Joulu Suomessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JOULUINEN TIETOVISA JOULUVISA JOULUINEN TIETOVISA.
Advertisements

Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
JOULUSANOJA JOULUK = ADVENTTI adventtikynttilät
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Italian Italaia on valtiona nuori, nykyinen italia on muodostunut vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, mutta kulttuurihistoriallisesti Italia on vanha maa.
Missä hän on? Missä he ovat?
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Puhu parin kanssa. Millaiset häät ovat yleensä sinun kotimaassa
Mitä sinä tiedät suomalaisesta mökistä
Hyvää Joulua! Sinun ei tarvitse odottaa jouluun asti…
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Mistä turvapaikanhakijalapset kertovat?
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS
1. syyskuuta Tietojen päivä ensimmäinen koulupäivä
Joulujuhlan ohjelmanumero
Sanna Jääskeläinen Suvi Koskela Salla Korkiakoski
Joulupukki on lähdössä jakamaan lahjoja jouluaattona, mutta Petteri on flunssassa ja aivastelee. Joulupukki päättää kuitenkin yrittää ja he lähtevät kohti.
Kirje joulupukille By Eetu, Olli & Tuukka.
Napapiirin Pajakylä.
C Рождеством и Новым годом !
UUSIVUOSI / Uutenavuotena suomalaiset juhlivat ystävien ja/tai perheen kanssa ja juovat kuohuviiniä. He syövät perunasalaattia ja.
Kappale 8: Onnea uuteen kotiin!
Pietarilaiset vieraat oppitunneilla ja koulupäiväämme seuraamassa Vierailussa on tutustuttu koulun arkeen ja juhlaan.
Hyvinvointivaltiomallit
Sosiaaliturva äitiys- ja isyyslomat/rahat, lapsilisät Eva Tinkanen ja Kiira Kallonen.
Kauneimmat Joululaulut kajahtavat rauhan puolesta.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Suomi 2A Mitä sinä teit viime viikonloppuna? Mitä sinä teit perjantaina, lauantaina entä sunnuntaina? Missä? Kenen kanssa? Ensin – Sitten (Harjoitus.
Suomi 2B Häät Millaiset ovat traditionaaliset häät sinun kotimaassa/kulttuurissa? Milloin häitä juhlitaan? Ovatko häät kirkossa vai maistraatissa.
Joulun runoja © Jorma Piippo. Musta joulu Maa oli valkoinen viime viikolla, lunta oli mukavasti, sopivasti. Tuntui hyvältä, kun tuli lumi, ei ollut synkkää,
FIBS Kysy parilta: Mitä sinä teit viime viikonloppuna? Mitä teit perjantaina, lauantaina entä sunnuntaina?
Suomi 2B Lucian päivä Valon juhla Lucia-paraati senaatintorilla klo 18.
Suomi 2A Maanantai 8. helmikuuta Laskiainen Laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai Laskea (1) mäkeä. Kristillinen juhla Laskiaispulla: hillo vai mantelimassa?
KRISTILLINEN KALENTERI, JUHLAT JA KARNEVALISTINEN PERINNE.
Kristinusko Juutalaisuus Islam
Sanatyypit ja sijamuodot.
2 Perheitä on joka lähtöön s
VENÄLÄISTÄ TAPAKULTTUURIA
”ompeluseurat” kouluissa 2017
Kummina olet korvaamaton
Suomi 2A
Luterilainen kirkkovuosi
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Mikä ihmeen objekti?.
Joululauluja 2016 Joulujuhlan laulut.
Luterilainen kirkkovuosi
Suomi 1B Torstai
Suomi 1B 26. Helmikuuta 2016 Kalevalan päivä
Kristillinen kalenteri
Joulujuhla.
Millainen meidän luokka on? Oppilaat kertovat.
aikasanat sitten ago kuluttua / päästä after mennessä by
Suomi 2A 2. tunti.
Tarvitsen uuden lampun. Tunnetko Anjan
Suomi 1B
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
Joulu saapuu jokaiselle
JOULU SAAPUU JOKAISELLE
Pingu Poissa kotoa.
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita pukea yllesi, katto pään päällä ja sänky jossa nukkua ... Silloin olet rikkaampi kuin 75% maailman kansasta.
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Luciadagen Lucian päivä.
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Joulu Suomessa

Jouluhymni

Käännä sanat Joulupäivä Jouluaatto Tapaninpäivä Joulupukki Lahja Juhla Koriste Kuusi Tähti Joulupallo Himmeli Korvatunturi Joulupukin kylä Kynttilä Legenda Graavilohi Lyhty Lyhde Adventti Joulukalenteri Enkeli Hyasintti Joulutähti Tulppaani Jouluruoka Kinkku Riisipuuro Piparkakku Lanttulaatikko Glögi Kirkko Muori Tonttu

Adventti Joulua edeltää 4 sunnuntaita. Tätä aikaa Pohjoismaissa sanotaan Adventiksi. Jokaisena sunnuntaina sytytetään kynttilä ja luetaan legenda:ensimmäisenä palaa yksi, toisena kaksi kynttilää ja seuraavana kolme, kunnes neljäntenä sunnuntaina palaa vierekkäin 4 kynttilää.

Legendat kertovat Kuka Jeesus on, jota jouluksi odotamme.

