Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna 1960. Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Advertisements

Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Toimintasuunnitelma.
Talousjärjestelmät: Liberalistinen markkinatalous
TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY (1700-L.LOPPU, 1800-L.)
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
Utopia demokraattisesta markkinataloudesta demokratian idea on tasa-arvo, jokaisen vapaus määritellä omat arvonsa demokratia ei ole niinkään kansan valtaa.
Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa Toimintasuunnitelma.
Mika Väyrynen tuottaja
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Afrikka s.103-.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Afrikka kylmän sodan jälkeen Risto Marjomaa
Nationalismi: Kansallisuusaate
Latinalainen Amerikka
Hyvinvointivaltiomallit
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 Tulevaisuus?
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Turvallisuusviestinnän yhteistyöfoorumi Kansliapäällikkö Päivi Nerg Sisäasiainministeriö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Siirtomaat vapautuvat. Miksi siirtomaavalta päättyi? Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan mailla ei ollut enää varaa pitää siirtomaita Siirtomaat olivat.
TALOUSTIETO YH2 SUOMI JA KV. TALOUS. SUOMALAISTEN ELINKEINOT 1. Palveluelinkeinot 2. Jalostus 3. Alkutuotanto (maa- ja metsätalous) Omavaraistaloudesta.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle Katsaus vuoteen 2014.
Uuden maailman ihmeet Oppikirjan tehtävien vastaukset, s. 105.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
III KE SKIAJAN EUROOPPA
Toimintasuunnitelma.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
TEOLLINEN YHTEISKUNTA
Talouspolitiikka.
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Kristinusko Etelä-Amerikassa
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Kristinusko nykyajalla
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Suomen talouden tulevaisuus
Köyhyys maailmassa.
Venäjän uskonto.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Luku 14 Kylmän sota päättyy.
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Imperialismin aika
Väestönkehityksen näkymät
Kristinusko 1900-luvulla - v.1917 Venäjän vallankumous ja ateistinen Neuvostoliitto vaikeuttivat ortodoksisen kirkon asemaa - vastaava tilanne Kiinassa.
3. Ortodoksinen kristillisyys
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
HYVINVOIN- TIVALTION KEHITYS Ja SOSIAALI- POLITIIKKA.
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Liberalismi sekä Uusliberalismi
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Dekolonisaatio = siirtomaiden vapautuminen
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
RAHAN JA POLITIIKAN MAAILMA
Ensimmäinen ja toinen moderni
Ensimmäisen maailmansodan seuraukset
7.21 Kestävän kehityksen mahdollisuus
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Esityksen transkriptio:

Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA

Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä. Teollinen hyvinvointivaltio Sosialistinen teollisuusyhteiskunta Kolmas maailma: kehitysmaat

welfare state (engl.) Syntyi Länsi-Euroopassa ja 1960-luvuilla. Valtio turvaa yhteiskuntarauhan parantamalla köyhien sosiaaliturvaa, terveydenhuoltoa sekä tasa-arvoistamalla koulutusta. Valtio kantaa päävastuun myös eläkkeistä ja muista sosiaalipalveluista. Perustana vapaaseen markkinatalouteen pohjautuva talous. Rahoitus verotuksen avulla, mikä tarkoittaa tulojen uudelleen jakoa köyhien hyväksi. Tuloksena elintasoerojen kaventuminen yhteiskunnan sisällä. Äiti ja tytär mainostavat purukumia ruotsalaisessa mainoksessa vuodelta Teollinen hyvinvointivaltio

Tulevaisuuden haasteena on rahoituksen turvaaminen valtiolle kalliin järjestelmän ylläpitämiseksi. Järjestelmää on kritisoitu korkeasta verotuksesta. Väestörakenteen ja talouden muutoksista johtuen monissa maissa on viime vuosina puhuttu länsimäisen hyvinvointivaltion kriisistä. Tarvitsevatko länsimaiset yhteiskunnat yhä ns. Robin Hood -mallia vai voidaanko tasa-arvo ja menestys elämässä jättää yksilöiden itsensä vastuulle?

Sai alkunsa 1920-luvulla, kun Venäjästä tehtiin Neuvostoliitto. Tyypillistä maatalouden kollektivisointi: kaikki maa siirrettiin valtion omistukseen ja muodostettiin yhteistiloja eli kolhooseja. Valtio johti taloutta ns. viisivuotissuunnitelmien kautta. Ideana oli tuottaa ihmisten tarpeisiin oikea määrä oikeanlaisia tuotteita: suunnitelmatalous. Valtio omistaa kaiken, ja se pyrkii jakamaan hyvinvointia tasapuolisesti. Toisen maailmansodan jälkeen idea sosialistisesta teollisuusyhteiskunnasta levisi Euroopan uusiin kansandemokratioihin sekä Kiinaan luvulta peräisin oleva propagandajuliste kertoo, kuinka kansantuotteen hedelmät jakautuvat kapitalistisessa järjestelmässä (kuvan vasen laita) ja Neuvostoliitossa. Sosialistinen teollisuusyhteiskunta

Ongelmaksi muodostui järjestelmän taloudellinen tehottomuus, mikä johti esimerkiksi kulutustavaroiden vähyyteen ja laski ihmisten elintasoa ja elämänlaatua. Sosialistinen teollisuusyhteiskunta koki haaksirikon, kun sen mallimaa Neuvostoliitto hajosi sisäisiin ongelmiin vuonna Kiinassa on siirrytty ns. sosialistiseen markkinatalouteen, jossa teollisuustuotannossa on asteittain sallittu vapaa kilpailu ja markkinoita avattu myös länsimaisille yrityksille. Sosialistit uskoivat, että suhdannevaihtelut ja niistä johtuva lama ovat vain kapitalistisen järjestelmän ongelma. Mihin tämä ajatus perustui ja pitikö se paikkansa?

developing countries (engl.) 1960-luvulla yleistynyt käsite, jolla tarkoitetaan teollisesta kehityksestä jälkeen jääneitä maita. Valtiot usein entisiä siirtomaita, joiden taloudellinen tilanne on heikko. Sosiaaliturvaan, yleiseen koulutukseen tai terveydenhuollon kehittämiseen ei juuri riitä rahaa. Teollista tuotantoa on vain vähän. Valtiot ovat edelleen maatalousvaltaisia. Kehitysmaat ovat usein halpojen raaka-aineiden tuottajia ja siten riippuvaisia maailmanmarkkinahinnoista ja ostajista. Intialaisen koulun lapsille lahjoitettiin kannettavat tietokoneet vuonna Kolmas maailma: kehitysmaat

Kolmannella maailmalla tarkoitetaan niitä köyhiä maita, jotka jäivät kapitalistisen ja sosialistisen järjestelmän ulkopuolelle. Vieläkö käsitteen käyttö on perusteltua? Kehitysmaiden varallisuus ei riitä kalliiden tuontitavaroiden tai jalostettujen elintarvikkeiden ostamiseen, mikä on johtanut monien kehitysmaiden velkaantumiseen. Kehitysmaat kärsivät usein vakavista ympäristöongelmista. Kehitysmaiden suurimpina ongelmina pidetään köyhyyden lisäksi niiden poliittista epävakautta ja sisäistä epäjärjestystä, korruptiota, eriarvoisuutta sekä ihmisoikeuksien loukkaamista. Kehitysmaita on Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa sekä Aasiassa.

Pohtikaa, miten ns. megatrendit toteutuvat kolmessa eri maailmassa. Ovatko ne globaaleja, kaikkia maanosia koskettavia? Megatrendit Entiset sosialistiset yhteiskunnat Kehitysmaat Teolliset hyvinvointivaltiot