Kreikan ja Rooman suuruuden aika

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Delfoi.
Advertisements

Kreikan taide Tieto Kreikan taiteesta on melko puuttellista, koska suuri osa esineistä ja rakennuksista on tuhoutunut tai kadonnut. Parhaiten tunnetaan.
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Antiikin elämää.
Eurooppalaiset kulttuurit
Ke Kreikka, Ateena & Aghios Stefanos By: Jerppa, Lölde, Potter ja Katriina.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Rooma Klikkaa kissaa, niin aloitetaan!
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Rooman mytologia Henkka.
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Eurooppa maailman 2. pienin maanosa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Rooma.
KreikkaKreikkaKreikkaKreikka Heidi ja Meri-Tuuli.
Mikä rakennelma? 3. pisteen vihje rakennettiin pisteen vihje
Rooma.
Antiikin Kreikka.
Italia Iina, Satu, Paula.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Antiikin yhteiskunta.
Antiikin Rooma: 1) Mitkä tekijät selittävät Rooman nousun Välimeren alueen mahdiksi?
1.3 Antiikin Kreikan taide ja arkkitehtuuri (s.22 – 27)
Maailman seitsemän ihmettä
Antiikin Rooma s
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
Rooman laajentuminen ja kaupunkielämä. Rooma oli aluksi pieni kylä. Sotien myötä Roomasta tuli Välimeren laajuinen hallitsevan imperiumin keskus. Rooman.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
ANTIIKKI Rooma. Rooman kaupunkikulttuuri  Kreikkalaiset politikoivat, roomalaiset huvittelivat  Roomalaiset ennemminkin insinöörejä kuin tieteilijöitä.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
KONSTANTINOLAINEN KÄÄNNE
Antiikin Kreikka.  koostui kaupunkivaltioista, poliksista  Ei yhtenäinen valtio  Yhdistävinä tekijöinä kulttuuri ja kauppa  Polikset erosivat hallintojärjestelmiltään.
Kreikkalainen kaupunkivaltio Roomalainen kulttuuri
Eurooppalainen kulttuuripiiri
Taitavat Roomalaiset rakentajat
Antiikki - Antiikin Kreikan arkkitehtuuria
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Korkeakulttuurit ja Egypti
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
, HI6.1. Islamin synty ja leviäminen
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
Antiikki: Kreikka ja Rooma
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Eurobarometri
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kirjoitustaidon kehitys
Kartografian historia
Venäjän uskonto.
Välimeren talousalue antiikin aikana
RoOMAsta tuli SUURVALTA
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Uuden testamentin synty
Antiikin Kreikka ja Rooma
Kuningaskunta – tasavalta – keisarikunta
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Title Layout Subtitle.
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
Antiikin olympialaiset Daniel Wacklin 17B
Bysantti.
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
II ANTIIKIN MAAILMA Historian taidot, s. 64–65.
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
Esityksen transkriptio:

Kreikan ja Rooman suuruuden aika Antiikki Kreikan ja Rooman suuruuden aika

Mikä antiikki? Antiikin ajalla tarkoitetaan muinaisen Kreikan ja Rooman suuruuden aikaa vuosina 800 eaa. – 500 jaa. Erityisesti antiikin Kreikkaa pidetään eurooppalaisen sivistyksen kehtona siksi, että sen filosofit loivat pohjan modernille tieteelle. Antiikin aika tunnetaan myös sen keksinnöistä, arkkitehtuurista, kulttuurista, musiikista ja urheilusta. -jumalat, mytologiat, uskonnot -demokratian alkeismuodot Kreikassa (vain miehillä oli oikeus äänestää) -kristinusko levisi Roomasta -musiikkia opetettiin kreikkalaisissa koulutuksissa (vain pojat saivat koulutusta) -urheileminen oli etenkin kreikkalaisille itsestäänselvyys ja hyve – jo tuolloin ihannoitiin urheilullista ulkomuotoa; roomalaiseen kulttuuriin taasen kuuluivat gladiaattoritaistelut ja kilpa-ajot Circus Maximus -areenalla