Joulukalenteri Ensimmäisenä joulukuuta vanhemmat lahjoittavat lapsille joulukalenterin eli suklaakalenterin. Kalenterissa on 24 aukkoa, joissa on 24 suklaata. Joka päivä lapset aukenevat yhden aukon ja syövät pienen suklaan. Kun kaikki suklaat ovat syöty, tulee joulu.

Joulupukki Joulu–ukkoa ei vanhassa kansanperintessä tunneta. Joulupukki on vasta 1800 – luvun kaupunkikulttuurin tuote. Se nykyinen ulkoinen eskuva on kansainvälinen hahmo, joka monissa maissa tunnetaan nimellä Nikolaus ja sen muunnelmina. Joulupukilla Suomessa on aikaisemmin tarkoitettu jouluna pukiksi pukeutunutta henkilöä tai tuvan kattoon ripustettua olkipukkia.

Joulu jouluaatto tapaninpäivä (24. joulukuuta) (26. joulukuuta) joulupäivä (25. joulukuuta)

Joulu   Joulu on juhla. Se on Jeesuksen syntymäpäivä. Joulu alkaa adventtina. Se on 4 viikkoa ennen joulua. Adventtisunnuntaina vanhemmat sytyttävät kynttilän ja lahjoittavat lapsille joulukalenterin. Ennen joulua pidetään pikkujouluja koulussa, lastentarhassa, työpaikoilla. Lapset laulavat joululauluja, kertovat runoja ja tanssivat. Joulupukki tuo lapsille lahjoja. Joulupukki asuu Pohjois-Suomessa Korvatunturilla. Hän tekee lahjat itse omassa pajassaan. Tontut auttavat joulu- pukkia.

Ennen joulua kaikki valmistautuvat juhlaan: ostavat lahjoja, kirjoittavat ja lähettävät postikortteja ystävilleen ja tuttaville. Kaikkialla siivotaan asuntoja ja laitetaan jouluruokia. Äidit ja lapset leipovat piparkakkuja, pullia, torttuja. Uunissa jouluksi paistuu kinkku, lanttulaatikko ja hautuu riisipuuro. Kotona seisoo joulukuusi. Kuusen latvassa on tähti ja oksilla riippuu koristeita: palloja, tähtiä, kynttilöitä. Aattoiltana tontut ja joulupukki jakavat lahjoja. Lapset laulavat, tanssivat, lausuvat runoja joulupukille. Jouluna perheet haluavat olla yhdessä.

Vastaa kysymyksiin Mikä juhla joulu on? Mistä joulu alkaa? Mitä perinteisia ruokia syödään jouluna? Missä joulupukki asuu? Kuka auttaa joulupukkia? Mitä ihmiset tekevät ennen joulua? Mikä puu seisoo kotona? Kuka tulee jouluna joka kotiin?  

Mitä suomalaiset tekevät jouluaattona ja jouluna 1)Jouluaattona 24.12 koko perhe menee haustausmaalle muistellakseen sukulaisiaan. 2)Kotiin palattuaan kaikki perheen jäsenet juovat glögiä. 3) Sitten syödään riisipuuroa, joka on perinteistä jouluruokaa. 4) Usein päivänviettoon kuuluu joulusauna. 5) Sen jälkeen koko perhe ja perheen lähisukulaiset kokoontuvat yhteen juhlapöydän ääreen. 6) Ja nyt on aika saapua Joulupukin! 7) Jouluaamuna käydään kirkossa.

Pikkujoulu Ennen joulua pidetään pikkujouluja koulussa, lastentarhassa, työpaikoilla. Pikkujoulujen suosio on pysynyt suunnilleen ennalaan viime vuosina. Pikkujoulut voidaan pitää työpaikalla tai ravintolassa . Pikkujoulujen viettäminen myös laivaristeilyllä on ollut suosittua. Pikkujouluissa voi olla kilpailuja tai muuta ohjelmaa. Pikkujouluissa tarjotaan paljon ruokaa.

Avaa sulkeet On (рождество). Ikkunalla palaa (свечка). Kotona on (ёлка). Siitä (Дед Мороз) näkee, että lapset (ждут) häntä. (Дед Мороз) koputtaa oveen. Pekka avaa oven ja näkee (Joulupukki). Hänellä on (красный) säkki, jossa on (подарки). Joulupukilla on valkoinen parta, punainen takki päällä ja huopaset (на ногах). Lapset (танцуют и поют). Joulupukki antaa lapsille (подарки). Matille (машинку), Hannalle (куклу), isälle (книгу), äidille (чашку), Vahti-koiralle (косточку). Kaikki sanovat (joulupukki): ”Kiitos!”

Yhdistä sana ja kuva nkeli Enkeli Kuusi Piparkakku Muori Korvatunturi Tonttu nkeli

Ratkaise sanaristikko 3 Vaakasuoraan: 1. Рождественское украшение 2. Гиацинт 3. Гном 4. Подарок 5. Адвент 6. Глинтвейн 7. Рождество 8. Ангел   По вертикали: 1. Свеча 2. Звезда 3. Ель 4. Тюльпан 5. Украшение из снопа 6. Праздник 7. Дед Мороз 8. Церковь 1 2 1 2 4 3 5 6 4 8 7 5 6 7 8

Hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!