1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikka,1ov T1.
Advertisements

Termodynamiikan suureita ja vähän muutakin mikko rahikka 2006
Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
Fysiikka Kurssi 1.
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Työ,ja teho.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Fysiikka Fysiikka1 3 ov Fysiikka2 3 ov Fysiikan laboraatiot 2 ov
Tiheys.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Mitä fysiikka on? Fysiikka (< muinaiskreikaksi φύσις, fysis eli luonto) Esim. mitä on salama ? tiede joka tutki ainetta, energiaa ja luonnon lakeja opettaa.
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
FY 9 kurssi Kokeessa saa olla A4 molemmin puolin täytettynä
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Matematiikka ja fysiikka AUTO-ALA
Johdatus signaaleihin – fysiikan perusteet, 1,5 ov
Fysiikka 1 Jouko Teeriaho Rovaniemen AMK Tekniikka ja Liikenne
Mittaaminen. Teet mittauksia, kun  Tarkistat painosi  Katsot aikaa kellostasi  Tarkistat, onko sinulla kuumetta  Punnitset appelsiinin Mitä mittauksia.
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
22. Kiihtyvä liike  .
Käsitteen- ja teorianmuodostus fysiikassa opetuksen näkökulmasta What, precisely, is “thinking”? When, at the reception of sense-impression, memory-pictures.
Fysiikka luonnontieteenä
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Liikkeen fysiikkaa.
Kiihtyvyys Kuvaa nopeuden muutosta.
Muuttuva suoraviivainen liike
Keskinopeus.
Mittaaminen AKV & HKL.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Laboratoriotyö Putoamiskiihtyvyyden määrittäminen Yksin tai parin kanssa.
UUSI OSA 1  Seppo Helakorpi Ihmisen käsitys maailmasta on vaihdellut eri aikakausina. Käsitysten taustalla ovat olleet toisaalta kirkon omaksuma kä-
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
Sää Fysiikka,1osp avaruus lämpö rakenteiden kestävyys työ energia kitka nopeus valo mittari paine aika massa mittaaminen voima matka Tekijä lehtori Zofia.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Suureet ja mittaaminen  Mittaa saamastasi esineestä kaksi eri suuretta kahdella eri välineellä (yhteensä siis 4 eri mittausta). Valitse sopiva väline,
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Fysiikka Kurssi 1.
20. Paikka, nopeus, kiihtyvyys
Syventävä matematiikka 2. kurssi
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Määritä kappaleen aiheuttama paine
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
Suhteellisuusteoriaa
3 Suureyhtälöt Fysiikan tehtävän ratkaisu:
Määritä särmiön tilavuus
Tiivistelmä 3. Liike Nopeus kuvaa aikayksikössä kuljettua matkaa.
1 Termodynaaminen systeemi
3. Terveystottumusten tutkiminen
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
SUUREET JA MITTAAMINEN
Määritä nopeutesi Määritä kävelynopeutesi parisi kanssa
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
9 Energian sitoutuminen ja vapautuminen
5 Matemaattinen malli Yleisin ja yksinkertaisin matemaattinen malli
Tasaisen liikeen malli
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Tasaisesti kiihtyvä liike
Kävele kuvan mukaiset matkan kuvaajat
Animaatiot ja simulaatiot matemaattisten aineiden opetuksessa
Kappale etenee samassa ajassa aina yhtä pitkän matkan.
Liikennevirasto nopeat kokeilut
Thomas Kuhn Tutki luonnontieteiden historiaa ja päätteli, että tieteen historiassa voidaan tehdä ero normaalitieteen ja tieteen kriisi-vaiheiden välille.
Esityksen transkriptio:

FY2 Fysiikan maailma

1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia lakeja ja selittämään uusia ilmiöitä aikaisemmin löydettyjen lakien avulla Fysiikan perustutkimus etenee seuraavasti Ilmiötä tutkitaan kokeellisesti, siitä tehdään havaintoja ja mittauksia Ilmiöstä laaditaan yksinkertaistettu (matemaattinen) malli Malli paitsi kuvaa ilmiötä se myös antaa ennusteita, joiden avulla sitten testataan kokeellisesti mallin pätevyyttä

2. Mittaaminen Suure on sellainen kappaleen tai ilmiön ominaisuus, jota voidaan mitata Mittaaminen on vertaamista ja mittauksen tulos ilmoitetaan lukuarvon ja yksikön avulla Esim. 175 cm tai 35,4 s Kansainvälisen sopimuksen mukaan ns. perussuureita on 7 kappaletta Pituus, massa, aika, lämpötila, sähkövirta, valovoima ja ainemäärä Johdannaissuureet, kuten esimerkiksi nopeus, ilmoitetaan perussuureiden avulla

3. Matemaattinen malli Matemaattisten mallien ja määritelmien avulla voidaan ratkaista fysiikan maailmaan liittyviä ongelmia Esimerkiksi kappaleen keskinopeuden määrittämiseen tarvitaan kappaleen kulkema matka ja sen siihen käyttämä aika vk = s : t E1. Kappale etenee 50 metrin matkan 5 sekunnissa. Mikä on kappaleen keskinopeus? vk = 50 m : 5 s = 10 m/s

FY2 Fysiikan maailma