Antiikin Kreikka Sisälsi nykyisen Kreikan lisäksi Kyproksen, osan nykyisestä Turkista, Sisilian, Etelä-Italian ja kreikkalaiset siirtokunnat ympäri Välimerta. Yhtenäisen valtion sijaan antiikin Kreikka koostui kaupunkivaltioista. Suurimpiin ja merkittävimpiin kaupunkivaltioihin lukeutuvat Ateena, Argos ja sotaisuudestaan tunnettu Sparta, joista erityisesti Ateena ja Sparta kilpailivat keskenään. Spartassa poikien kouluttaminen sotilaiksi aloitettiin jo 7-vuotiaana. Kaupunkivaltioilla oli yleensä oma hallintonsa, armeijansa ja tapansa toimia. Kaupungin rakennuksia olivat temppelit, teatterit, stadionit ja silloiset kodit, jotka olivat yksi- tai kaksikerroksisia ja rakennettiin usein mudasta. Etsi karttakuva antiikin Kreikasta!

Antiikin Rooma Rooman kaupunkivaltion pohjalta kasvanut laaja imperiumi käsitti koko Välimeren alueen. Varhaisimmat merkit asutuksesta ovat pronssikaudelta, mutta kaupungistuminen alkoi 700-luvulla eaa. Rooman imperiumiin kuului myös Kreikan alueita, minkä vuoksi Rooma sai runsaasti vaikutteita kreikkalaisilta niin kulttuuriin kuin esimerkiksi rakentamiseenkin. Kaupungit olivat suosittuja asuinpaikkoja: kuudesosa valtakunnan ihmisistä asui kaupungeissa, ja kymmenesosa Rooman kaupungissa. Rooman kaupungin ydin oli Forum Romanum, joka kasvoi kaupankäyntipaikasta kaupungin merkittävimmäksi uskonnon, politiikan ja kulttuurin harjoittamisen paikaksi. Roomalaiset rakensivat paljon siltoja, vesijohtoja, kylpylöitä, asuinrakennuksia ja amfiteattereita, sekä kehittivät parannuksia viemäröintiin. Katso kartasta Rooman imperiumin alueita!

Antiikin arkkitehtuuri Arkkitehtuurin kulta-aikaa olivat vuodet 480- 330 eaa. Antiikin arkkitehtuuria kuvataan yleväksi ja kauniiksi, minkä vuoksi monet myöhemmät tyylisuuntaukset ovat ottaneet siitä mallia. Rakennusmateriaaleina toimivat usein marmori, kalkkikivi, puu, betoni (roomalaisten käyttämä) ja terrakottalaatat. Kreikkalaisen arkkitehtuurin taidonnäytteitä ovat Parthenon (ylin kuva) ja Epidauroksen 14 000 paikan teatteri (alin kuva). Kreikkalainen arkkitehtuuri tunnetaan myös sen pylväsjärjestelmistä; joonialainen, doorilainen ja korinttilainen.

Antiikin arkkitehtuuri Vaikka roomalainen arkkitehtuuri otti vaikutteita kreikkalaisilta, oli sillä omat tunnuspiirteensä: holvikaaret. Antiikin Roomassa rakennettiin kupoliholveja. Rooman yksi tunnetuimmista ja nykypäivään saakka säilyneistä rakennuksista on Colosseum (kuva oikealla). Toinen merkittävä rakennelma oli Circus Maximus –areena. Koristeellisuus oli antiikin arkkitehtuurin yksi kulmakivistä. On sanottu, että kreikkalaiset koristivat rakennuksiaan ulkoa ja roomalaiset sisältä.

Lähteet http://greece.mrdonn.org/city-states.html http://www.ancient.eu/Greek_Architecture/ http://ancienthistory.about.com/od/cityofrome/p/ForumRomanum.htm http://www.ancient.eu/article/26/ Kuvat: https://pixabay.com/