Viidesläisyys, viitoslaisuus, femmalaisuus, uuspietismi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Helluntailaisuus.
Advertisements

PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Viides etappi
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Tähän tarvittaessa otsikko. Missio Jyväskylä 2007 •Jyväskylän ja sen lähiympäristön yhteinen evankeliointitapahtuma •Järjestetään paikallisten seurakuntien.
• Rukousta Suomen puolesta • Rukousta seurakuntien puolesta • Rukousta evankelioimisen puolesta Teemavuoden tavoitteet:
RAKAS RAAMATTU 2007.
Paavalin kirje Filemonille
Lähetys tänään Leipäsunnuntai Jukka Jämsén Kirkkohallitus1.
Pyhä pienen koululaisen arjessa - Learning by smiling 
”Neljä grillikoipea!” ”Haloo päämaja, täällä vyöhyke 2! Vaara ohi tältä erää, ne rukoilivat taas vain itsensä ja laulajien ja soittajien puolesta.
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset JÄSENMAKSUT OMA VARAINHANKINTA RAY, VEIKKAUS, FINTOTO TUKI ERI MINISTERIÖILTÄ KUNTIEN.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
Suomalaisia teollisuuden uranuurtajia
BAPTISMI.
Katumuksen sakramentti
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
Raamatun mukaan on olemassa vain yksi Jumala, joka on luonut kaiken ja joka hallitsee kaikkea: Isä, Poika ja Pyhä Henki => Kolmiyhteinen Jumala.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Uusi aika alkaa
KRISTILLINEN LÄHETYSTYÖ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Oletko sinä kohdannut Suomessa toimivia erilaisten ryhmien lähetystyön tekijöitä? Kuinka suhtaudut muiden uskontojen.
Länsi-Suomen rukoilevaisuus Krista H. 2B hui. Alku Liisa Eerikintytär koki vuonna 1756 voimakkaan herätyksen Kerrotaan, että hän luki paimentaessaan Arthur.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
Reformaatio ja musiikki
Luterilaisen jumalanpalveluksen tunnuspiirteitä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Reformaatio ja pyhäkoulu
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Luku 14 – Raamatun tulkinta
15. Vapaakristillisyys.
29.1. Urho Muroma, Raamattuopisto ja Kansan Raamattuseura
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Kansanlähetyksen perustaminen ja alkuvaiheet
Helluntailaisuus Historia
luvun kriisi ja Ylioppilaslähetyksen perustaminen
Kansanlähetyksen kriisi, Kylväjän ja Sanansaattajien perustaminen
Jesuiitat Jesuiitat eli jesuiittaveljestö on katolisen kirkon sääntökunta ja sotilaallinen osasto. Se sai alkunsa 1500-luvulla Pariisissa opiskelleiden.
Suomen kirkkohistorian luentosarja Helsingin yliopisto
Suomen kirkkohistorian luentosarja Helsingin yliopisto
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
Jesuiitat Jesuiittaveljestö.
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Tonttu Pakkasyö on ja leiskuen pohja loimuja viskoo.
Pietismi.
Diakonia - kirkon yhteiskunnallinen ja kansainvälinen palvelutyö
USKONNOLLISUUS YHDYSVALLOISSA
Ja Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistys
PIETISMI ….
eli evankelinen herätysliike
Sikhiläisyys ja jainalaisuus
MAP– eli mormonikirkko
Taolaisuus.
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Herätysliikkeet Suomessa
VANHA TESTAMENTTI PROFEETTAKIRJAT.
Valistus 1700-luvulla vaikuttanut aate- virtaus, joka korosti…
Omakohtaisen uskon ja järjen aika
MAP-kirkko - MAP = Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko - USA:ssa 1800-luvun alkupuolella, perustaja Joseph Smith - Smith sai ilmestyksen,
4. Luterilainen kristillisyys
Kirkon elämä on lähetettynä olemista
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Itsearviontikyselyn tuloksia 2018
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Esityksen transkriptio:

Viidesläisyys, viitoslaisuus, femmalaisuus, uuspietismi

 taustalla vaikuttivat anglosaksinen herätyskristillisyys ja 1600-luvun pietismi  toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä  Viidesläisyys on sekä opillisesti että organisatorisesti monikantainen, ei yhteistä keskusjohtoa.

 Muodostuu kuudesta eri järjestöstä: Kansan Raamattuseuran säätiö (KRS) (1945) Suomen Ev.lut. Kansanlähetys (SEKL) (1960) Suomen Raamattuopiston säätiö (1945) Suomen Ev.lut. Opiskelija ja Koululaislähetys (OPKO) (1964) Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) (1973) Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä (ELK) (1974)

 Viidesläisyyden isä, taustaltaan evankeliseen herätysliikkeeseen kuuluva ja evankelisen papin poika.  Koki herätyksen norjalaisen Albert Lunden evankelioimiskokouksessa 18. lokakuuta 1912  Viidesläisyys alkoi vaikuttaa Suomessa ja 30-luvuilla, kun Muroma alkoi pitää herätyskokouksia.  Uudestisyntyminen Uudestisyntyminen

 Järjestöihin on muodostunut historian saatossa toisistaan osittain poikkeavat yhteislaulun perinteet  Lauluperinteisiin vaikuttanut osakulttuurin keskeiset erityispiirteet: teologinen korostus, musiikin käyttöyhteys

 Viidesläinen lauluperinne ei ole yksi eheä kokonaisuus vaan ryhmä useita toisistaan hieman poikkeavia hengellisen laulumusiikin perinteitä Yhdistävät tekijät: Kristus-keskeisyys, yhteislaulettavuus  1. maaliskuuta 2014 julkaistiin järjestöjen yhteinen laulukirja: Viisikielinen Projekti kesti nelisen vuotta Lauluissa korostuvat herätys, luottamus Jumalan sanaan sekä lohdutus ja ilo pelastuksesta, joka on kaikille tarjolla Jeesukseksessa Kristuksessa. Pikkulintu riemuissaan

 Viidesläisten määrää on vaikea arvioida, koska se ei ole organisoitunut yhtenäiseksi järjestöksi  Suuntaa antavia ovat näiden uuspietististen järjestöjen valtakunnallisten kesäjuhlien kävijämäärät. Kansan Raamattuseuran "Sanan suvipäivillä" käy noin 5000–7000 henkeä Kansanlähetyksen Kansanlähetyspäivillä 7000– Raamattuopiston "Kesäsanomassa" 2000 henkeä. Lisäksi ovat nuorten tapahtumat sekä paikalliset evankelioimistapahtumat ja lähetysjärjestöjen kesäjuhlat.  Näin ollen aktiivisia viidesläisiä voitaisiin arvioida olevan noin

 Perustaja: Urho Muroma  Uskonkorostus: korostetaan kääntymystä ja säännöllistä uskonnonharjoittamista  Kesäjuhlia: Sanan Suvipäivät, Kesäsanomat, Kansanlähetyspäivät..  Laulukirja: Viisikielinen