Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus Esitys hallitukselle.
Advertisements

Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Suomen kartta.
Luottamushenkilöiden ja virkamiesten näkemykset kuntien roolista ilmastokysymyksen ratkomisessa Luottamushenkilöt:
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
1 Mielipidekysely terveyspalvelujen tuottamisesta.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Jyväskylä Paviljonki.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
KUUMA –johtokunta HS
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Kunta- ja palvelurakenne- uudistushanke – Turun kaupunkiseutu Kaupunkiseutusuunnitelmien palautetilaisuus Tampere.
Näkymiä kuntien toimintaympäristön muutoksista vuoteen 2025 Marko Rossinen Etelä-Pohjanmaan liitto
Suurimmat kunnittaiset pendelöintivirrat 2011 Forssan seutukunta Tilastokeskus/SeutuNet.
Tulevaisuuden terveys kansallinen tiekartta
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammi-joulukuussa 2014 Päivitetty Lähde: Tilastokeskus 2 VuosiMaassamuuttoSiirtolaisuusMuutto-LuonnollisetVäestönVäestö.
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammi-kesäkuussa 2014 Päivitetty Lähde: Tilastokeskus2 VuosiMaassamuuttoSiirtolaisuusMuutto-LuonnollisetVäestönVäestö.
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammi-maaliskuussa 2014 VuosiMaassamuuttoSiirtolaisuusMuutto-LuonnollisetVäestönVäestö.
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
HEINÄVESI ELINVOIMASTRATEGIA 2016 Sisältö  Strategiset lähtötiedot ja johtopäätökset 2016 (liite)  Keskeiset tulevaisuuden kehitystrendit Heinäveden.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Keski-Pohjanmaan alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
TEM-valmistelun ”Top Ten” tällä hetkellä
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Kasvupalveluiden ja aluekehittämisjärjestelmän uudistamisen ohjausryhmän kokous
Maakunnan konserniohjauksen työkalut
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Kuntien ja kuntayhtymien talous, mrd. € (painelaskelman mukaan)
Sote-uudistuksen toimeenpano
Pohjois-Karjalan maakunta- ja soteuudistus
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Seurannassa olleet rahoituslähteet
Esityksen transkriptio:

Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista

Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Lausunnot 26.4.2017 kello 16.15 Erillinen lausuntopyyntökysely, kysymykset kohdistuu lain yleisperusteluihin Annetaan sekä lausunto että vastaukset lausuntopyyntökyselyyn Käsittelyaikatauluehdotus: 3.4 Johtoryhmä (mahdollinen päivitys viikoittain) 10.4 (Kh info) 24.4 (Kh päätös)

Oulun kaupungin lausunnon keskeiset kärjet: Pääkaupunkiseudun erillisratkaisun käyttöönotto muilla suurilla kaupunkiseuduilla mukaan lukien Oulun kaupunkiseutu. Lain tulisi mahdollistaa kaupungin ja maakunnan resurssien yhdistämisen kasvupalveluiden järjestämisen ja tuottamisen osalta. Lain tulisi mahdollistaa, että kilpailuttamisen/yhtiöittämisen ulkopuolelle voitaisiin jättää palvelukokonaisuuksia, jotka eivät siihen sovellu. Kuntien ja kaupunkien rooli ja resurssit on kirjattava aluekehittämis- ja kasvupalvelulakiin – laissa tulee määritellä tarkoituksenmukainen työnjako ja resurssien kohdentaminen valtion, maakunnan ja erityisesti keskuskaupunkien kanssa (kaupungeilla suuret panostukset elinkeinopolitiikkaan ja työllisyyden hoitoon). Työnjaosta huolittamatta lain tulisi mahdollistaa joustava yhteistyö ja estää päällekkäisten palvelutarjonnan syntyminen. Valtion ja kaupunkiseutujen väliset sopimukset (kasvu- ja MAL sopimukset) tulee kirjata aluekehittämislakiin. Kaupungin resurssit kasvun ja elinvoiman kehittämiseen tulee turvata aluekehittämislaissa - seuraava rakennerahastokauden varat oltava käytössä alueilla/kaupungeilla nykyisenlaisena.

