet ◦ keinotekoiset kielet (ohjelmointikielet,
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
4. ROOMALAISEN JA ARABIALAISEN IMPERIUMIN AIKAKAUDET.
Keskiajan kirjallisuus
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
2. Vuokaaviot.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
Mitä kieli on?.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Antiikin Kreikka.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Neoliittinen vallankumous
Antiikin Rooma: 1) Mitkä tekijät selittävät Rooman nousun Välimeren alueen mahdiksi?
Venäjän alkeiden opetus
MOTIVAATIO.
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Antiikki.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
Antiikki n. 800eaa-500jaa.. Tietoa antiikin ajasta -Antiikin aika kukoisti pääasiassa Kreikassa ja Roomassa -Koko länsimainen sivistys ja yhteiskunta.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
Hygienian historiaa Kreikan kielessä sana hygieia merkitsee terveyttä ja hygienos tervettä. Nimitykset tulevat terveyden suojelijana pidetystä Hygieiasta,
Lukujärjestelmät ja muunnokset Jorma Kantalukujärjestelmät  Kymmenjärjestelmäkantaluku 10  Binäärijärjestelmäkantaluku 2  Oktaalijärjestelmäkantaluku.
Afrikan historia Niilinlaakson varhaiset valtakunnat Risto Marjomaa historian laitos > opiskelu > kurssimateriaalit.
JOKILAAKSOJEN KULTTUURIEN PERINTÖ Hi1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
1 EGYPTI – NIILIN LAHJA Hi1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
Egyptin kirjoitustaito, käsityöt ja taideteokset.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
Käyttäjätunnuksen luonti ja kirjautuminen / KE & AR & JRy
Tutkielman teko-ohjeet
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Tietoni Lähi-idän uskontojen pyhistä kirjoista
JAPANIN KIELI japania kirjoitetaan merkeillä, joista jokainen vastaa käytännössä jotakin näistä: 1. sanaa 2. tavua 3. sanavartaloa 4. kirjainta 5. edellisen.
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
Luku 13 – Raamatun tutkimus
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
Uuden testamentin synty
Maatalouden läpimurto ja korkeakulttuurien syntyminen
Marja-Kristiina Lerkkanen
Historia2 Eurooppalainen ihminen
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
Yritysesite Toiminta-ajatus kannattaa kirjoittaa tähän
Yrityksen nimi Tuotteet ja palvelut
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
H Kirjoita nauhaan oma viestisi! Voit muuttaa tekstiä kirjain kerrallaan valitsemalla kirjaimen ja kirjoittamalla uuden. Kussakin diassa on yksi kirjain.
H Kirjoita nauhaan oma viestisi! Voit muuttaa tekstiä kirjain kerrallaan valitsemalla kirjaimen ja kirjoittamalla uuden. Kussakin diassa on yksi kirjain.
Esityksen transkriptio:

Kirjoitustaidon kehitys

Nuolenpääkirjoitus (3100 eKr.) Nuolenpääkirjoitus oli luotu sumerin kieltä varten, mutta vuoden 2400 eKr. tienoilla babylonialaiset ja assyrialaiset sovelsivat nuolenpääkirjoituksen omaan kieleensä akkadiin. He antoivat nuolenpäämerkeille akkadiin perustuvia lukutapoja, mutta samalla he säilyttivät myös merkkien sumerilaiset sana- ja tavuarvot. Tämän vuoksi kirjoitus pysyi vaikeana taitona, jonka vain pitkään opiskelleet kirjurit hallitsivat. Nuolenpäämerkkien lukumäärä vaihteli eri aikoina, mutta välttämättömiä oli vähintäänkin 200 ja muita 400.

Hieroglyfit (3000 eKr.) Hieroglyfit ovat syntyneet muinaisen Egyptin kirjureiden hallitsemasta kirjoitustaidosta. Hieroglyfit perustuvat noin 700 kuvamerkkiin, joita pidettiin niin vaikeaselkoisina, ettei kukaan oppisi niitä helposti. Hieroglyfejä voitiin kirjoittaa miten päin tahansa esim. vasemmalta oikealle, päinvastoin tai ylhäältä alaspäin

Kreikkalainen kirjoitus ( 750 eKr.) Muinaiset kreikkalaiset tunnustivat itsekin, että he olivat saaneet kirjaimensa idästä foinikialaisilta. Vanhimmat tuntemamme kreikankieliset tekstit ovat 700-luvulta eKr. Verrattuina Lähi-idän foinikialaisiin kirjainmuotoihin kreikkalaisten kirjaimet näyttävät kuitenkin tavattoman vanhanaikaisilta, sellaisilta joita Lähi-idässä käytettiin 400 vuotta aikaisemmin. Onkin mahdollista, että kreikkalaiset lainasivat kirjoitustaidon foinikialaisilta jo n. 1100 eKr., mutta varhaiset kreikkalaiset tekstit ovat kaikki kadonneet – tai ovat vielä löytämättä. Tuo aika 1100-700 eKr. tunnetaan muutenkin Kreikan historian pimeänä kautena. Suuri kehitys alkoi vasta 600-luvulla eKr.

Roomalainen kirjoitus (500 eKr.) Kreikkalaiset aakkoset olivat latinalaisen kirjaimiston pohjana. Roomalainen kirjoitus kehittyi kauniiksi, sopusuhtaiseksi ja suorakulmaiseksi "Capitalis quadrata" -kirjaimistoksi. Roomalaiset käyttivät vain suuraakkosia eli versaaleja, joita oli helppo kaivertaa kiveen. Tämä oli aluksi mallina myös papyrukselle ruokokynällä kirjoitetulle tekstille. Pienaakkoset eli gemenat kehittyivät vasta myöhemmin. 

Riimukirjoitus (n. 200 jKr.) olivat germaanisten kansojen keskuudessa esiintynyt kirjoitusjärjestelmä, jota käyttivät muinaiset gootit, muinaissaksilaiset, friisit, alamannit ja muinaisenglantilaiset sekä skandinaavit.

Rosettan kivi Hieroglyfien lukemisen taito oli kadonnut pian niiden jäätyä pois käytöstä 300-luvun jaa. jälkeen. Vasta 1800-luvun alussa tutkijat pystyivät selvittämään hieroglyfien järjestelmän käyttämällä Rosettan kiven kreikankielistä kirjoitusta avaimena. Englantilainen fyysikko Thomas Young havaitsi ensimmäisenä, että eräät Rosettan kiven hieroglyfit muodostivat äänteet kuninkaallisesta nimestä ”Ptolemaios”. Ranskalainen tutkija Jean-François Champollion ymmärsi myöhemmin, että hieroglyfeihin oli tallennettu egyptin kielen äänteitä. Se loi pohjan muinaisen Egyptin kulttuurin ja kielen tuntemiselle.

Lähteet Google Tekijät: Onni, Ville ja Rasmus