UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tuloksellinen Java-ohjelmointi Luku 3 Luokkien käyttäminen
Advertisements

18. Abstraktit tietotyypit
– Ohjelmistojen mallintaminen luokkamallin lisäpiirteitä.
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Tietojärjestelmät 2.
Tietokanta.
Tapahtumasekvenssit = Käyttötapausten realisointi
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Oliomallittaminen ja UML
PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
© Jukka Harju, Jukka Juslin
TIETOSARJAKUVA Piirrä paperiin reunat. Katso tarkasti, että alueet "sulkeutuvat". LYIJYKYNÄLLÄ! Mieti kuvatekstit. 1) 2) 3) 4) Kirjoita tekstit. Laita.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Muunnos luokkakaaviosta relaatiokaavioon
Lueteltu tyyppitMyn1 Lueteltu tyyppi Lueteltu tyyppi on tietotyyppi, jonka arvot luetellaan erikseen tyypin määrittelyn yhteydessä. Lueteltua tietotyyppiä.
5. Kapselointi Yleistä Kapseloinnilla (encapsulation) tarkoitetaan luokan tietojen ja toimintojen pakkaamista yhdeksi suojatuksi kokonaisuudeksi.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Mallinnustavat.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
Tiedostojen käsittely
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
8. Periytyminen Sisällys Mitä on periytyminen? Yksittäis- ja moniperiytyminen. Oliot ja perityt luokat. Periytymisen käyttö.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
SQL ● Structured Query Language ● Standardoitu kieli tietokantakyselyiden tekemiseen – Standardoitu ei tarkoita etteikö olisi useampia versioita, joten.
Kertausta: Olioperustainen ohjelmistokehitys ● Lähdemme siis oletuksesta, että kehitettävän järjestelmän voidaan ajatella koostuvan oliosta ● Tehdään koko.
JOPOX Uusi hallinta / Lomaketyökalu. Uuden lomakkeen luonti Lomakkeen rakentaminen alkaa klikkaamalla auki Lomakkeet. Oletusarvoisesti oman joukkueesi.
Kertausta: Ohjelmistotuotantoprosessin vaiheet ● Vaatimusanalyysi- ja määrittely – Mitä halutaan? ● Suunnittelu – Miten tehdään? ● Toteutus – Ohjelmointi.
Matematiikkaa 3a, Kertausjakso Lukuja © Varga–Neményi ry 2016
Yrityksen projektisuunnitelma
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
5. Kapselointi.
Case: Kansallinen tulorekisteri
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
Tutkielman teko-ohjeet
Klubin strategia työkalu KST
UML-mallinnus osana tietotuotemäärittelyä
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
Tehtävä 7.2: SmartArtin animointi
Saku Chydenius Asko Ikävalko.
Tuotteen nimi.
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
8. Periytyminen.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
– Ohjelmistojen mallintaminen luokkamallin lisäpiirteitä
IDEA! Hyvinvointiklinikka
– Ohjelmistojen mallintaminen Unified Modeling Language (UML)
Projektin yleiskuvaus
Tapahtuman otsikko Tapahtuman päivämäärä Tapahtuman kellonaika
Tapahtuman otsikko Johdanto-osa Tapahtuman alaotsikko Päivämäärä
3. Attribuutit.
8. Periytyminen.
4. Luokan testaus ja käyttö olion kautta
2. Olio-ohjelmoinnin perusteita
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
Esityksen transkriptio:

UML-luokkakaavio ● Luokkakaavio (class diagram) kuvaa järjestelmän luokkarakennetta ● Mitä luokkia on olemassa ● Minkälaisia luokat ovat ● Luokkien suhteet toisiinsa

UML-luokkakaavio ● Käsiteanalyysissä löydettyjä kohdekuvauksia (käsitteitä) voidaan ajatella luokkina ● Abstraktiotasosta riippuen yksittäisestä luokasta määritellään ● Nimi (Aina) ● Attribuutit ● Metodit ● Tietokantaa kuvatessa metodien määrittely ei ole tarpeen – attribuutit halutaan yleensä nähdä

UML-luokkakaavio ● Luokka Huoltohenkilo ilman attribuutteja ● Laatikko jossa luokan nimi ● Luokka Huoltohenkilo attribuuteilla nimi ja puhelinnumero ● Kaksiosainen laatikko jossa ensin luokan nimi, ja sitten attribuutit

UML-luokkakaavio ● Yhteydet merkitään viivalla luokkien välillä ● Huoltohenkilö liittyy huoltotapahtumaan (huoltotapahtumalla on aina huollon tehnyt huoltohenkilö) ● Luokkakaavioon voidaan merkitä myös rooleja – Huoltohenkilön rooli on huoltaja

UML-luokkakaavio ● Osallistumisrajoitteet merkitään numeroilla ● Huoltotapahtumaan liittyy aina yksi huoltohenkilö, mutta yksi huoltohenkilö voi liittyä rajattomaan määrään huoltotapahtumia ● Jos rajoitteita ei määritelty, oletetaan yksi yhteen – “Yksi huoltohenkilö huoltotapahtumaa kohti” – Onko edellisellä kalvolla oleva kuvaus käytännöllinen?

UML-luokkakaavio ● Usein vain toinen yhteyteen liittyvä osapuoli tuntee toisen osapuolen ● Esimerkiksi huoltotapahtumaan kirjataan aina huoltohenkilö – mutta huoltohenkilö ei tiedä häneen liittyviä huoltotapahtumia ● Yhteys voi siis olla yksisuuntainen – Ilmaistaan tekemällä yhteysviivasta nuoli – Merkitään vain jos suunta on tärkeä tietää

UML-luokkakaavio ● Luokkakaaviota määriteltäessä esiin tulee joskus tilanteita joissa yhden luokan olemassaolo riippuu toisesta luokasta. ● Kompositio, eli musta salmiakkikuvio, kertoo tiedon olevan oleellisesti osa toiselle tiedolle ● Salmiakkikuvio liitetään yhteyden siihen päähän, johon osat sisältyvät

UML-luokkakaavio ● Kompositiota käytetään kun seuraavat ehdot toteutuvat: ● Osat ovat olemassaoloriippuvaisia kokonaisuudesta – Kun henkilö poistetaan, hänen palkkahistoria tulee poistaa ● Osa voi kuulua vain yhteen samantyyppiseen kompositioon – Henkilön palkkahistoriaa ei voi siirtää toiselle henkilölle ● Osa on koko olemassaolonsa kytketty samaan kompositioon

UML-luokkakaavio ● Kompositiosta: Tietokantajärjestelmiä suunnitellaan yleensä siten, että oikeellista tietoa ei poisteta – vaan se deaktivoidaan ● Virhesyöte voidaan poistaa riippuen järjestelmästä – Pankille tai kaupalle kuittien virhelyönnit oleellisia – Virheellisesti syötetty tuote taas halutaan pois järjestelmästä pysyvästi – jos siihen ei liity muita tapahtumia ● Tarkoitus säilyttää tieto tulevaisuutta varten ● Esimerkiksi henkilöllä aloituspäivämäärä ja lopetuspäivämäärä työpaikassa

UML-luokkakaavio ● Oleelliset työkalut ● Paperi ja kynä – Paperi talteen tai roskiin – Skannaus tai digikuva ● Paljon ilmaisia työkaluja – Dia (käytetty näissä kuvissa) – Openoffice –...