Uskonto ja yhteiskunta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Himalajalle Himalajan Vapaakirkko Koillis-Intiassa on voimakkaasti kasvava kirkkokunta. Joka toinen vuosi kirkko järjestää nuorisokonferenssin,
Advertisements

Kirkon ja koulun uskontokasvatus
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
LÄHETYS JA USKONTOJEN KOHTAAMINEN Lähetys, uskonnot ja kohtaaminen - kolme yhteenkuuluvaa sanaa Teesejä ja kysymyksiä Timo Vasko KLK, SLN Suomen Lähetysneuvottelu.
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Uskonnot ilmiöinä.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
EUROOPAN KIRKOT NYKYAIKANA UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Tee ohjelmajulistus parisi/ ryhmäsi kanssa, jolla voitaisiin konkreettisesti tukahduttaa ja sensuroida opiskelijoitten.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Bysantti antiikin perinnön jatkajana.  Byzantionista tuli Rooman pääkaupunki Konstantinopoli 300-luvulla jKr.  Vuonna 395 Rooma jakautui Länsi-Roomaksi.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
Uskonnon opetus lukiossa Vuoden 2003 uskonnonvapauslain mukaan.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
16. Uskontojen moninaisuus
Patio 1 1.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Uskonnonvapaudesta nykypäivään
13. Modernisaatio haastaa perinteen
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
Kristinusko Etelä-Amerikassa
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Uskonnollinen kehitys
Uskonnon omaksuminen ihminen kasvaa uskonnollisen perinteen ympäröimänä ns. suurten maailman uskontojen parissa uskonto välittyy itsestään kulttuurista:
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Kansanlähetyksen työ Virossa
Kristinusko nykyajalla
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
YDINSISÄLTÖ Luku 4 – Rituaalit.
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
15. Uskonto yhteiskunnassa
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
Uskonsodista uudelle ajalle
Ihmissuhteet, perhe ja seksuaalisuus
Venäjän uskonto.
Suomalaisten uskonnollisuus
Uskonnon ulottuvuudet
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
RITUAALIT UE1 LAJM.
KIRKKOJEN JA KOMMUNISMIN KAKSINKAMPPAILU ITÄ-EUROOPASSA
Kristinusko – armo ja sovitus
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Protestanttiset kirkot
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Uskonnonvapaudesta 2000-luvulle
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
3. Ortodoksinen kristillisyys
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
USKONNON TUTKIMINEN USKONTOTIEDE TEOLOGIA
1. Kristinuskon keskeiset piirteet
Omakohtaisen uskon ja järjen aika
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
4. Luterilainen kristillisyys
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Uskonto, sosiaaliset suhteet ja solidaarisuus
Esityksen transkriptio:

Uskonto ja yhteiskunta uskonto valtakulttuurina: vaikutta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon suoraan (esim. Iran) osittainen vaikuttaminen päätöksentekoon (esim. kristinusko ja Euroopan valtiot) uskonnon harjoittamista rajoitettu (esim. Kiina) tai kielletty kokonaan kielletty Ristiriitoja jos uskonnolliset arvot ja normit poikkeavat yhteiskunnan vastaavista voi syntyä ristiriitoja esim. uskonnollinen pukeutuminen jos uskonnolliset tavat ristiriidassa lainsäädännön kanssa tilanne kärjistyy esim. eläinten rituaaliteurastus moniarvoisen yhteiskunnan keskeinen piirre on erilaisten uskontojen ja ajattelutapojen rinnakkaiselo

Uskonto ja yhteiskunta Valtionkirkko: kirkko osa yhteiskuntaa, kirkon toiminta ja hallinto osa valtiota esim. Rooman valtakunnan kirkko 300-luvulla Vapaakirkko: korostaa kirkon itsenäisyyttä ja riippumattomuutta valtiosta sekä paikallisseurakuntien riippumattomuutta keskushallinnosta esim. Suomessa kristilliset vapaat suunnat mm. Suomen vapaakirkko Kansankirkko: merkittävä osa kansalaisista haluaa kuulua tiettyyn kirkkokuntaan ja noudattaa tämän kirkkokunnan tapoja esim. Suomen luterilainen ja ortodoksinen kirkko Kansalaisuskonto: valtiovallan ja uskonnollisuuden yhteenliittymä, uskonnollissävytteiset arvot näkyvä valtiovallan toimissa Uskonnollisten liikkeiden suhde yhteiskuntaan Emile Durkheim ja Max Weber: uskonnollisilla liikkeillä säännönmukainen kehityskulku Kultti (voimakas johtaja, suhtautuu kriittisesti yhteiskuntaan) > lahko (vakiintunut muoto ja uskonnon harjoitus) > uskontokunta (laajentunut lahko, voimakkaat ominaispiirteet, rinnakkaiselo yhteiskunnan valtavoimien kanssa > uskonto (virallinen asema yhteiskunnassa, veronkanto-oikeus, oikeus vaikuttaa koululaitoksessa ja muissa laitoksissa)

Uskonto ja yhteiskunta Uskonto ja yhteiskunnan lait Lainsäädäntö vaikuttaa uskontojen asemaan Monissa islamilaisissa maissa lainsäädäntö kokonaan uskonnollinen esim. Afganistanissa Monissa länsimaissa esim. Ranskassa yhteiskunta ja uskonto erotettu toisistaan Suomessa luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla erityisasema kansankirkkoina yhteiskunnassa, niiden asema määritelty myös lainsäädännössä Yhteiskunnasta eristyvä uskonnollisuus Fundamentalistiset ääriliikkeet tarjoavat täydellistä muutosta entiseen Lahkojen ja kulttien yhteisöllisyys antaa ihmiselle tunteen kuulua johonkin Useimmiten ihminen menettää kyvyn ajatella itsenäisesti osallistuttuaan valvottuihin ja ohjattuihin rituaaleihin Lahkoihin ja kultteihin liittyvän tulee olla valmis luopumaan muusta elämästään esim. perheestään ja aikaisemmista ystävistään