VÄRI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AH 2006 Paint Shop Pro X -kuvankäsittelyä alusta alkaen Anne Hakanen.
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
-ilman valoa ei ole värejä.
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Bisneksenä värit! Sini Ahonen Tv09B
Taianomaiset revontulet
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Valosta 1.
Näkyvyys Värien huomionherättämiskyky.
Punainen Yksi pääväreistä.
Käytä oikein värejä Michele Heikkilä.
Kappale 14 Näköaisti on ihmisen tärkein aisti.
Miten otetaan hyvä valokuva?
Lyhyt oppimäärä väriopista ja suunnittelusta
Ammatillinen pukeutuminen
Grafiikka/digikuva Teoria-asiat.
Markku Tukiainen1 Koneista Markku Tukiainen2 Näytöt VDU = visual display unit = näyttö (pääte) nykyisin tärkein tulostuslaite nopea.
KUVANKÄSITTELY kuva digitaaliseksi muokkaus, käsittely
Kotieläimet.
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
TEREMOK-TALO.
Niko Pääkkönen TIK8SNB.
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Opettele seuraavat vesilintulajit (oppikirjassa s )
Uudet vesistörajoitteet tulee ottaa käyttöön kasvukaudella 2015, ollut mahdollista Vesistön kuulumisen rajoitusten piiriin voi tarkistaa tilatunnuksella.
Luxe Couture Creme -huulipuna
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Tietokonegrafiikan perusteita
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
Metalliseoksia.
CLT132 Tagien attribuutit Visuaalisen ilmeen muotoilu (viikko 3)
Teemakartta ja sen ominaisuudet
NÄKEVÄT KÄDET KU 1: MINÄ, KUVA JA KULTTUURI / TEHTÄVÄ 1.
Versio Kanta graafinen ohje. Kansallinen Terveysarkisto 2 Sisältö  Kirjoitusasu  Tunnus  Värillinen, musta – valkoinen, värillisellä taustalla.
Lukujärjestelmät ja muunnokset Jorma Kantalukujärjestelmät  Kymmenjärjestelmäkantaluku 10  Binäärijärjestelmäkantaluku 2  Oktaalijärjestelmäkantaluku.
14. Useamman ominaisuuden periytyminen. Dihybridiristeytys Tutkitaan kahden ominaisuuden periytymistä yhtä aikaa. Voi muodostua uusia ominaisuusyhdistelmiä.
Tällä ohjelmalla väänetään sun naama uuteen uskoon Klikkaa tätä.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
LUMA-Robotiikka. 1. Päivän ohjelma LEGO tehtävien esittely –Ajo eteen/taakse, käännös oikealle/vasemmalle –Antureiden käyttö Kosketus (Touch Sensor) Etäisyyden.
KUS 2 Maalaus ja aiheet. Maalaus ei ole pelkkä väritetty pinta, vaan äärettömän monimutkainen, erilaisista kerrostumista muodostuva kolmiulotteinen esine.
Värit voimavarana - Menetelmä, jossa opitaan värien merkityksistä sekä lisätään ymmärrystä värien voimavaravaikutuksista..
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju Syksy 2016
TYÖRYHMÄ HILMA ILONA SAKU
Kuusi ajattelu-hattua
9. Havaintojen lainalaisuuksia
Korkeakulttuurit ja Egypti
Modernin maailman taide
Klo Kenttä Koti Vieras Tulos Pelinohjaaja 9:00 Veikkola TN ½ 1
Perinnöllisyystieteen perusteita
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
esimerk ki- kansi 1 Esirivi Otsikkoesimerkki 1
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Jobmate Slim näppäimistö
VÄRIT.
Sammonlahden sprintticup reittianalyysit
EKSPRESSIONISMI saksalais-pohjoismaalainen virtaus Euroopassa
Magneettikoe Mitkä materiaalit tarttuvat magneettiin?
Perinnöllisyystieteen perusteita
VINCENT VAN GOGH syntyi Alankomaissa v. 1853
Kirjoittajaprofiilit
IDEA! Hyvinvointiklinikka
Nimi: Hankinnan periaatteet, liite 5
VARIS 1. Pituus n. 50 cm, SV n. 90 cm 2. Mustaharmaa väritys
SINISORSA Pituus n. 55 cm KOIRAS JUHLAPUVUSSA 1. Sinivihreä pää
TALITIAINEN 6. Vihertävä selkä 7. Vaalea juova siivessä
Esityksen transkriptio:

VÄRI

VÄRI ON: Fysiikkaa: valon osatekijä (syntyy valosta, yhdistyy valoon) 2

VÄRI ON: Biologiaa: näköaistimus (solut ja aivot) 4

VÄRI ON: Kemiaa: pigmentti (väriaine, materiaali) 5

VÄRI ON: Psykologiaa: havainto (kokemus, suhteellisuus, tunteet) 8

VÄRI ON: Fysiikka + biologia + kemia + psykologia = Kaikki nämä tieteet yhdistyvät kuvataiteessa. 9

Värien yhdistely Valoa vähentävä (substraktiivinen) Valoa lisäävä väriaineet, maalit punainen, keltainen, sininen Valoa lisäävä (additiivinen) värivalo RGB tietokone, tv, puhelin punainen, vihreä, (violetin)sininen Optinen Sekoitus aistimuksena, aivoissa (hyrrät, pointillismi) Kaikki värit saadaan sekoitettua KOLMEA pääväriä käyttäen

