SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
Advertisements

Puolijohteet mrahikka hyl 2011.
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Resistanssi ja Ohmin laki
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Niko Johansson ja Ville Paasonen
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
SAH105 STAATTINEN KENTTÄTEORIA
Kondensaattori lyhyesti
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Virtapiiri.
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Veden ja sähkön virtaus
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
Elektroniikan komponentteja
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
SATE2010 DYNAAMINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sää Fysiikka,1osp avaruus lämpö rakenteiden kestävyys työ energia kitka nopeus valo mittari paine aika massa mittaaminen voima matka Tekijä lehtori Zofia.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 32. Sähkölasku määräytyy käytön mukaan Tavoitteet ja sisältö - Käsitteet energia ja teho - Oppia laskemaan.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Elektroniikan komponentit
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Sähkömagneetti 1 Kytke käämi (180N) paristoon (4,5V), laita käämin sisälle rautasydän. Kokeile rautanaulojen avulla toimiiko sähkömagneetti? Toimiiko sähkömagneetti.
Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
Vaihtovirta Sähkömagneettinen induktio: magneettikentän muutos synnyttää (indusoi) johtimeen jännitteen. Yksinkertaisessa generaattorissa pyörivä kestomagneetti.
Vuorovaikutus ja voima
Fysiikan käsitteitä AGORA (Pieni oppimäärä) Sähköopin
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
31. Salama on hankaussähköilmiö
LED Hohtodiodi.
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Lamppujen sarjaankytkentä
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
Sähkövaraus ja sähkökenttä
Johtaako liuos sähköä? 4,5V
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Vaihtovirran ominaisuudet
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
5. Lähdejännite Lähdejännite E kuormittamattoman pariston napajännite
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA
SATE2180 Kenttäteorian perusteet Siirrosvirta Sähkötekniikka/MV
Sähkövirta I ja virtatiheys J
Esityksen transkriptio:

SÄHKÖ 23.9.2016 FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan? Suuri joukko käsitteitä ja ilmiöitä Johdin vrt. eriste Arkikielestä: ”Sähkövirta” ja ” sähkövaraus” Mikä on tasa- ja vaihtovirran ero? Sähkövarauksia on sekä positiivisia että negatiivisia Varausten välillä on sähköinen vuorovaikutus mikä ilmenee usein kappaleiden välisinä veto- ja poistovoimina MITÄ SÄHKÖ ON? Sähkö ja magnetismi

Suljettu virtapiiri ja KOFF 1. KURSSI 6. SÄHKÖ Suljettu virtapiiri ja KOFF 1. http://paer.rutgers.edu/PT3/cycleindex.php?topicid=10 Suljettu virtapiiri: Jännite saa aikaiseksi sähkövirran suljetussa virtapiirissä: Jännitteen tunnus on U ja yksikkö [U]=1V=1 voltti Sähkövirran tunnus on I ja ykskkö [I]=1A=1 ampeeri Virran suunta on paristolle positiivisesta navasta negatiiviseen Johteet johtavat hyvin sähköä ja eristeet huonosti. Puolijohteissa ulkoiset olosuhteet vaikuttavat sähkönjohtavuuteen Kytkentäkaaviossa jokaisella komponentilla oma piirrosmerkkinsä. Piirtämällä kytkentä saadaan tilanne mallinnettua erinomaisesti Jännitemittarin (rinnan) ja virtamittarin (sarjaan) kytkentä esim. työkorttien lamppukytkennät

1. Virtapiiri Työkortti yksi; suljettu ja avoin virtapiiri Jännite syntyy esim. pariston napojen välille kun ne yhdistetään: Jännitteen tunnus on U ja yksikkö [U]=1V= 1 voltti Kun navat on yhdistetty syntyy suljettu virtapiiri ja lamppu syttyy. Jännitteen aikaansaama sähkövirta virtapiiriin. Johteet ja eristeet; (Työkortti kaksi) Johteet, eristeet sekä puolijohteet Kytkentäkaaviot sekä niiden piirtäminen s. 12

Jännitteen ja sähkövirran mittaaminen A. Jännitemittari kytketään rinnan laitteet napoihin B. Virtamittari kytketään sarjaan mitattavan laitteen kanssa eli mittari on osana suljettua virtapiiriä HAARAUTUMATTOMASSA VIRTAPIIRISSÄ ON KAIKKIALLA SAMAN SUUREINEN SÄHKÖVIRTA SÄHKÖVIRTA VÄLITTÄÄ ENERGIAA