Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Advertisements

Keskiajan kirjallisuus
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
Bysantti antiikin perinnön jatkajana.  Byzantionista tuli Rooman pääkaupunki Konstantinopoli 300-luvulla jKr.  Vuonna 395 Rooma jakautui Länsi-Roomaksi.
KIRKKOHISTORIA Mitä se on ja miten sitä tutkitaan?
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Uusi aika alkaa
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Fysiikka ja kemia Antiikin aikoina ja pitkään sen jälkeen tutkijat pohtivat laajasti luonnonilmiöitä. Sama tiedemies saattoi tutkia geometrisiä ongelmia,
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
Jumala.
Keskiajan ja renessanssin vertailu
Fyysikan historiaa.
Tieteellinen raamatuntutkimus
, HI6.1. Islamin synty ja leviäminen
Uskonto ja yhteiskunta
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Yksilön lyhyt historia
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
TIEDE USKONNON HAASTAJANA
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kysymyksiä fi tunnille
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
LUONNONTIETEELLISEN MAAILMANKUVAN SYNTY (s )
1700- ja 1800-LUKUJEN SUURET MUUTOKSET
KRISTINUSKO kpl 8.
Kristillinen Eurooppa syntyy keskiajalla
Reformaation merkitys uskonnon ja tieteen suhteelle.
Uuden ajan murros - Keskiajan ja renessanssin vertailua
Luku 13 – Raamatun tutkimus
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
1 Ydinsisällöt.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
TIEDE JA KRISTINUSKO UE2 LAJM.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
3. Ortodoksinen kristillisyys
Barokki, rokokoo, tieteellinen vallankumous
REFORMOITU KIRKKO Kirkkokunnan synty
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Kristinusko muotoutuu vanhalla ajalla
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Valistus 1700-luvulla vaikuttanut aate- virtaus, joka korosti…
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Mikä/kuka on kristitty?
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
16. Kristillisperäiset uskonnot
Valistus ja kristinusko
LÄHI-ITÄ ja ISLAMIN ALUE
Esityksen transkriptio:

Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin - Augustinuksen (354-430) mukaan usko ja järki eivät ristiriidassa, Jumala antanut järjen, jolla ihminen tutkii maailmaa - Raamattu ei opeta tiedettä vaan osoittaa tietä pelastukseen Keskiaika (n. 500-1500) - tiede ja uskonto eivät ristiriidassa - maailmakuva perustui aristotelismiin, jossa kristinuskolla keskeinen rooli - tieteellinen tutkimus lähellä kirkko; luostarit pitkään länsimaisen sivistyksen kehtoina - kuuluisia tieteentekijöitä keskiajalla: Robert Grosseteste, Wihelm Occamilainen, Roger Bacon, Hildegaard Bingeniläinen ja Nikolai Kopernikus Uusi aika (n. 1500-) - tieteellinen tutkimus irtaantui kirkon vaikutuspiiristä - Isaac Newton: Jumalalta tehtävä tutkia luomistyötä, kehitti painovoimateorian - Galileo Galilei: tiede tutkii taivasta ja Raamattu kertoo miten sinne päästään; teokset julkaisukieltoon, Bededictus XIV purki sen 1741

Kristinusko ja tiede - tiede eriytyi kirkosta 1700-luvulla, valistuksen ajalla - Charles Darwinin evoluutioteoriaa vastustettiin kirkossa 1800-luvulla, nykyään sitä ei pääsääntöisesti kirkoissa pidetä ristiriidassa uskon kanssa - älykkään suunnittelun teorian (Intelligent Design eli ID ,1900-luvun lopulla) mukaan elämän kehittymisen taustalla eivät vain mutaatiot ja luonnonvalinta vaan Jumalan suunnittelutyö, jota ihminen voi tieteellisesti tutkia - perinteisissä kirkkokunnissa Raamattua ei pidetä luonnontieteen oppikirjana, luomiskertomus ei tieteen kilpailija, vaan sen sanoma uskonnollinen - uskonto ja tiede rinnakkain ja toimivat itsenäisesti omien periaatteidensa mukaisesti - Albert Einstein: ”Jumala ei heitä noppaa”