Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskiajan Suomen sääty-yhteiskunta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskiajan Suomen sääty-yhteiskunta"— Esityksen transkriptio:

1 Keskiajan Suomen sääty-yhteiskunta
Neljän säädyn erityispiirteitä ja elämää Hi5 // TYK 2015

2 Neljä säätyä AATELISTO PAPISTO Maallinen rälssi
Verovapaus ratsupalvelusta vastaan Hengellinen rälssi Oikeus kerätä veroja Yhteisiä piirteitä: privilegiot eli säätyerioikeudet, erityisesti verovapaus (myönnettiin molemmille säädyille n. 1280) PORVARISTO TALONPOJAT Porvarisoikeudet kauppiailla ja käsityöläisillä Verovapaus mahdollinen ratsumiehen varustamista vastaan Yhteisiä piirteitä: säätyerioikeudet rajallisia tai niitä ei ollut ollenkaan

3 1. Talonpojat Kuinka monta prosenttia Suomen väestöstä eli maaseudulla? ”yhteinen kansa” = maaseudun väestö = 98 %! Oliko Suomessa feodalismia tai maaorjuutta? Ei ollut – kuten ei Norjassa, Ruotsissa tai Sveitsissäkään) (vrt. Tsaarien lahjoitusmaat 1700–l.) Yhteisen kansan velvollisuutena verojen maksu… … joka tapahtui sovussa, talonpoikaiskapinoita tunnetaan vain yksi (v. 1438)

4 Kolkassa synkeän syntymämaan pirttimme piilkööt paikoillaan!
Pääelinkeinot maanviljely ja karjanhoito Kaskiviljelystä peltoviljelyyn & kaksivuoroviljelyyn Yleinen asumus: hirsinen savutupa Lämpö tuli kiukaasta, ruoka tehtiin pihalla keittokodassa Ruoka suolattua, kuivattua tai hapatettua

5 Millaista tarinaa keskiajan Turun kadunnimet kertovat?
1. Suurtori, 2. Hämeenkatu, 3. Karjakatu, 4. Aninkaistenkatu, 5. Kirkkokatu, 6. Jokikatu, 7. Luostarin välikatu, 8. Raatihuo- neenkatu, 9. Luos- tarin yläkatu, Kroopinkatu, Teinikatu, Kauppiaskatu, Pyhän Ruumiin katu, Pyhän Hengen katu, 16. Linnankatu, Kinhästegatan, Hevostori. (kartan taustalla Olof Gangiuksen kartta 1634)

6 2. Porvaristo 1400–l. lopussa Suomessa kuusi kaupunkia: laiva on lastattu…? Turulla, Ulvilalla, Porvoolla, Viipurilla, Raumalla ja Naantalilla Kaupunkeja rajasivat muurit, omana hallintona raati, joka kauppiaat ja käsityöläiset valitsivat Keskiaikainen Turku: ks. ropoli/ …ei pelkkiä savupirttejä, vaan myös keramiikkaa ja silakkaa! Kuinka monia porvariston edustajia enimmillään oli keskiajalla? < 1000, perheejäsenineen n. 4000 Sääty-yhteiskunnan avoimuus: talonpojat saattoivat muuttaa kaupunkiin ja liittyä porvaristoon

7 KARTTA JA KYSYMYS Mitä ohainen kaavio kertoo toisaalta kirkon ja aateliston (”rälssin”), toisaalta talonpoikien keskinäisestä asemasta keskiajan Suomessa, jos sitä verrataan Ruotsiin?

8 3. Papisto Veroilla maksettiin pappien ja piispojen palkkoja
Turun piispa ja tuomiokapituli (1270) Myös poliittista valtaa: piispat valtaneuvoston jäseniä Selibaattisäädökset > papistoon tarvittiin täydennystä muista säädyistä Jäseniä keskiajan lopulla? 150 Sääty-yhteiskunnan avoimuus: papeiksi koulutettiin porvaristoa, ja talonpojatkin voivat nousta henkiseen rälssiin (pätevyys Turun katedraalikoulussa)

9 4. Aatelisto Oliko aatelisuus keskiajan Suomessa perinnöllistä?
Ennen v ei ollut! Suomen rälssin jäsenet enimmäkseen asemehiä; ritariksi lyöminen vaati suurempaa palvelusta Ketkä seuraavista olivat aatelisia: Särkilahdet, Kurjet, Tavastit, Flemingit, Tottit

10 Keskustelun aiheita… Mitä jälkiä tai jäänteitä keskiaikeisesta sääty- yhteiskunnasta voidaan havaita nykyajan Suomesta? Onko nykyään olemassa ”yhteistä kansaa”, ja jos on, millaisen kansanosan piirissä tällainen ajatus syntyy? Löytyykö mielestäsi siitä, että keskiajan Suomessa talonpojat omistivat maansa, mitään linkkejä nykypäivän keskusteluihin? Onko talonpojilla yhteiskunnassa suurempi vai pienempi, onnellisempi vai kurjempi asema nyky- EU:ssa verrattuna keskiaikaan?

11 Liisa Seppäsen haastattelusta (linkki edellä)
– Varhaisimmat kivetyt kadut ovat olleet Turussa luvun alkupuolella, yllättävän varhaisessa vaiheessa. Ne on löydetty Åbo Akademin tontilta, silloisesta Mätäjärven korttelista. Ei suinkaan aivan tuomiokirkon kupeesta, mikä myös on mielenkiintoinen tieto. – Välttämättä rakennukset eivät ole ainoa elintason mitta. Puurakennuksessakin on voinut asua varakas porvari tai käsityöläinen, ei pelkästään varakas kauppias. Joku on voinut haluta esimerkiksi kaakeliuunin tai lasi- ikkunat, tai paljon muuta maallista omaisuutta, mutta kuitenkin asunut siinä hyvin rakennetussa, lämpimässä puutalossa. Kivirakennukset olivat aika viileitä!


Lataa ppt "Keskiajan Suomen sääty-yhteiskunta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google