Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus"— Esityksen transkriptio:

1 ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus
Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

2 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe
Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, 2015 Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

3 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys
Osa 1: Yleiset perusteet Osa 2: Pituusmitat Osa 3: Geometriset toleranssit Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus (tämä tiedosto) Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä

4 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Kysymys Kuvan kohtisuoruustoleranssi tuottaa vaikeuksia, mutta laakerivalmistaja pelkää toleranssin kasvattamisen joissain tapauksissa tuottavan toiminnallisia ongelmia! Miten toleranssia voisi kasvattaa, mutta samalla välttää ongelmia – olisiko maksimimateriaalin vaatimuksesta apua? Mitä maksimimateriaalin vaatimus tarkoittaa?

5 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Vastaus Maksimimateriaalin vaatimus voi liittyä joko toleranssivaatimukseen tai peruselementtiin tai molempiin. Jos liittyvän elementin mittatoleranssi ei ole maksimimateriaalimitassaan geometrinen toleranssi voi kasvaa käyttämättä jääneellä mittatoleranssin osalla Kuvassa maksimimateriaalivaatimus on liitetty toleranssivaatimukseen, jolloin jos laakerihalkaisija ei ole maksimimateriaalimitassaan 160 mm kohtisuoruusvirhe saa kasvaa suuremmaksi kuin 0,01mm. Jos laakerihalkaisija on esimerkiksi 160,02 mm kohtisuoruustoleranssi on 0,03 mm.

6 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Kysymys

7 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Vastaus

8 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Kysymys +0,2 Saavatko reiät olla vinossa kuvan mukaisesti? Mikä on MMVS ja sen arvo? Piirustus

9 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Vastaus Reiät saavat periaatteessa olla vinossa, koska niiden asentoa kappaleeseen nähden ei ohjata millään toleranssilla. MMVS on laskennallisen menorajan mitta (maximum material virtual size), joka lasketaan seuraavasti: Ulkopuolinen elementti (external feature): lMMVS,e = lMMS + δ Sisäpuolinen elementti (internal feature): lMMVS,i = lMMS – δ Jossa: lMMS = maksimimateriaalin mitta δ = geometrinen toleranssi Kuvan tapauksessa MMVS on ,1 = 24,9 mm

10 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Kysymys +0,2 +0,2 Mitä pitäisi tehdä, jotta reikien kohtisuoruus alapintaan nähden varmistetaan? Mikä on reikien suurin halkaisija (LMS)? Mikä on reikien pienin halkaisija (MMS)? Mikä on reikien keskiviivan suoruusvaatimus?

11 Maksimimateriaalin vaatimus (SFS-EN ISO 2692)
Vastaus Alapinta määritetään peruselementiksi ja viitataan siihen paikkatoleranssissa LMS = 25,2 mm MMS = 25 mm Maksimateriaalin rajalla (MMS=25 mm) reiän keskiviivan on pysyttävä ø0,1 m toleranssialueen sisällä. Jos reikä on suurempi, yli jäävä mittatoleranssi voidaan siirtää suoruuspoikkeamaksi. Suoruus voi poiketa enimmillään vähimmäismateriaalin rajalla (LMS) 0,3 mm.


Lataa ppt "ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google