KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Opetusvinkki 1: Euroopan kansanheimojen kääntyminen ja moderni nuorisokulttuuri.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Advertisements

Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
Kelttiläinen mytologia
Melli, Anni ja Vera. Mitä goottius on?  Tyylisuunta  Keskiaikaiset arkkitehdit kutsuivat sitä ”ranskalaiseksi tyyliksi”  Vaikutteita antiikin Kreikan.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
KRISTILLISTEN PERINTEIDEN MUOTOUTUMINEN Luku 3 – Ydinsisältö.
Katolinen kirkko. Historia ja faktat Katolinen kirkko syntyi vuonna 1054, kun kristityt jakaantuivat katolilaisiin ja idän ortodokseihin. Katolilaisen.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
KESKIAJAN KRISTILLISYYS UE2 LAJM. TEHTÄVÄ Lue kirjan sivut 38–41 ja merkkaa opettajan jakamaan karttaan nuolin ja vuosiluvuin alueet, joille kristinusko.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Motivointi 1.
MITEN KRISTINUSKO SYNTYI? Luku 1 – Opetusvinkki 1 | Väittely.
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Reformaatio ja pyhäkoulu
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
1 JUMALA Luku 1 – Opetusvinkki 1.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Raamattuprojekti Dia 1. OTSIKKO Dia 6
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
Luku 23 – Paavalin elämä ja matkat
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?Kristinusko
KRISTILLISEN KIRKON SYNTY (kpl 1)
KRISTINUSKO kpl 8.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
LÄNNEN KIRKKO KULTTUURISENA VAIKUTTAJANA
1. Jakso.
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Kappale 10 Raamattu Sara ja Ville.
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Japanin kansallinen uskonto
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Kristinuskon oppi.
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Martti Luther ( ) Martti Luther ( )
4. Luterilainen kristillisyys
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
16. Kristillisperäiset uskonnot
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
2.2 Kulttuuriperintö.
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Esityksen transkriptio:

KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Opetusvinkki 1: Euroopan kansanheimojen kääntyminen ja moderni nuorisokulttuuri

Germaanit Germaanien jumalia Odin: viisauden ja sodan jumala Thor: ukkosen ja hedelmällisyyden jumala Nerthus: maaäiti Freija: onnellisuuden ja yltäkylläisyyden antaja

Germaanien uskonnollisuus jumalat vaikuttivat kaikkeen, esim. käräjien toimintaan, sodan aloittamiseen uhrattiin eläimiä sekä ihmisiä (esim. sotavankeja tai orjia) riitit toimitettiin pyhissä metsissä kääntyminen kristinuskoon tapahtui joukkokasteilla kristittyjen jumala nähtiin germaanijumalia vahvempana Kristus kuvataan sotajoukon johtajana

Keltit uskomuksia ja riittejä ei tunneta kovin tarkasti ei kovin yhtenäinen, koska keltit asuivat hajallaan monijumalaisuus (yli 300 jumalaa) luonnolla tärkeä merkitys –pyhät puut (erityisesti tammi) –pyhät lehdot palvontapaikkoina –vesi ja valo tärkeitä symboleja

papistona druidit –viisaita ja arvostettuja –pitkä koulutus: lääkärintaitoja, lakia ja oman kansan historiaa –savitauluissa säilynyt joitakin loitsuja ja rukouksia –miehiä tai naisia kiistanalaisia tietoja eläin- ja ihmisuhreista usko sielun kuolemattomuuteen

Kelttiläinen kristillisyys perimätiedon mukaan pyhä Patrik toi kristinuskon Irlantiin 300-luvulla kelttiläinen luontomystiikka yhdistyy kristilliseen oppiin luostareilla tärkeä asema –ankara kuri –tieteiden harjoittaminen –Raamatun ja muiden kirjojen jäljentäminen sekä kuvittaminen –luostarien johtajilla kirkollista valtaa –lähetystyötä Eurooppaan

Gootit Goottien uskonnollisuus –keskiajalla gootteja pidettiin kristinuskon näkökulmasta pakanakansana –gootit omaksuivat alun perin kristinuskon sen areiolaisessa muodossa (Jeesus on alempiarvoinen kuin Jumala)

Goottilainen nuorisokulttuuri –hopeakoruina esim. katolisia symboleja, Ankh-risti (egyptil. ikuisen elämän symboli) –mustat (pitkät) hiukset + kehonmuokkaus syntyi Britanniassa 1970-luvulla eräiden post-punk yhtyeiden musiikin kautta ei varsinaisesti yhteyttä historian gootteihin tai goottilaiseen tyyliin ulkonäkö ja pukeutuminen: –perusvärinä mustaa + myrkynvihreää, verenpunaista tai violettia –miehillä usein valkoinen paita –naisilla usein lyhyt hame verkkosukkien kanssa tai pitkä leveähelmainen mekko –materiaaleina pitsiä, samettia, lateksia ja nahkaa

© melle yhdistäviä tekijöitä lähinnä musiikkityyli ja pukeutuminen kaunokirjallisuudessa kiinnostavat erityisesti kauhu, kuolema ja vampyyrit tärkeitä festivaaleja esim. Tuska arvoja: väkivallan vastustus, individualismi, suvaitsevaisuus ei edusta varsinaisesti mitään tiettyä uskonnollista näkemystä, eikä liity saatananpalvontaan Kuvassa goottimetallibändi Type O Negative.