Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LUOSTARIT Arkki s. 33, Theo s , 72-77
Advertisements

Suomen keskiaika: Hallinto ja talous
Sanaristikko 1 (historia) 1. Hiippakuntansa johtaja
Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
Suomen kartta.
Ristiretkiaika: Ristiretket Suomeen aloittavat Suomen keskiajan, jota jatkuukin aina 1500 –luvun alkupuolelle asti Ristiretkiin liittyy paljon epävarmaa.
Kalmarin unioni.
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Hansaliitto.
Suomen aatehistoria ti klo ja ke klo HU P historian perusopinnot (2 op)
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
SEURAKUNTIEN JA LUOSTAREIDEN KARJALA
ORTODOKSISEN USKON TULO SUOMEEN
Munkkeus Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 18. Kuvat:
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
Suomen keskiaika n s
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
Suomen keskiaika n s Ristiretket Ristiretkien syitä: Talous: verot, kaupankäynti ja mm. turkikset kiinnostivat Ruotsia Valta: kuninkaalle.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
Noin   Kuka historiallinen henkilö on oppikirjan kannessa?  Mitä aikakautta Suomessa elettiin ennen keskiaikaa?  Millaista elämä oli silloin?
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
 Suomen vanhin kaupunki Turku perustettiin 1200 – luvulla vanhalle kauppapaikalle  Turun linna, kirkollinen keskus, katedraalikoulu, kaupankäynnin keskus.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA KESKIAIKA. KESKIAIKA SUOMESSA 1.VARHAISKESKIAIKA Muualla: SYDÄNKESKIAIKA Muualla: MYÖHÄISKESKIAIKA.
Luterilainen kirkko Luterilaisuus. Reformaatio Uskonpuhdistus.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
Helsingin perustaminen
Kristinusko Etelä-Amerikassa
Suomen keskiaika n s
Keskiajan ja renessanssin vertailu
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Kristinusko nykyajalla
17. Kristinusko leviää lähetystyön ja siirtolaisuuden mukana
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Kristinuskon synty ja alkuseurakunta
Keskiaika Suomessa Noin
KRISTILLINEN LÄHETYSTYÖ
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
ORTODOKSINEN KIRKKO.
Keskiajan Suomen sääty-yhteiskunta
Suomen kaupunkien kehitys
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
ANGLIKAANINEN KIRKKO - Syntyaika ja –paikka: 1500-luvulla Englannissa reformation seurauksena - Kannattajamäärä: n. 80 miljoonaa; Suomessa n Levinneisyys:
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Uuden ajan murros - Keskiajan ja renessanssin vertailua
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Katolinen kirkko Euroopan valtiaana
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
Katolinen kirkko (= yleinen, yleismaailmallinen)
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Lännen kirkko keskiajalla
KRISTINUSKO TULO SUOMEEN
Taistelu Suomesta.
Luku 17 – Historiankirjat
Kirkkohistoria – Eurooppa & Suomi
2.2 Kulttuuriperintö.
Mikael Agricolan elämä ja teokset
Esityksen transkriptio:

Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa Ulrika Eleonoran kirkko v. 1700 Ristiinankaupunki

Kristinuskon tulo Suomeen Varhaisia vaikutteita jo 800-luvulta, jossain lähteessä jopa 500-luvulta. Kaupankäynnin myötä Idästä ja lännestä Näkyy: Esinelöydöissä Uudissanoissa Hautaamistapojen muutoksessa (muinaissuomalaisilla pohjois-etelä-suunnassa, Kristinuskon myötä länsi-itä-suunnassa, kasvot itään)

Varsinainen lähetystyö (Jo ennen kirkon jakaantumista v. 1054 vaikutteita) Idästä: Novgorodin kautta. Lännestä ristiretket 1. n.v. 1155 Lounais-Suomeen Piispa Henrik ja kuningas Eerik Liittosuhde Ruotsin kanssa 1200- l 2. ja 3. ristiretki Hämeeseen ja Karjalaan Pähkinäsaaren rauha 1323, Ruotsin ja Novgorodin raja Suomi idän ja lännen rajalla