Oulun lähtökohtia aluekehittämis- ja kasvupalvelut lakiin Suurten kaupunkien ja niitä ympäröivien kaupunkiseutujen suhteellinen merkitys on kasvanut tasaisesti 2000-luvun aikana ja tulee kasvamaan edelleen kaupungistumisen seurauksena. Neljän suurimman kaupunkiseudun (Helsinki, Oulu, Tampere ja Turku) väestömäärä on lähes puolet koko maamme väestöstä.  Maakunta-, kasvupalvelu ja aluekehittämisuudistuksessa on toimintojen päällekkäisyyksien vaara erityisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla, joiden panostukset sekä työllisyyteen että elinkeinoihin ovat merkittävät. Tarvitaan paikkaperusteista aluekehittämistä Toimenpiteet ja keinot ovat erilaiset suurilla kaupunkiseuduilla ja niitä ympäröivillä maaseutumaisilla ja harvaan asutuilla alueilla (esim. heterogeeninen Pohjois-Pohjanmaa/ Oulun seutu/Oulu) Tarvitaan suurille kaupunkiseuduille erityistä metropoli/kaupunkipolitiikkaa paikkaperusteiseen aluekehittämiseen nojautuen Muulle maakunnalle omat paikkaperusteisesta aluekehittämisestä lähtevät toimenpiteet  Tarvitaan uutta eurooppalaista paikkaperusteista aluekehittämistä, kaikille alueille ei sovi samat toimenpiteet!

Oulun huomioita aluekehittämis- ja kasvupalvelut lakiin Kasvupalveluiden valmistelussa on oltava erityisen huolellinen, jotta vältetään päällekkäisten palveluiden ja rakenteiden synnyttäminen. Työllisyyden hoito tulee olla yhden toimijan vastuulla. Valtion ja maakuntien liittojen rooli tulisi keskittyä rahoittajan rooliin. Kuntien määräysvallassa olevien kehittämisyhtiöiden toiminnallista roolia tulisi vahvistaa ja selkeyttää suhteessa muihin toimijoihin määrittelemällä kehittämisyhtiöiden asema osana julkisin varoin rahoitettua kansallista elinkeinopoliittista kokonaisuutta. Suurten kaupunkien näkemyksen mukaan kasvupalvelujen järjestämisvastuu tulee määritellä lainsäädännössä vaihtoehtona maakunnalliselle ratkaisumallille myös muille suurille kaupunkiseuduille siten, kuin on valmisteltu lakiluonnoksessa kasvupalveluiden järjestämisestä Uudenmaan maakunnassa. MAL – ja kasvusopimukset on kirjattava aluekehittämislaissa kaupunkiseutujenkuntien ja valtion pysyviksi ja jatkuviksi aluekehittämistoimenpiteiksi.

Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu Kaikilla kuudella suurimmalla kaupunkiseudulla on valtava merkitys kansallisen ja oman maakunnan kasvun ja kilpailukyvyn osalta sekä omat tarpeensa. Tämän vuoksi järjestämisvastuu kasvupalveluista tulee kirjata kaikille kuudelle suurimmalle kaupunkiseudulle. Ei voida hyväksyä pelkästään Uudenmaan erillisratkaisua. Perusteluja: Suomi koostuu erilaisista alueista, PKS on taloudellisessa mielessä kiistatta tärkein Oulun seutu on aivan vastaavasti koko Pohjois-Suomen toiminnan ja talouden keskus ja tarvitsee erityistä politiikkaa – kaupunkipolitiikkaa Oulun seutu on ainoa kasvukeskus koko Pohjois-Suomessa seuraavan 20 vuoden aikana – tarvitaan osuvaa erityispolitiikkaa Oulun seutua tulee kehittää yhtenäisenä työssäkäyntialueena, jossa valtion ja seudun välisellä sopimusmenettelyllä (MAL – ja kasvusopimukset) on suuri merkitys