Värin ominaisuuksia 1 Sävy - paikka spektrissä (väriympyrällä) Keskenään sekoittamalla saadaan uusia sävyjä. Sävy säilyy samana, jos väriä ohennetaan tai taitetaan. 2 Valööri - värin tummuusaste 3 Kylläisyys - värin voima, puhtaus, pigmenttipitoisuus 2 1 3

VASTAVÄRIT Sijaitsevat väriympyrällä vastakkain Punainen ja vihreä Täysin erilaiset keskenään: välivärin vastaväri on se pääväri, jota ei käytetä välivärin sekoitukseen Korostavat toisiaan Punainen ja vihreä Sininen ja oranssi Keltainen ja violetti

Mitä vastaväripareja näissä maalauksissa on käytetty? Åke Hellman, Appelsiinityttö, 1969 Mitä vastaväripareja näissä maalauksissa on käytetty? Vincent van Gogh, Omakuva korva leikattuna, 1889

Lähivärit (vierivärit) Vierekkäin väriympyrässä sijaitsevat värit Esim. sininen, vihreä ja violetti tai punainen, oranssi ja keltainen

Marika Mäkelä, Valo-ääriviiva, 1986 Paul Klee, 1920 Elvi Maarni, Päärynät, 2001

RGB ja CMY Näköjärjestelmämme on kolmivärikanavainen Red, Green, Blue = RGB-värijärjestelmä Red, Green, Blue Myös esim. televisioiden, tietokoneiden ja kännyköiden näytöt Kahden kanavan väriaistimus = kolmannen käänteisväri. Käänteisvärit ovat aidosti näkökuvasta toisensa poissulkevia värejä. RGB:n käänteisvärit = CMY eli syaani (Cyan), magenta ja keltainen (Yellow) CMY:tä käytetään mm valokuvauksessa ja tulostimissa (CMY+blacK) Punaisen käänteisväri on syaaninsininen Vihreän käänteisväri on magentanpunainen Sinisen käänteisväri on keltainen

RGB ja CMY RGB Punainen (Red) Vihreä (Green) Sininen (Blue) CMY Syaaninsininen = vihreä + sininen (Cyan = Green + Blue) Magentanpunainen = punainen + sininen (Magenta = Red + Blue) Keltainen = vihreä + punainen ( Yellow = Red + Green)

RGB ja CMY KÄÄNTEISVÄRIT A) PALJASTAVAT / toteuttavat toisensa jälkikuvissa. Ilmiössä toteutuu myös mustan (pimeän, tumman) ja valkoisen (valoisan, vaalean) vastakkaisuus. B) LAIMENTAVAT / neutraloivat toisiinsa sekoittuessaan / yhdistyessään additiivisessa, valoisuutta lisäävässä värinmuodostuksessa  valkoiseksi optisessa, diffuusissa (sumeassa) värinmuodostuksessa  harmaaksi substraktiivisessa, valoisuutta vähentävässä värinmuodostuksessa  mustaksi (pimeäksi) C) VAHVISTAVAT / korostavat toisiaan esimerkiksi rajakontrasteissa.

Jälkikuvat ovat käänteisvärisiä Jälkikuvat ovat näköjärjestelmämme tuottamia näköhavaintoja (suksessiivikontrasti), jotka ovat ärsykekuvaansa nähden käänteisvärisiä. Kysymys on värinäön normaalista toimintatavasta, jossa näköjärjestelmä pyrkii palautumaan tasapainotilaan = 'nollatilaan'. Jälkikuvan väreistä puuttuvat ärsykekuvan valoihin 'väsyneiden' näkösolujen aktiivisuuden osuus.  Näemme jonkin aikaa ärsykekuvan tilalla värillisen jälkikuvan.

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Tuijota kuviota:

Kiinnostuitko? Katso lisää Wikipediasta!

Värien sekoittaminen: PUHTAAT VÄLIVÄRIT sinoberinpunainen Pk + krominkeltainen Kp = PUHDAS ORANSSI ultramariininsininen Sp + karmiininpunainen Ps = PUHDAS VIOLETTI preussinsininen Sk + kadmiuminkeltainen Ks = PUHDAS VIHREÄ

Värien taittaminen ja murtaminen Väri sekoitetaan VALKOISEEN HARMAASEEN tai MUSTAAN Valkoista käytetään paitsi vaalentamaan sävyä, myös PEITTÄVYYDEN aikaansaamiseksi. Kokeile esim. sekoittaa keltaiseen mustaa. Minkä värin saat tulokseksi? Taitettuja sinisiä: Väriin sekoitetaan sen omaa VASTAVÄRIÄ. Esim. + = Murretut värit sisältävät kaikkia kolmea pääväriä. Murtamisen lopputuloksena saadaan harmaita ja ruskeita sävyjä. Jo vähäinenkin määrä vastaväriä tekee väristä murretun: esim. Ultramariinin sininen (Sp) + Kadmiumin keltainen (Ks) = murrettu vihreä.

Värien sekoittaminen: MURRETUT VÄRIT (sisältävät aina kaikkia kolmea pääväriä) RUSKEA = sininen, punainen ja keltainen HARMAA = sininen, punainen ja keltainen MUSTA = sininen, punainen ja keltainen OIKOTEITÄ värien sekoituksissa: RUSKEA = punainen, okra, musta IHONVÄRI = punainen, okra, valkoinen MUSTA = preussinsininen, kadmiuminkeltainen, sinoberinpunainen