Katolisen kirkon asema vakiintuu Uppsalan arkkipiispan alaisuudessa Turun piispalla tärkeä asema Suomessa Keskiaikaiset kirkot; ensin puukirkot, sitten kivikirkot Turun tuomiokirkko piispan kirkoksi v.1300. Piispat hengellisinä ja maallisina johtajina + tuomiokapituli. Luostarien perustaminen. Messu tärkein toiminta. Turkuun katedraalikoulu 1200-l. lopulla. Turun messukirja Missale Aboense v. 1488.

Luostarilaitos Suomessa Kökarin luostari

Luostarit Suomessa, taustaa Euroopassa ihmiset vaurastuivat ja Eurooppa kaupungistui. Luostarien asema heikkeni (erakkoluostarit), kirkkojen pääpaikoiksi kaupungit. Kaupungeissa maallikkojen asema vahvistui, syntyi hartausliikkeitä. 1100-1200-l syntyi uudistusliikkeitä: dominikaanit ja fransiskaanit -> luostarit kaupunkeihin.

Keskiaika Suomessa toimi roomalaiskatolisia luostareita keskiajalla (1200-1500-luvuilla). Melkein kaikki luostarit ovat tuhoutuneet. Tästä ajasta on kuitenkin jälkiä paikkakuntien nimissä , esim. Luostarinmäen (Turku), Munkkiniemen ja Munkkivuoren nimet (Helsinki)

Suomessa toimineet luostarit Dominikaanit Fransiskaanit Birgittalaiset

Luostarit Suomessa Dominikaaniluostarit. Fransiskaaniluostarit. Naantalissa birgittalaisluostari (yhteisluostari) Helsingissä vaikutteita sistersiläisistä (Munkkivuori, Munkkiniemi) Opetusta, sielunhoitoa, sairaanhoitoa, hyväntekeväisyyttä. Kierteleviä munkkeja. Saarnat kansankielellä. (historiankirjoissa mainintoja, että papisto oli välillä näille näreissään, kun ihmiset menivät kerjäläismunkkien pitämiin jumalanpalveluksiin ja antoivat niihin rahaa)

Dominikaanit, ns. mustat veljet Dominikaanit pitivät luostarikouluja. He kehittivät jumalanpalveluskaavan ja pyhimyskalenterin. Tästä pyhimyskalenterista muodostui meille tuttu nimipäiväkalenteri. Luostarit sijaitsivat Turussa ja Viipurissa.

Fransiskaanit Ns. harmaat veljet. Fransiskaanit keskittyivät ihmisten auttamiseen. He pitivät huolta sairaista. Luostarit sijaitsivat Raumalla, Viipurissa ja Kökarin saarella.

Birgittalaisluostari Birgittalaisluostari oli ainut Suomessa toiminut luostari, mihin naiset saattoivat mennä nunniksi. Se oli yhteisluostari. Naisten ja miesten osastot olivat erikseen. Luostarin johtajana toimi nainen, abbedissa. Munkit pitivät yhteisen jumalanpalveluksen. Luostari toimi Naantalissa.

Naantalin birgittalaisluostarin pienoismalli

Naantalin birgittalaisluostarin kaivo

Jöns Budde oli birgittalaismunkki 1400-luvulla ja ensimmäisiä suomalaisia kirjailijoita

Nykyään Suomessa toimii kaksi ortodoksiluostaria: Lintula ja Uusi Valamo. Lintula on nunnaluostari. Roomalaiskatolisia luostariyhteisöjä on myös nykyään Suomessa. Mm. Jeesuksen pikkusisaret ja Birgittalaissisaret. Pyhä Birgitta on nykyään Euroopan suojeluspyhimys.